2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Żeberka

Pieczone żeberka w sosie miodowo-cytrynowym z imbirem i rozmarynemDziś przepis na żeberka w marynacie cytrynowo-miodowej z imbirem i rozmarynem. Podaje proporcje na 4-6 osób, w razie potrzeby można oczywiście zmniejszyć ilość składników. Przepis jest dość trudny i długotrwały bo dobrze zacząć marynować mięso dzień przed pieczeniem ale polecam bo żeberka wychodzą zajefajne.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 8 łyżek miodu
  • 2 średnie cytryny
  • 4 cm imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • spora gałązka rozmarynu
  • sól, pieprz mielony, pieprz w ziarenkach, tłuszcz do smażenia, szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie Mięsa

Żeberka oczywiście myjemy po czym kroimy na odpowiedniej wielkości kawałki. Następnie solimy i pieprzymy i odkładamy do lodówki na czas przygotowania marynaty.

Marynata do Żeberek

W miseczce mieszamy 8 łyżek miodu (można go wcześniej leciutko podgrzać będzie łatwiej wymieszać), 8 łyżek oliwy, sok z 1,5-2 cytryn. Do tego dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, pokroiony drobno imbir, pokrojoną papryczkę chili, szczyptę pieprzu cayenne, kilka ziarenek czarnego pieprzu, drobno pokrojony rozmaryn. Doprawiamy szczyptą soli. Sprawdzamy smak - powinnien być słodko-ostro-kwaskowaty.

Możemy się teraz pobawić i poeksperymentować jeszcze z tą marynatą - dodać więcej imbiru lub czosnku - jak kto lubi, lub wzbogacić ją np. ziarenkami kolendry lub gorczycy.

Gdy marynatę mamy gotową zalewamy nią mięso i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Dobrze jest co kilka godzin przewrócić żeberka na drugą stronę i podlać płynem, tak aby lepiej się zamarynowały.

Pieczenie Żeberek

Przed wstawieniem mięsa do piekarnika musimy je podsmażyć na gorącym tłuszczu aby zamknąć pory w mięsie - żeberka bądą wtedy bardziej soczyste. (Uwaga praktyczna - przed podsmażaniem zacznijmy grzać piekarnik, nastawmy go na 220 stopni - zaoszczędzimy trochę czasu). Podsmażanie rozpoczynamy oczywiście od silnego rozgrzania tłuszczu na patelni. Gdy się rozgrzeje, wyjmujemy kawałki mięsa z marynaty zdejmując z niego kawałki przypraw (imbiru, czosnku, rozmarynu, ...) żeby nam się nie spaliły  i wrzucamy na patelnie. Opiekamy po 2-3 minuty z każdej strony. Gdy już wszystkie kawałki mamy opieczone, wkładamy je do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą i tłuszczem z patelni i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 10 minutach dobrze jest przekręcić mięso i trochę podlać tłuszczem. Po kolejnych 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i przykrywamy pieczone żeberka. Pieczemy je jeszcze ok. 1 - 1,5 godziny. Dobrze jest je w tym czasie, od czasu do czasu, podlać roztopionym tłuszczem i przekręcić na drugą stronę.

Tak przygotowane żeberka można podać z pieczonymi ziemniakami, tym bardziej, że długi czas pieczenia sprzyja dołożeniu ziemniaków zawiniętych w folię do piekarnika. Ziemniaki polecam polać sosem spod żeberek bo jest naprawdę dobry.

Ten przepis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

środa, 21 listopada 2007, korek1000

Komentarze
2007/11/23 15:29:30
Mój Połówek zajadał się takimi żeberkami podczas jednej z imprez, podobno rewelacja, choć wyglądają, jakby kucharz je przypalił. Wierzę mu na słowo, bo ja nie mogę miodu:(
-
2007/11/27 16:12:51
One tak wyglądają bo miód karmelizuje ale nie czuć ani trochę spalaenizną :).
Można to zminimalizować przez częste przewracanie mięsa w zalewie (w czasie pieczenia oczywiście).