2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Orzeszki pini

Jak obiecałem, popiszę trochę o produktach, które oferuje Samira. Na początek orzeszki pini zwane także piniolami. Na zdjęciu widać, że są one małe i podłużne, nie widać natomiast, że miękkie i delikatne w smaku. Są to nasiona Sosny Pini rosnącej na północnym brzegu Morza Śródziemnego. Piniole są bogate w tłuszcze - robi się z nich olej piniowy dodawany do sałatek, zawierają też dużo magnezu przez co korzystnie wpływają na budową mięśni, i cynku zwiększającego płodność (są używane jako afrodyzjak).

W Kuchni orzechy pini wykorzystywane są do pesto (włoskiego sosu - postaram się niedługo podrzucić jakiś przepis), dodaje się je też do sałatek, mięs itp. Można je jeść także na surowo, prażone lub solone.

Nie są tanie za 100g w Samirze trzeba zapłacić ok 12 zł, ale nie dodaje ich się zbyt dużo więc warto kupić choćby na spróbowanie.

PS. Jeśli ktoś chce je kupić a jest z Warszawy to nich od razu podjedzie do Samiry (adres w poście o samirze ), ja złaziłem za nimi pół Warszawy swego czasu - gdzie indziej nie było. I uprzedzam, nie jestem ni jak z tym sklepem związany oprócz robienia tam czasem zakupów.

PS2. Jeśli ktoś gdzieś indziej je widział to polecam się żeby w komentarzach napisać gdzie kupić orzeszki pini.

piątek, 09 lutego 2007, korek1000

Komentarze
2008/12/16 16:52:22
mozna je kupic w Klifie w delikatesach "Bomi" koszt 100g to 13 zł.

-
2008/12/18 22:32:15
Dzięki za informację. Z tego co się zorientowałe, to orzeszki pini już są bardziej popularne i rzeczywiście można je dostać w wielu sklepach.