2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z Grzybami

W poprzednim wpisie gdy robiliśmy ciasto pierogowe obiecałem przepisy na farsz do pierogów. Zaczynamy więc od wigilijnej klasyki - pierogów z grzybami. Na początek w farszu znajdą się tylko grzyby później będziemy kombinować z kapustą i kaszą gryczaną.

Przepis na farsz grzybowy jest dość prosty, jednak zacząć przygotowania musimy trochę wcześniej bo grzyby trzeba namoczyć (ponieważ mam na myśli pierogi wigilijne cały czas będzie mowa o grzybach suszonych)

Składniki:

  • 10 dkg grzybów suszonych (najlepiej mieszanka różnych)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • tłuszcz (olej lub masło)

Grzyby najpierw przepłuczmy pod bieżącą wodą żeby pozbyć się resztek piasku bo wodę z ich moczenia można będzie póżniej wykorzystać (może w tym akurat przepisie jest to mniej istotne ale np. w farszu z kapusty i grzybów przyda nam się więcej takiej wody). Gdy grzyby są już czyste zalewamy je chłodną przegotowaną wodą. Moczymy ok. 2-3 godzin po czym gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (w tej samej wodzie), wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy na drobne kawałki. Cebulę pokrojoną również drobno podsmażamy na patelni na złoty kolor, wrzucamy grzyby, dolewamy 2-3 łyżki wody z grzybów, podduszamy aż do wygotowania wody i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

PS. W niektórych przepisach dodaje się do farszu jajko i bułkę tartą ale ja robie tak jak w powyższym przepisie i ... nie żałuję tego - jest prosto, smacznie, dobrze i bez zbędnych dodatków. Suszone grzyby mają to do siebie, że świetnie smakują z samą cebulą i pieprzem.

Tekst pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

W następnych wpisach zrobimy również farsz grzybowy do pierogów ale z dodatkami.

niedziela, 16 grudnia 2007, korek1000

Polecane wpisy