2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Szparagi z łososiem

Kontynuujemy naszą przygodę ze szparagami, trzeba się śpieszyć bo maj się kończy i szparagi powoli też. Dziś znów bardziej wyrafinowany przepis na szparagi z wędzonym łososiem.

Składniki:

  • pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 100g łososia wędzonego
  • 200-250ml śmietany 22%
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier (do gotowania szparagów)
  • ew. listki pietruszki, koperku lub kolendry do przybrania

Szparagi gotujemy klasycznie (patrz: Gotowanie szparagów ). W czasie kiedy się gotują na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy 2-3 minuty niezbyt drobno pokrojonego łososia z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Następnie do łososia dodajemy śmietanę i wszystko podgotowujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut i ew. doprawiamy. Gorące szparagi wykładamy na talerz i polewamy łososiem w śmietanie. Potrawę możemy jeszcze przybrać listkami pietruszki, koperku lub kolendry. Podajemy oczywiście na gorąco zaraz po zrobieniu.

PS. Można zrobić więcej sosu, szparagi pokroić w 2 cm kawałki i podać z makaronem.

środa, 30 maja 2007, korek1000
Tagi: szparagi ryby

Polecane wpisy