2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Suszenie pomidorów

Jak robić suszone pomidory

Jak wcześniej wspomniałem, byłem ostatnio w plenerze i zajmowałem się suszeniem pomidorów. Wyszły fajnie, więc dzielę się zdobytą wiedzą i polecam bo to frajda. Pomidory suszyłem na słońcu bo, mimo że podobno suszone innymi sposobami smakują dokładnie tak samo, to świadomość procesu naturalnego jakoś wpływa mi na smak i poetyka takich pomidorów jakoś większa się wydaje. :). Od razu uprzedzam pomidory powinny znajdować się w mocnym słońcu przez jak najdłuższą część dnia inaczej istnieje ryzyko, że nam spleśnieją. Wiem co mówię bo kiedyś próbowałem wysuszyć pomidory na oknie w bloku. Okno było zachodnie (innego nie posiadam) i mimo ostrego słońca po godz. 14tej, 2 kg owoców były do wyrzucenia. Ryzyko spleśnienia możemy zmniejszyć, jeśli nie jesteśmy pewni pogody, posypując pomidory solą po pokrojeniu lub podsuszając w pochmurnych lub wieczornych chwilach w piekarniku (ale to trochę grzech :) ).

Tyle wstępu, przystąpmy do rzeczy.

Jakie pomidory do suszenia:

Ponieważ będziemy pozbawiać pomidory wody i niechcemy żeby nam został wiór należy wybrać owoce bardziej mięsiste z mniejszą zawartością wody. Wybierzmy więc odmianę 'plum' - lekko podłużne wielkości dużej śliwki, jest to odmiana o jędrnym miąższu bardzo dobrze nadająca się do suszenia.

Suszone pomidory - jak suszymy:

Najpierw przygotujmy suszarkę. Świetnie do tego celu nadaje się blacha z piekarnika wyłożona folią aluminiową, na którą kładziemy sztywną siatkę lub kratkę (patrz zdjęcie). Jako kratkę można użyć np. kratki z lodówki lub piekarnika. Dzięki takiej konstrukcji pomidory będą miały od dołu przewiew a folia będzie odbijać promienie słoneczne więc będą się one suszyć z obu stron.

Na tak przygotowane urządzenie kładziemy połówki pomidorów i wystawiamy na słońce. Rada: zróby to możliwie rano żeby świeże pomidory jak najdłużej prażyły się w gorącu. I przypomnienie: jeśli nie jesteśmy pewni pogody posólmy pomidory a zmniejszymy ryzyko pleśnienia.

Co dalej:

W dzień pomidory trzymamy jak najdłużej na słońcu dbając o to żeby nie były w cieniu a na noc przenosimy je do suchego pomieszczenia. Operację tą musimy powtarzać przez kilka dni (3-4 przy mocnym słońcu) aż pomidory się ładnie zasuszą i będą wyglądać jak te ze sklepu.

Jak przechowywać suszone pomidory:

Możemy je wrzucić po prostu do przewiewnego woreczka i trzymać w chłodnym i suchym miejscu ale lepiej zalać je w słoiku oliwą z przyprawami. Najbardziej standardowe przyprawy to oczywiście czosnek i bazylia, którymi przesypujemy warstwy pomidorów w słoiku. Tak zakonserwowane mogą stać bardzo długo.

Udanych pomidorów i smacznego życzę a niedługo być może jakiś przepis na suszone pomidory skrobnę.

I jeszcze pomysł dla śpiochów,który mi przyszedł do głowy ale go nie wykorzystałem, być może ktoś z Was skorzysta i opowie w komentarzach jak się udało. Otóż, na noc możnaby wstawiać pomidory na tylną szybę w samochodzie (samochód ustawmy oczywiście przodem na zachód). Będziemy mogli wtedy dłużej spać a pomidory już będą się grzać w słońcu.

czwartek, 02 sierpnia 2007, korek1000

Komentarze
2007/08/03 16:23:07
swietny przepis, myslisz że jeśli wysusze je w piekarniku to tez da rade??
-
2007/08/03 22:56:03
Wpiekarniku powinny wyjsc podonie. Tylko nie usmaż - susz w temp 80-90 stopni. Inna sprawa, że sporo gazu/prądu może pójśc
-
2007/08/06 22:32:34
Super pomysł, super przepis - tylko, że na moim bazarku nie ma jeszcze tych najfajniejszych na świecie - podłużnych
-
2007/08/12 21:38:10
A to dziwne bo u mnie juz od dawna sa
-
2011/08/25 19:05:14
pomidory po przekrojeniu powinny być posypane solą i wtedy nie zepsują się, tak robi się we Włoszech, pozdrawiam