2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Unicum

Wróciłem i jestem w Polsce. Przygodę z kuchnią węgierską rozpoczynam nietypowo. Głównym bohaterem dzisiejszego odcinka nie będzie papryka, gulasz, gęsia wątróbka lecz Unicum. Można powiedzieć, że zaczynamy od końca bo to świetny trunek na trawienie i należy go spożywać po sutym obiedzie. Działa rewelacyjnie, co sprawdziłem na własnym żołądku. Po wystawnej obiado-kolacji z gulaszami, galuszkami, pieczeniami naparstek Unicum wydaje się niezastąpiony. Człek odzyskuje lekkość w oka mgnieniu :).

Ale co to wogóle jest? Jak podaje wikipedia:

Unicum - węgierski likier ziołowy o smaku korzennym, gorzkim i barwy ciemnobrązowej. Zawiera 42% alkoholu.

Nie wiem czy nie lepszym określeniem byłoby : węgierska nalewka ziołowa, bo w smaku dominuje bardziej goryczka niż słodycz - no ale nie czepiajmy się szczegółów.

Ciekawa wydaje się historia Unicum:

Receptura została opracowana przez medyka Józefa II (cesarza austro-węgier) Josepha Zwack'a już w XVIII wieku. I od tego czasu aż do drugiej wojny światowej nalewka ta była produkowana w rodzinnej fabryce Zwacków w Peszcie. Po wojnie rodzina wyemigrowała zabrawszy ze sobą recepturę. Węgierscy komuniści próbowali podrobić Unicum lecz bez większego powodzenie. Dopiero po przemianach ustrojowych produkcja pod wodzą rodziny Zwacków ruszyła na nowo.

A nazwa podobno pochodzi od słów Cesarza, który po spróbowaniu trunku, zakrzyknął "Das ist ein Unikum!".

I jeszcze jeden cytat z wikipedii:

Receptura Unicum jest zastrzeżona, wiadomo jedynie, że produkowany jest z około 40 różnych roślin rosnących na Nizinie Panońskiej.

Więcej o Unicum można poczytać tu : http://www.zwackunicum.hu

I jeśli ktoś się zastanawia co przywieść z Węgier to polecam ten trunek, szczególnie tym, którzy lubią się objadać ale nie lubią uczucia ciężkiego żołądka.  

PS. Wkrótce więcej o węgierskich specjałach. Pozdrawiam.

piątek, 17 sierpnia 2007, korek1000

Polecane wpisy

  • Napój na upał

    Przyszła kolejna fala upałów. Trzeba sobie jakoś z tym radzić. Dziś propozycja napoju, który świetnie ugasi pragnienie, orzeźwia, jest zdrowy i prosty w wykonan

  • Browar Koreb

    Szukając prezentów pod choinkę wpadłem do Blue City w Warszawie. Tam, jak często się to zdarza, odbywał się akurat kiermasz produktów m.in spożywczych. Na zaimp

  • Przepisy Na Drinki Sylwestrowe Poszukiwane

    Boże Narodzenie za pasem a ja jakoś nie mogę się mentalnie zebrać do myślenia nad świątecznymi przepisami. Obawiam się, że w tym roku może być troszkę mniej pr