2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Przepis Na Dobry Gulasz

Kilka dni temu pisałem jak zrobić gulasz wieprzowy,  ale przecież nie każdy lubi wieprzowinę, nie każdy lubi gotować dokładnie według przepisu, ale chyba każdy lubi dobrze zrobiony gulasz, prawda? Więc jeśli akurat nie jesteś wegetarianinem, jaroszem, czy nie daj Boże weganinem to dobry gulasz doceniać musisz. A czy wiesz jak go zrobić?

Jak robić gulasz, rad kilka

  • Mięso powinno być chude, zbyt dużo tłuszczu zepsuje gulasz.
  • Pokrojone i doprawione (sól, pieprz, sok z cytryny) mięso wrzucamy na bardzo gorący olej, tak aby pory w mięsie zamknęły się. Dzięki temu nie ucieknie nam z mięsa tłuszcz i kawałki mięsa bądą soczyste.
  • Gdy mięso jest dobrze wysmażone wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i, przed dodaniem innych warzyw, smażymy całość kilka minut.
  • Jestem zdania, że im więcej warzyw w gulaszu tym lepiej (zachowajmy jednak rozsądek - np. kalafior jakoś mi nie pasuje, choć jeśli ktoś lubi eksperymentować ... nigdy nie mów nigdy ... jak wyjdzie Wam gulasz z kalafiorem, z którego będziecie zadowoleni to dajcie znać :) )
  • Do gulaszu wyśmienicie pasuje papryka we wszystkich kolorach, czosnek, cukinia, pomidory, kabaczek, zioła, suszone, a i świeże grzyby. Do wikwintniejszego czerwone wino. Z ziół i przypraw : ziele angielskie, kolendra, liść laurowy, jałowiec, majeranek, pieprz, chili, rozmaryn, tymianek - kierujmy się smakiem.
  • Dobry gulasz powinien się długo dusić, tak żeby sos zgęstniał bez dodawania czekogolwiek (patrz: punkt następny)
  • Dodawanie mąki w celu zagęszczenia sosu to dla mnie zdrada ideałów gulaszu :))
  • Warzywa powinny dodane być w takiej ilości, aby woda którą puszczą wystarczała do odpowiedniego uduszenia mięsa. Innymi słowy: Warzyw na tyle dużo żeby nam się całość dusiła a nie przypalała bez dodania wody.
  • Zioła jako dodatek wybierzcie sami kierując się gustem i smakiem. Podpowiem, że mięta, która na pierwszy, teoretyczny, rzut oka nie pasowała mi gdy robiłem gulasz z linka powyżej dodała wyśmienitej świeżości i była bardzo, bardzo cacy.

Gulasz to niestety potrawa, która szybka nie jest ale jeśli się uda ( czego strasznie Wam Życzę ) to ... ho, ho - niebo w gębie.

Smacznego

piątek, 06 lipca 2007, korek1000

Komentarze
2007/08/27 10:44:58
przepis jest super. przynajmniej tak mi sie wydaje. fajnie opisales. zobaczymy co z tego wyjdzie :)) zaraz biore sie do roboty.
-
2007/08/27 11:04:34
No to się cieszę, że Ci się spodobało. Życzę powodzenia w gotowaniu i dobrego gulaszu. Jeśli mógłbyś napisać kilka słów po degustacji, jak smakowało, co ew. być zmienił albo dodał to będę wdzięczny. Smacznego gulaszu.
-
2007/09/22 15:12:42
No i po gulaszu :)
1. Dzięki za tipa z gorącym olejem - ja zawsze się bałam, że będzie pryskać i takie tam, więc olej zbyt gorący nie był. Rzeczywiście pryskało, ale mięso po prostu pierwsza klasa - kruche i delikatne i rozpływające się w ustach ;)
2. Warzywa - głównie wzorowałam się na Twoim przepisie sprzed kilku notek, więc najpierw cebula potem papryka i pomidor. Nie miałam cukini więc obeszło się bez. Za to mniej więcej w połowie duszenia dorzuciłam pora i starte na tarce marchew i seler. Ponieważ jestem przekorna, potraktowałam kalafior jako wyzwanie ;) Ponieważ z wczorajszego obiadu zostało mi troche brokuł to tuż przed końcem duszenia dorzuciłam je do gulaszu. Nie jest źle ;)
3. Tym razem mój tip: zazwyczaj jadam gulasz z kaszą gryczaną (jedyny sposób abym ją zjadła) albo kuskusem, który jest fantastyczny, gdy przygotuje się go na bulionie, najlepiej grzybowym :)
-
2007/09/24 20:50:26
I znów się cieszę, że smakowało, polecam inne przepisy i ich recenzowanie :). Co do soczystości mięsa to to jest generalna zasada - chcesz żeby mięso było soczyste to trzabe zapiec pory na samym początku żeby nie uciekł tłuszcz i woda a więc na początek, na kilka minut, na jak najgorętszy tłuszcz lub do silnie rozgrzanego piekarnika albo na mocno rozgrzanego grilla itp.
-
2008/12/03 11:06:45
muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak dobrego efektu :)

tym daniem zaskoczyłam nie tylko samą siebie ale również męża i teściów :)

wielkie dzięki
-
2008/12/18 22:33:46
Cieszę się, że gulasz smakował i zaskoczyłaś ... zapraszam też do korzystania z innych przepisów.
-
2009/01/13 12:27:00
Witam...jedyne co mnie irytuje w gotowaniu to trzymanie sie scisle przepisu, przestrzeganie jakichs dziwnych receptur...a gulasz boski....troche skladnikow z lodowki, troche serduszka i palce lizac:) szkoda ze nie mialam sie z kim podzielic;)
-
2009/08/29 11:18:11
Super. Palce lizać :P :)
-
2009/12/12 14:45:52
Żona na kursie makijażu a ja pierwszy raz robię gulasz...Chyba mi wyszedł bo synowie powiedzieli że im smakuje mnie z restą też. Musiałem jednak zaklepać mąką bo dolałem za dużo wody;))Mam nadzieje że żonie będzie smakowało jak wróci.Przepis SUPEEEEEEEEER
-
2010/01/01 23:15:24
Dwie porcje: Ile wody nalać? ile papryki, pomidora itd? i jak długo mięso smażyć przed wrzuceniem warzyw?
-
2010/02/03 15:31:45
sambor16, tu znajdują się ogólne rady jak robić gulasz. przykładowy przepis z odmierzonymi ilościami masz tu: zajadamy.blox.pl/2007/06/Gulasz.html
-
2010/03/10 22:17:13
proponuję dodać pod koniec gotowania lekko podsmażonego ogórka "kiszniaka" kiszonego, fajnie kontrastuje :)
-
2010/05/18 14:30:41
Do Twojego przepisu dodalam ananasa. Takiego z puszki. I co? I super! Dzieki
-
2010/12/15 12:07:54
Hej ostatnio robiłam zakupy w carefurze i natknęłam się na wielki symbol PQS.
Wiem że to coś w związku z jakością ale ogólnie co ja z tego mam?
-
2011/01/03 14:56:48
mój gulasz: pokroiłam drobno 0,5kg szynki wieprzowej, osoliłam i popieprzyłam (pieprzu dość sporo);
podsmażyłam mięso krótko na patelni do zarumienienie i od garnka; dodałam podsmażoną cebulkę z czosnkiem i 1/2 kostki do gulaszu knorr oraz posiekaną drobno paprykę (słodką, około1/4 ), liśc laurowy około 3szt i ziele angielskie ok 3 szt. podlałam wodą i dusiłam ok 40 min, mieszając. następnie dodałam pomidora i dusiłam do miękkości pod przykryciem. odparowałam wodę aż do zgęstnienia. zero śmietany, zero mąki. wyszło dobre. polecam
-
2011/10/30 20:25:34
superprzejrzysty przepis.Zrobię za kilka minut .dam ći znać jak będzie ble,ale wygląda na to ze się uda bo taki fajny.Dodalam Twoją stronę do zakładek i polecę koleżankoom i rodzinie.Pozdrawiam-babajaga-lu
-
2011/10/30 21:18:02
Właśnie robię- ale bez dodania wody ew.bulionu ani rusz- przypaliło by się.Smak sosiku jest b.d,.niedługo kończę -ja: babajaga-lu
-
2012/07/08 08:09:39
ten gulasz jest paskudny nie da sie tego jesc. Dalem psu to powachal i odszedl od miski. Ochyda. Fefefefefeefefeffefefeee!!!!!!!!!
Jak sie nie znasz kolego to sie za to nie bierz, mozesz co najwyzej wode zagotowac ale pewnie i tego nie umiesz popaprancu