2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Farsz pierogowy z kapustą i grzybami

A teraz już zupełna klasyka na pierogi wigiline. Pierogi z kapustą i grzybami. Jeśli potrafiliśmy poradzić sobie z ciastem pierogowym i pierogami z samymi grzybami, to z pewnością dołożenie kapusty nie sprawi problemu.

Składniki na farsz kapuściano-grzybowy

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 10-15 dkg grzybów suszonych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli

Grzyby przygotowujemy podobnie jak w przepisie na farsz grzybowy, tzn. płuczemy dokładnie (tym razem będziemy wykorzystywać całą wodę z moczenia grzybów więc opłuczmy bardzo starannie żeby nam piasek nie zgrzytał wzębach), moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie co najmniej 2 godziny, w tej samej wodzie podgotowujemy 10-15 minut i drobno siekamy.

Kapustę wyciskamy lekko z płynu, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać zimną, bieżącą wodą. Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na tłuszczu na złoto, przekładamy do garnka dodajemy kapustę i grzyby, zalewamy całość wodą z grzybów i dusimy na małym ogniu aż do wygotowania całej wody. Pamiętajmy, że kapusta im dłużej duszona tym lepsza, gotujmy ją więc cierpliwie i w trakcie próbujmy doprawiając czarnym pieprzem i solą. Jeśli zbyt szybko wygotuje nam się woda a kapusta jeszcze nie będzie gotowa możemy dolać trochę wody i dusić dalej.

Gdy farsz jest gotowy, napełniamy nim pierogi i gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Cały proces przygotowania ciasta na pierogi i ich gotowania opisany jest tu: Ciasto na pierogi

Przepis z http://zajadamy.blox.pl

Inne farsze, potrawy wigilijne i świąteczne znajdują się tu: Przepisy wigilijne i świateczne

PS. I jeszcze mała, praktyczna rada - farsz z grzybów i kapusty dużo lepiej nakłada się widelcem niż łyżką. Pewnie sami byście na to wpadli ale dobrych rad nigdy nie za wiele :).

Pozdrawiam i życzę smacznych Świąt.

niedziela, 16 grudnia 2007, korek1000