2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak pieczony i jego tajemnica

Pamiętam jak to zajadałem się maminym i babcinym kurczakiem - zawsze soczystym i pachnącym a skórka była przyrumieniona i chrupiąca. Wydawało się, że nic prostszego jak upieczenie kurczaka - bierzemy ptaka, solimy, pieprzymy, trochę przypraw, wsadzamy do piekarnika i gotowe ... no ale, czemu on taki jakiś suchawy i nie tak dobry.

Próbowałem pod folią aluminiową, z przykrywką i bez, w rękawie polewając tłuszczem i nie. Nie wychodziło, aż tu nagle .... z eksperymentów wyszło, że główna tajemnica tkwi w sposobie pieczenia. Najpierw gorąco - tak żeby się ptaszysko przyrumieniło potem niech sobie dochodzi już w chłodniejszych (nie chłodnych oczywiście) warunkach polewany od czasu do czasu roztopionym tłuszczem. 

Od tego czasu moje pieczenie kurczaka wygląda tak:

Bierzemy ptaszysko, solimy i pieprzymy, nacieramy ziołami i przyprawami(tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek, papryka ostra i słodka, kolendra i co tam jeszcze jest pod ręką byle pasowało), lekko skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Do tyłka można wepchnąć świeże zioła (tymianek, rozmaryn itp.), ze dwa, trzy ząbki czosnku i dwie, trzy ćwiartki cytryny. Takiego kurczaka wstawiamy do lodówki na minimum godzinę niech się podmarynuje nieboże.

Kiedy jesteśmy gotowi do pieczenia rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i (dopiero jak się piekarnik nagrzeje) wkładamy kurczaka w brytfance (najlepiej w tej samej, w której leżał w lodówce) ułożonego na brzuchu. Po około 30-45 minutach (czas bardzo orientacyjny) grzbiet powinien być już podrumieniony więc przewracamy kurczaka na plecy i czekamy aż te się zarumienią. W tym czasie można polać ptaka kilka razy roztopionym tłuszczem.

Zarumienione już ptasie przewracamy na brzuch z powrotem (może tego robić nie trzeba ale ja tak robię), zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120-130 stopni i w miarę szczelnie przykrywamy - tu tkwi tajemnica soczystości :)(wystarczy folia aluminiowa). W takich warunkach powinien poleżeć jeszcze z godzinkę a może i dłużej (w takiej temperaturze nie powinien się przypalić więc można go tak trzymać dość długo). Co jakieś 15, 20 minut należy polewać go tłuszczem.

Będzie gotowy jak po nakłuciu widelcem wypływać będzie z niego klarowny sok.

Rada praktyczna: ja najpierw sole i pieprze potem mieszam oliwę z przyprawami (tymianek, rozmaryn, majeranek, czosnek, papryka ostra i słodka, kolendra i co tam jeszcze jest pod ręką byle pasowało) - mieszanie przypraw w oliwie a nie na kurczaku zapobiega ufajdaniu rąk a co za tym idzie słoiczków (torebek) z przyprawami.

I druga rada: Przy przewracaniu i polewaniu kurczaka dobrze go wyjąć z piekarnika. Łatwiej i dokładniej go polejemy a i przy obracaniu jest mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia skóry.

poniedziałek, 05 lutego 2007, korek1000

Komentarze
2008/11/10 12:53:08
Prosty i rewelacyjnie sprzedany przepis na pieczonego koguta :).... Zaraz zabieram się za robotę !!!
-
2008/11/14 23:42:52
I jak, udał się kogucik? Mam nadzieję, że tak i że jednak zdecydowałaś się na kurę a nie koguta :)
-
2009/08/30 19:12:29
Bardzo się cieszę, że trafiłam na ten przepis :)) Pierwszy raz robiłam pieczonego kurczaka w całości :) Dzieki tej metdzie ciepło-zimno jak sobie ją nazwałam, wyszedł idalnie soczysty! Cudo :) Polecam :)
-
2010/07/27 19:10:28
bardzo dobre soczyste ptaszysko wyszło mniam polecam ten przepis:)
-
2011/02/20 10:25:37
Kurcze pieczone!!ale jak to piec?chodzi mi o piekarniki nowej generacji! termo obieg,góra,dół,itp??
-
2011/11/30 14:27:46
witam:)
faktycznie sposób działa, kurczak rewelacyjny soczsty i mięciutki w środku i przypieczony na zewnątrz, polecam!!! ja piekłam z termoobiegiem.
-
2012/02/04 12:27:39
po "fazie" gorącej w trakcie obracania i polewania proponuję delikatnie posmarować ptoszka miodem, a do tego wkroić drobno posiekaną marchewkę lub dwie do naszej zupki pod kurczaczkiem :) niebo w gębie
-
2012/04/13 09:24:54
Czy w początkowej fazie fieczenia, kurczak w brytfance powinien być przykryty?
-
2012/07/30 15:49:43
Robilam kurczaczka wedlug przepisu, musze przyznac, ze przrpis jest BOMBOWY...pierwszy raz w zyciu w ogole pieklam kurczaczka, ale wyszedl nie samowice pyszny xD. Nie byl suchy, kazda przyprawe bylo czuc bardzo dobrze... POLECAM!!
Osobiscie dodalam jeszcze miodziku w trakcie ostatnich faz podlewania :)
-
2012/09/09 18:30:13
Mniamik
To już 2 przepis który podpatrzyłam na twoim blogu i który okazał się ulubiony mojej rodzinki :)
Ja w dupcię ptaszyska włożyłam jabłko które magicznym sposobem zniknęło ale oddało super soczystość kurakowi.
-
2012/10/03 10:51:34
kurczak pyszny wyszedł idealnie, już niedługo znajdzie się na blogu, gdzie pozwoliłam sobie zacytować opis :) który jest genialny
pozdrawiam
-
2013/06/21 22:52:25
Rewelacja :) pyszny i soczysty
-
2013/09/10 10:30:43
Super przepis już po raz nie wiem który z niego skorzystałam i dzisiaj również, kurczak jest dobrze upieczony, soczysty i smakowity, co prawda przyprawiam po swojemu ale z reszta postępuję tak samo, PRZEPIS NA 6+
-
2013/09/10 10:32:06
a i korzystałam z tego blogu kilkakrotnie i nie zawiodłam się