2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Dynia na halloween

Oprócz tego, że dynia jest smacznym i zdrowym warzywem, ma też całkiem fajną skorupę. Jeśli kupiliśmy pomarańczową dynię, to możemy zrobić z niej lampion halloweenowy. Halloween już tuż, tuż bo 31 października a więc do dzieła, jest to prostsze niż się wydaje:

Jak zrobić dynię na halloween

Dynię wybierzmy słusznych rozmiarów, moja miała 10kg ale może być troszkę mniejsza. Dobrze żeby miała jak najmniej skaz. Ciężko jest jednak wybrać idealnie gładką bo biedaczka w czasie gdy rośnie leży na jednym boku i tam się troszkę kanceruję. Zwróćmy więc uwagę, żeby przynajmniej z jednej strony była pozbawiona niedoskonałości.

Pierwsza rzecz jaką musimy zrobić - ostrym nożem odcinamy górę dyni. Możemy to zrobić tak jak na zdjęciu - tniemy nożem, równolegle do poziomu, tak jak piłą. Ale lepiej, wbić ostro zakończony nóż pod kątem 45 stopni do poziomu i wyciąć owalny otwór. Drugi sposób pozwala na uzyskanie mniejszego otworu i łatwiej jest ciąć grubą skórę.

Gdy mamy zdjętą "czapeczkę", wyjmujemy łyżką wnętrzności - miękkie farfocle. Po czym nożem i łyżką usuwamy tyle twardego miąższu żeby zostały ścianki grubości ok. 1-1.5 cm. I tu uwaga, jeśli będziemy chcieli wykorzystać miąższ do marynaty  postarajmy się wycinać go tak aby dało się go później pociąć w, minimum 1cm, kostkę. 

Gdy mamy już pustą w środku dynię. Ostro zakończonym nożem wycinamy oczy, nos i usta. Nie jest to trudne ale dla ułatwienia możemy sobie najpierw narysować je flamastrem. Oczywiście kształt oczu, ust i nosa zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni. Jeśli szwankuje nam ona, możemy się wspomóc przykładami z internetu - jest ich mnóstwo, szczególnie na amerykańskich stronach, no ale język nie jest tu barierą, wszak to obrazki.

I to, jeśli chodzi o przygotowanie, właściwie wszystko. Pozostało nam włożyć do wnętrzna świeczki - najlepsze są małe, okrągłe w blaszanych foremkach, które bez problemu, można dostać za groszę np. w Ikei - i cieszyć się własnoręcznie zrobioną dynią na halloween.

A tu filmik jak zrobić dynię na halloween.

I jeszcze na koniec uwaga o konserwacji. Nasz lampion zrobiony jest niestety z surowca łatwo się psującego i długo nie wytrzyma. Czy i jak pomaga konserwowanie dyni? Nie mam tu niestety dużego doświadczenia. Moja lekko w jednym miejscu nadpleśniała - natarłem solą i pleśnienie się zatrzymało. Więcej informacji na ten temat można znaleźć (po angielsku) na  http://www.myscienceproject.org/pumpkin.html. Autor tejże strony bada różne sposoby konserwowania dyni. Wyniki w skrócie: dynia na halloween konserwowana sprayem akrylowym lub wazeliną wytrzymuje 9 dni, wybielaczem 10 dni, niekonserwowana!!! 14 dni, specjalnym środkiem do konserwacji również 14 dni. Wnioski są następujące: jeśli trzymamy dynię w suchym pomieszczeniu i w miarę stabilnej temperaturze powinna ona wytrzymać ok. dwóch tygodni i konserwowanie jest niepotrzebne.

I jeszcze, już rzeczywiście, na koniec linki do przepisów, co można zrobić z usuniętych dynnych wnętrzności:

Przepis na zupę z dyni, Dynia marynowana, Suszenie pestek

Tekst pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

niedziela, 21 października 2007, korek1000