2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa owocowa

Upał nam nieco zelżał, lecz wciąż jest gorąco więc, dla tych, którzy męczą się bez klimatyzacji kontunuuje temat : Kulinarny sposób na upały. Dziś znów zupa na zimno, tym razem nie klasyczny chłodnik, lecz zupa owocowa.

Potrzebne składniki:

  • owoce (porzeczki, maliny, jagody, agrest, jeżyny, truskawki itp.)
  • cukier
  • woda
  • ew. makaron i śmietana, zioła, mąka ziemniaczana lub żelatyna

Wykonanie takiej zupy jest niezwykle proste. Owoce przebieramy, oddzielamy szypułki, myjemy, wrzucamy do garnka dodajemy cukier (na początku nie za dużo zawsze będzie można dosłodzić), zalewamy wodą, tak aby przykryła ona owoce. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kilka minut. W trakcie gotowania możemy ew. dodać jeszcze cukier. Zupę schładzamy. Pamiętajmy jednak żeby nie wstawiać gorącego garnka do lodówki, jeśli nam się spieszy możemy go wstawić najpierw do zlewu z zimną wodą, i dopiero gdy przestygnie, do lodówki.

Moje uwagi:

Robiąc zupę dobrze jest zostawić sobie trochę świeżych owoców i dorzucić je po ugotowaniu do jeszcze ciepłej ale już nie bardzo gorącej zupy - smak owoców będzie wtedy bardziej wyrażny. Zupę owocową możemy, jeśli ktoś lubi, zagęścić żelatyną lub mąką kartoflaną.

Zupa owocowa może być podawana z makaronem (bardziej jest wtedy sycąca)i śmietaną . Możemy ją też przybrać świeżymi ziołami np. listkami mięty czy melisy.

Przykładowe kombinacje zup:

zupa porzeczkowa, zupa porzeczkowo-malinowa, zupa jagodowa, zupa z owoców leśnych, zupa truskawkowa, zupa truskawkowo-jagodowa i in.

czwartek, 19 lipca 2007, korek1000
Tagi: na upał zupy