2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis na mazurek

Ciąg dalszy przepisów wielkanocnych. Po rzeżusze i jajkach czas na sztandarowe ciasto wielkanocne - Mazurek.

Na samo ciasto potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok.500dag)
  • 25 dkg masła
  • 3/4 szklanki cukru (ok.20dag)
  • 2 jajka
  • sól

Do dekoracji i przybrania potrzebujemy w zależności od inwencji - suszone owoce, migdały, orzechy, rodzynki, powidła, czekolade, lukier itp.

Ciasto na mazurek:

Mąkę solimy i przesiewamy przez sito, dodajemy masło, cukier, jedno jajko i dokładnie wyrabiamy. Do wyrabianego ciasta możemy dodać część pokruszonych bakalii lub owoców. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i układamy w formie nasmarowanej uprzednio masłem, z drugiej formujemy na stolnicy wałeczek i przyklejamy do brzegów ciasta po czym smarujemy rozbełtanym drugim jajkiem. Tak uformowanego mazurka pieczemy w piekarnkiu nastawionym na 200 stopnii. Po 10 minutach wyjmujemy i smarujemy np. powidłami i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Po upieczeniu dekorujemy bakaliami.

Jak zwykle życzę powodzenia i smacznego

środa, 28 marca 2007, korek1000

Komentarze
2008/02/29 13:38:01
Dobre kruche cisto to podstawa każdego mazurka. Ale równie ważne jest jeszcze co na nie położymy...
tutaj jest parę ciekawych pomysłów:www.mojeciasto.pl/wiosna/wielkanoc/wielkanocne_mazurki