2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Kiszenie ogórków

Kiszenie ogórkówDziś przepis na ogórki małosolne lub dla cierpliwszych :) ogórki kiszone. Roboty z nimi jest niewiele a frajda niesamowita i jedzenie dobre i zdrowe bo i witaminy i florę bakteryjną przewodu pokarmowego poprawić sobie można.

Składniki

  • 2 kg małych ogórków gruntowych (wybierajmy te mniejsze i jędrniejsze).
  • przyprawy : czosnek, koper (to standard jeszcze o przyprawach dalej)
  • sól kamienna (kopiasta łyżka na litr wody) i oczywiście woda.

Przepis na ogórki

Ogórki dokładnie myjemy, wrzucamy do naczynie - najlepsze tu będzie kamionkowe lub, jeśli nie mamy, duży słój, może być też dębowa beczka ale w domowych warunkach o nią trudno :). Dodajemy przyprawy - na dwa kilo ogórków pół lub cała główka czosnku i kilka łodyg świeżego kopru (już można dostać w warzywniakach) i inne (patrz dalej). Całość zalewamy przegotowaną wodą z solą, tak żeby ogórki pływały ale nie było jej zbyt dużo, całość przykrywamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce (ciemne ważne oczywiście tylko jeśli używamy przezroczystego słoja). Po trzech dniach powinniśmy otrzymać przepyszne ogórki małosolne, jeśli potrzymamy je dłużej otrzymamy ogórki kiszone.

Jakie przyprawy do ogórków?

Klasycznie do ogórków dodajemy czosnek i koper. Ale jak najbardziej polecam poeksperymentować. Możemy dodać korzeń lub liście chrzanu, liście dębu, porzeczki lub wiśni, gorczycę, świeży estragon, paprykę słodką lub ostrą, liście laurowe, ziele angielskie.

Jaka woda do kwaszenia ogórków?

Jednym, z problemów pojawiających się na kulinarnych forach internetowych jest problem temperatury wody jaką zalewamy ogórki. Jedni zalewają gorącą inni zimną. Ja, krakowskim targiem, zalewam letnią :). Podobno zalewając gorącą ogórki szybciej dochodzą. Wydaję mi się jednak, że nie ma to większego znaczenia gdyż i tak muszą one odstać swoje a woda w tym czasie wystygnie przecież.

Ile soli do ogórków?

Często w przepisach pojawia się łyżka soli na litr wody. Ja chciałbym uszczegółowić tą informację: łyżka soli tak i owszem ale kopiasta.

Garnek do ogórków

Kamionkowe garnki do ogórków dostać można w supermarketach. Mi udało się kupić 5 litrowy za niecałe 40 PLN. Radzę dobrze go oglądnąć przed kupnem czy nie jest pęknięty - mi się trafił z ledwozauważalnym pęknięciem przez, który woda jednak uciekała.

Niech Wasze ogórki małosolne będą wyśmienite i niech Wam cierpliwości na doczekanie kwaszonych starczy :)

środa, 20 czerwca 2007, korek1000

Komentarze
2007/08/28 17:10:48
za bardzo szczegółowy opis 6+ Szczególnie za "kopiastą" łyżkę. Nigdy (do tej pory) nie wiedziałem czy łyżka ma być płaska czy kopiasta. A w przypadku np. 5 litrów wody może to być duża różnica w smaku. Dzięki też za temperaturę wody i inne przydatne podpowiedzi. Niech inni uczą się na tym przykładzie jak należy podawać przepisy !
pozdrawiam, favet
-
2007/08/29 10:03:35
Bardzo dziękuję za taką recenzję. Będę się starał zasłużyć na więcej szóstek z plusem :)
-
2008/07/16 13:31:15
zgadza sie, przepis podobny do mojej babci - wychodza pycha ogórasy
-
2008/07/22 14:19:30
Pychotny przepis. Do boskości brakuje tylko kilku "korzonków" świeżego chrzanu, 3 listków wiśni i czarnej porzeczki. No o oczywiście woda nie z kranu. Chlor zabija smak. Robię na niegazowanej mineralnej 5 l z marketu. Smakują jak przed wojną !
-
2008/07/28 22:37:54
... po sąsiedzku.
Woda przegotowana, a sól nawet ta kamienna bywa jodowana!
Aż ślinka cieknie...
-
2008/08/30 21:09:25
Przepis super, a ja gapa- zamiast łyżki na litr dałam łyżeczkę (kopiastą;)) na litr. Czy teraz mogę dorzucić soli do już stojących od 2 dni w zalewie ogórków???
-
2008/08/31 14:45:43
Hmm, prawdę mówiąć to nie wiem, ale wydaje mi się, że zbyt mała ilośc soli może spowodować niezdrowe kwaśnienie i pleśnienie ogórków (pytanie, czy kopiasta łyżeczka to za mało). Może zrób eksperyment, podziel ogórki na dwie części, jedną zostaw jak jest do drugiej dodaj sól i zobaczymy. I, mam prośbę, koniecznie się podziel obserwacjami a wszyscy, dzięki Tobie, będziemy wiedzieć więcej :)
-
2008/09/03 21:18:57
Dosypałam soli do już stojących ogórków i jest OK, zalewa fajnie pachnie i smakuje, ogórki nabrały już odpowiedniego "kiszonego" koloru i po spróbowaniu jednego stwierdzam, że wszystko idzie dobrze. Mam już średniosolne. Jednak niepokoi mnie biały "kożuch" na wierzchu i wewnątrz zalewy, a na ogórkach białawy osad. Na ogórkach targowych tego nie widziałam. Zalewę chciałam wykorzystywać potem do przechowywania w niej ogórków, ale w takiej postaci nie wiem czy się powinno?
-
2008/09/09 21:25:34
Mam pytanie dotyczące kiszenia ogórków na zimę. Czy kisi je się w ten sam sposób?
Pamiętam, że moja babcia chyba wekowała słoiki. Słyszałem, ze przechowywanie ich w zimnym miejscu (piwnica, lodówka) spowalnia proces kiszenia. Jeżeli stosować powyższy przepis do kiszenia "na zimę" (kiszenie przez dłuższy okres czasu), to czy ogórki nie będą "przekiszone"? Mam jeszcze kolejne pytanie. Często zdarza się, że ogórki po ukiszeniu są puste w środku. Czy to wina ogórków, czy sposobu kiszenia?
Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym zakresie?
Pozdrawiam
-
2008/09/10 10:56:00
gla-psa - kożuchem się nie przejmuj. Trzeba go zdjąć łyżką co jakiś czas, bo lubi pleśnieć i to wszystko. Aby kożuch się nie tworzył należy zadbać aby ogórki i reszta nie wystawały ponad solankę, np. przyciskając ogórki.

kano11 - ogórki w słoikach robi się identycznie. Jeśli boisz się przekiszenia możesz dać trochę więcej soli i chłodną wodę. Ryzyko mięknięcia i robieniu się dziur w ogórkach zmniejszy się jeśli użyjemy świeżych, dobrze wymytych i oczyszczonych ogórków i przypraw.
-
2008/09/10 11:03:23
I jeszcze jedno, puste dziury w ogórkach tworzą się częściej jeśli odmiana użyta do kiszenia ma duże komory nasienne więc starajmy się wybierać te z mniejszą komorą. Lepiej kiszą się też ogórki o większych brodawkach. Na tworzenie się pustrych komór ma wpływ także nawożenie (im więcej tym gorzej) i nawadnianie w czasie uprawy (im więcej tym lepiej) ale tych dwóch, ostatnich czynników nie sposób sprawdzić w czasie zakupów. Jeśli ktoś robi ogórki często warto mieć "zaufanego dostawcę"
-
2008/09/10 22:04:55
Ogórki moje wyszły super,niektóre są puste w środku, ale reszta jest extra. Powsadzałam wraz z odcedzoną zalewą do słoików do lodówki i sięgam sukcesywnie:)
-
2008/09/10 22:17:42
Jeśli mój blog i ten wpis był przydatny to się niezmiernie cieszę. Jak długo ogórki się kisiły? Jeśli są puste w środku to zmień spróbuj zmienić "dostawcę" (patrz moje wcześniejsze komentarze). A póki co ... Smacznego :) Pzdr.
-
2008/09/11 15:31:41
Bardzo przydatny!Dzięki:)
-
2008/11/24 13:52:19
Witam,
dziury w ogórkach pojawiają się także na skutek niewystarczającego ścisku (w słoikach) /docisku (w garnuszku) ogórków. Jestem tego pewna, tak od dziecka mówiła mi moja babcia :)
Pozdrawiam
-
2009/07/15 09:13:18
Moi Drodzy! Poniżej zamieszczę Jedyny Słuszny Sposób na wyśmienite kiszone ogórki. Od 20 lat z powodzeniem go stosuję, a moja rodzina i goście zabijają się, bym otworzył słoik do wódeczki :) Woda z tych ogórków to jak ambrozja (na kaca wręcz idealna).
Nadmienię, że ani razu się nie zepsuły czy nie wyszły. Proszę nie czynić żadnych odstępstw od przepisu !!!

- średniej wielkości ogórki (ilość dowolna)
- chrzan
- czosnek
- świeży koper (gniazda nasienne)
- liście wiśni
- liście dębu
- sól kamienna
- pieprz mielony

Na dno słoja DWA pokrojone drobno ząbki czosnku, małe gniazdo nasienne kopru, po JEDNYM liściu wiśni i dębu. Pionowo układamy ogórki, dodając między nie TRZY cienkie, pionowo pokrojone kawałki chrzanu. Na górę słoja większe gniazdo nasienne kopru. Zalewamy wrzącą solanką - na 1 litr wody DWIE stołowe łyzki soli i szczypta pieprzu.
Dokręcamy silnie nakrętkę, pamiętając o doborze nakrętki do słoika (cztero zaczepowe i sześcio zaczepowe - TO BARDZO WAŻNE - SZCZELNOŚĆ!) i po DWÓCH tygodniach możemy degustować.
Pozytywną oznaką kiszenia jest piana po 2 dniach i biały osad po 5 dniach.
Przy otwieraniu rozlegnie sie charakterystyczny syk i gazy wydobędą się na zewnątrz, wypełniając całą kuchnię tym boskim aromatem.
Odpowiem na pytania. Powodzenia w kiszeniu!
-
2009/07/22 17:03:51
Ja osobiście zakwasilam niedawno ogórki wg bardzo podobnego przepisu, z tym, że oprócz gorczycy dodałam łyżkę kolendry na dwulitrowy słój ogórków. Po pierwszym (przedwczorajszym) testowaniu, stwierdzam, że był to dobry pomysł :)
-
2009/07/25 09:18:29
Ogórki wg przepisu Kombiii sa znakomite. Ja osobiście robię je na zimę do słoików na 1 litr wrzatku dodaję 1 stołową pełną łyzkę soli i po 2 tygodniach trzymania w kuchni słoje dokręcam zagotowuje i przenoszę do piwnicy. W zimowe dni ogórki są twarde, smaczne - palce liza.POLECAM !!!
-
2009/08/07 11:47:27
Co zrobiłem źle?
1 łyżeczka soli na słoik 750 ml.,
ogórki,
1 ząbek czosnku,
chrzan,
koperek- tylko części kiściowe,
liście chrzanu na spodzie i u góry,
zalałem wodą przefiltrowaną, ale nie przegotowaną.
Po 2 dniach poczułem zapach kiszenia i pod słojami plama, denka wybrzuszone, słoiki rozszczelniły się.
Proszę o wytknięcie błędu: co zrobiłem źle, lub czego nie zrobiłem.
-
2009/08/08 09:20:17
Witam , niektórzy zalecają aby nie zakręcać na poważnie słoików z ogórkami, dopiero po wypłynięciu niewielkiej ilości zalewy dokręcają je " na amen". Być może Willy.1 nie stało sie nic złego, poczekaj.
A ja proponuję inny sposób - bardzo prosty. Nie słoiki - tylko duże puste butelki po wodzie mineralnej. Ogórki i przyprawy wchodzą łatwo, nawet nie musi być zachowana stosowana zwykle estetyka. Zalane GORĄCĄ WODĄ z odpowiednią ilością soli ( 2 łyżki na 1 litr) + przyprawy oczywiście ogórki zachowują się wyjątkowo przyzwoicie. Pod wpływem gorącej wody ścianki butelki kurczą się i nie jest możliwe dostanie się do środka powietrza. Ogórki sa znakomite. Potem wystarczy odciąć górną część butelki i korzystać. Nie zepsują się - GWARANCJA !!!! Sposób kiszenia wzorowany jest na podlaskim ( chyba) zatapianiu szczelnie zakrytych beczek z ogórkami w wodzie. pozdrawiam i życzę smacznego.
-
2010/06/29 22:30:25
Jeszcze jedno. Ogórki nie lubią kisnąć w niektórych miejscach. Kilka lat zamiast kisnąc psuły mi się i pleśniały. Dopiero potem odkryłam, że nie mogę ich stawiać w kuchni tylko w pokoju. Od tej pory wychodzą wyśmienite.
I najsmaczniejsze są te kiszone na początku sezonu czyli jeszcze w czerwcu lub na początku lipca.Nie ważne, że nie ma suchego kopru -można śmiało dawać gałęzie zielone
Proponuje też próbować z kawałkiem ostrej papryczki-też są dobre.:)
-
2011/09/08 12:25:33
Na przestrzeni dwóch lat, zmodyfikowałem nieco mój przepis, ogórki są jeszcze bardziej rewelacyjne a rodzina zabija sie o kilka słoików. Zakisiłem 40 kg w tym roku :)
Skład:
- ogórki gruntowe (zrywane tego samego dnia)
- czosnek (tylko polski!)
- chrzan (korzeń)
- koper (lekko podsuszony z gniazdami nasiennymi)
- liść wiśni
- liść porzeczki
- pieprz
- sól kamienna (nie jodowana)

Ogóreczki dokładnie myjemy w wannie, później każdy z osobna, by nie zostało choć jedno ziarenko piasku (nikt nie lubi zgrzytających ogórków). Słoiki dowolnej wielkości myjemy starannie , niektórzy nawet wyparzają i DOBIERAMY do nich nowe zakrętki (nie pomylić cztero z sześcio zaczepowymi, to bardzo ważne!

Na dno każdego słoja dajemy - dwa posiekane w plasterki ząbki czosnku, dwa liście wiśni, dwa liście porzeczki i jedno gniazdo nasienne kopru.
Następnie układamy pionowo ogórki , powinny wyjść dwa rzędy. Nic na siłę, nie upychamy ich jak śledzie w beczce. Między ogórki wkładamy jeden czterocentymetrowy korzeń chrzanu. Na koniec do każdego słoja szczypta pieprzu.

Zalewę robimy z ciepłej kranówki, na litr wody dając dwie duże (stołowe) łyżki soli kamiennej nie jodowanej. Sól to klucz w procesie kiszenia, dyfuzuje w głąb ogórka zmieniając jego zasolenie i smak.
Ciepła woda po to, by sól łatwiej się rozpuściła. NIE ZALEWAMY WRZĄTKIEM, gdyż ubijemy tym samym całą florę bakteryjną.

Po zalaniu zalewą, pamiętamy, by ogórki BYŁY POD WODĄ, nie może żaden z nich wystawać, bo trafi go szlag. Dokręcamy "na chama zakrętki" i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej na kilka dni. Po 3 dniach poziom zalewy się podniesie i może słyszalny być syk gazów. Nie szkodzi. Po tygodniu sprawdzamy ogórki, czy na powierzchni zalewy nie zrobiła się pleśń (taki słoik nadaje się do wyrzucenia) i odstawiamy do piwnicy, czy byle gdzie ( byle nie na mróz). Ogórki gotowe są do jedzenia po trzech tygodniach.

Zaręczam Wam, że smak, kwasota i delikatny aromat mych ogórków zachwyci i urzeknie Wasze kubki smakowe !
Smacznego!

P.S. Każde, nawet drobne odstępstwo od przepisu, spowoduje klęskę smakową!
-
2012/06/21 09:49:54
Właśnie otworzyłem wczoraj OSTATNI słoik z mymi cudownymi ogórkami.
Aż żal jeść...
Ale sierpień blisko, nie moge sie doczekać kolejnego kiszenia!
-
2012/07/18 09:40:43
Czy chrzan mozna czyms zastapic?
-
2012/08/13 00:03:36
nie
-
2013/01/05 11:30:45
Witam! mam pytanie dotyczące naczynia, a konkretnie czym przykryć taki garnek kamionkowy , czy trzeba przykrywkę obciążyć kamieniem tak jak w przypadku kapusty? Przeczytałam też gdzieś , że trzeba co kilka dni zbierać osad z wierzchu naczynia. Co wy na to? A czy można ogórki kisić teraz czyli zimą? Nigdy ogórków nie kisiłam , więc nie mam o tym pojęcia , ale chciałam ostatnio kupić jakieś ogórki na sałatkę i wszystkie były okropne. Dlatego też zadaję takie pytania. Dla was pewnie są to rzeczy oczywiste , ale proszę o wyrozumiałość.