2018 już za:|2018 już ma: Po jedzeniu
![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu
Przepis Na Dobry GulaszKilka dni temu pisałem jak zrobić gulasz wieprzowy, ale przecież nie każdy lubi wieprzowinę, nie każdy lubi gotować dokładnie według przepisu, ale chyba każdy lubi dobrze zrobiony gulasz, prawda? Więc jeśli akurat nie jesteś wegetarianinem, jaroszem, czy nie daj Boże weganinem to dobry gulasz doceniać musisz. A czy wiesz jak go zrobić? Jak robić gulasz, rad kilka
Gulasz to niestety potrawa, która szybka nie jest ale jeśli się uda ( czego strasznie Wam Życzę ) to ... ho, ho - niebo w gębie. Smacznego piątek, 06 lipca 2007, korek1000
Komentarze
dagulec
2007/08/27 10:44:58
przepis jest super. przynajmniej tak mi sie wydaje. fajnie opisales. zobaczymy co z tego wyjdzie :)) zaraz biore sie do roboty.
2007/08/27 11:04:34
No to się cieszę, że Ci się spodobało. Życzę powodzenia w gotowaniu i dobrego gulaszu. Jeśli mógłbyś napisać kilka słów po degustacji, jak smakowało, co ew. być zmienił albo dodał to będę wdzięczny. Smacznego gulaszu.
2007/09/22 15:12:42
No i po gulaszu :)
1. Dzięki za tipa z gorącym olejem - ja zawsze się bałam, że będzie pryskać i takie tam, więc olej zbyt gorący nie był. Rzeczywiście pryskało, ale mięso po prostu pierwsza klasa - kruche i delikatne i rozpływające się w ustach ;) 2. Warzywa - głównie wzorowałam się na Twoim przepisie sprzed kilku notek, więc najpierw cebula potem papryka i pomidor. Nie miałam cukini więc obeszło się bez. Za to mniej więcej w połowie duszenia dorzuciłam pora i starte na tarce marchew i seler. Ponieważ jestem przekorna, potraktowałam kalafior jako wyzwanie ;) Ponieważ z wczorajszego obiadu zostało mi troche brokuł to tuż przed końcem duszenia dorzuciłam je do gulaszu. Nie jest źle ;) 3. Tym razem mój tip: zazwyczaj jadam gulasz z kaszą gryczaną (jedyny sposób abym ją zjadła) albo kuskusem, który jest fantastyczny, gdy przygotuje się go na bulionie, najlepiej grzybowym :) 2007/09/24 20:50:26
I znów się cieszę, że smakowało, polecam inne przepisy i ich recenzowanie :). Co do soczystości mięsa to to jest generalna zasada - chcesz żeby mięso było soczyste to trzabe zapiec pory na samym początku żeby nie uciekł tłuszcz i woda a więc na początek, na kilka minut, na jak najgorętszy tłuszcz lub do silnie rozgrzanego piekarnika albo na mocno rozgrzanego grilla itp.
2008/12/03 11:06:45
muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak dobrego efektu :)
tym daniem zaskoczyłam nie tylko samą siebie ale również męża i teściów :) wielkie dzięki 2008/12/18 22:33:46
Cieszę się, że gulasz smakował i zaskoczyłaś ... zapraszam też do korzystania z innych przepisów.
2009/01/13 12:27:00
Witam...jedyne co mnie irytuje w gotowaniu to trzymanie sie scisle przepisu, przestrzeganie jakichs dziwnych receptur...a gulasz boski....troche skladnikow z lodowki, troche serduszka i palce lizac:) szkoda ze nie mialam sie z kim podzielic;)
2009/12/12 14:45:52
Żona na kursie makijażu a ja pierwszy raz robię gulasz...Chyba mi wyszedł bo synowie powiedzieli że im smakuje mnie z restą też. Musiałem jednak zaklepać mąką bo dolałem za dużo wody;))Mam nadzieje że żonie będzie smakowało jak wróci.Przepis SUPEEEEEEEEER
2010/01/01 23:15:24
Dwie porcje: Ile wody nalać? ile papryki, pomidora itd? i jak długo mięso smażyć przed wrzuceniem warzyw?
2010/02/03 15:31:45
sambor16, tu znajdują się ogólne rady jak robić gulasz. przykładowy przepis z odmierzonymi ilościami masz tu: zajadamy.blox.pl/2007/06/Gulasz.html
2010/03/10 22:17:13
proponuję dodać pod koniec gotowania lekko podsmażonego ogórka "kiszniaka" kiszonego, fajnie kontrastuje :)
2010/05/18 14:30:41
Do Twojego przepisu dodalam ananasa. Takiego z puszki. I co? I super! Dzieki
2010/12/15 12:07:54
Hej ostatnio robiłam zakupy w carefurze i natknęłam się na wielki symbol PQS.
Wiem że to coś w związku z jakością ale ogólnie co ja z tego mam? 2011/01/03 14:56:48
mój gulasz: pokroiłam drobno 0,5kg szynki wieprzowej, osoliłam i popieprzyłam (pieprzu dość sporo);
podsmażyłam mięso krótko na patelni do zarumienienie i od garnka; dodałam podsmażoną cebulkę z czosnkiem i 1/2 kostki do gulaszu knorr oraz posiekaną drobno paprykę (słodką, około1/4 ), liśc laurowy około 3szt i ziele angielskie ok 3 szt. podlałam wodą i dusiłam ok 40 min, mieszając. następnie dodałam pomidora i dusiłam do miękkości pod przykryciem. odparowałam wodę aż do zgęstnienia. zero śmietany, zero mąki. wyszło dobre. polecam 2011/10/30 20:25:34
superprzejrzysty przepis.Zrobię za kilka minut .dam ći znać jak będzie ble,ale wygląda na to ze się uda bo taki fajny.Dodalam Twoją stronę do zakładek i polecę koleżankoom i rodzinie.Pozdrawiam-babajaga-lu
2011/10/30 21:18:02
Właśnie robię- ale bez dodania wody ew.bulionu ani rusz- przypaliło by się.Smak sosiku jest b.d,.niedługo kończę -ja: babajaga-lu
2012/07/08 08:09:39
ten gulasz jest paskudny nie da sie tego jesc. Dalem psu to powachal i odszedl od miski. Ochyda. Fefefefefeefefeffefefeee!!!!!!!!!
Jak sie nie znasz kolego to sie za to nie bierz, mozesz co najwyzej wode zagotowac ale pewnie i tego nie umiesz popaprancu |