2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierś kurczaka z Grilla

Długi weekend za nami, czas grillowania rozpoczęty, więc temat na kolejny wpis nasuwa się sam - jakiś przepis na grilla, tym bardziej, że właśnie mam za sobą kilka dni prawie nieustannego grillowania. Była oczywiście kiełbasa, karkóweczka, ziemniaki z grilla (rybie się w tym roku upiekło ... hmm, czy to aby dobre określenie w tym przypadku :D ). Ale najciekawszą chyba pozycją w menu były piersi z kurczaka w porach - przepis był wymyślony na miejscu i spontanicznie - kurczak wyszedł bardzo fajny, więc się dzielę pomysłem.

Co potrzebujemy:

  • 4 podwójne piersi z kurczaka
  • jeden duży lub dwa mniejsze pory
  • marynatę - w naszym przypadku była to marynata z keczupu, musztardy, oliwy, cytryny i ziół (o marynatach może innym razem)
  • sól, pieprz
  • tacka do grilla i oczywiście grill.

Jak robimy:

Zaczynamy oczywiście od zamarynowania piersi bo dobrze żeby sobie co najmniej godzinę (lepiej ze trzy) poleżały w marynacie. Jeżeli nie mamy czasu na marynowanie albo nam się nie chce to możemy tylko natrzeć solą i pieprzem rzeczone piersi i też powinny być dobre i soczyste. Grilla oczywiście rozpalamy odpowiednio wczeście żeby żar ładny się zrobił a potem możemy się zabrać za przygotowanie porów. W tym celu, pory oczywiście dokładnie myjemy - dobrze jest w sklepie wybrać te czystsze, bo liście się przydadzą i szkoda wyrzucać tych, które nie dadzą się domyć. Na spodzie tacki grillowej układamy odcięte liście z pora w miarę dokładnie na całej tacce. Lekko skrapiamy oliwą i na to układamy piersi z kurczaka. Następnie na piersiach kładniemy talarki pocięte z jaśniejszej części warzywa. Solimy je i pieprzymy po czym skrapiamy oliwą. Całość nakrywamy znów dokładnie zielonymi liśćmi (jeśli nie starczy liści może być folia aluminiowa) i całość stawiamy na grilla. Dzięki przykryciu kurczak powinien być soczysty a talarki porów powinny udusić się ładnie w mieszaninie puszczonej przez siebie wody i tłuszczu z kurczaka. Piersi powinny być gotowe po ok. pół godziny ale dobrze to jeszcze skontrolować. Smacznego.

PS. Myśmy tego nie zrobili ale teraz przyszło mi do głowy, że wszystko można by podlać jeszcze białym wytrawnym winem - świetnie by tu chyba pasowało.

Jeszcze raz smacznego a wkrótce pewnie pojawią się tu inne przepisy na grilla.

poniedziałek, 07 maja 2007, korek1000