2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi z Kaszą Gryczaną

Po świątecznej klasyce, czyli pierogach z grzybami i kapustą i grzybami, czas na mniej znane ale wyśmienite w smaku pierogi z kaszą gryczaną, wpasowują się one wyśmienicie w potrawy wigilijne, a w smaku rzeczywiście są zadziwiające. Kto nie próbował, temu gorąco polecam, bo są na prawdę bardzo dobre i ... hm, szukam słowa, ... ciekawe, a do zrobienia nie trudne.

Proponuję dwie wersje, bardziej klasyczne : pierogi z kaszą gryczną i grzybami oraz pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Jeśli ktoś szuka ciekawych smaków i czegoś nowego na Wigilię to szczególnie polecam te drugie, tzn. z białym serem.

Tyle tytułem wstępu teraz zabieramy się do roboty.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami

Składniki:

  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • jedna duża cebula
  • sól, pieprz, masło

Grzyby przygotowujemy jak w przepisie na farsz grzybowy, (dokładniejsze instrukcje znajdziesz w podanym linku, tu w skrócie) czyli, moczymy je w zimnej wodzie 2-3 godziny, podgotowujemy 15 minut, siekamy, wody nie wylewamy.

Kaszę gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Na głębokiej patelni podrumieniamy na złoto drobno posiekaną cebulę, gdy będzie gotowa dorzucamy doń kaszę i grzyby, podlewamy odrobiną wody (3-4 łyżki) i podduszamy do wygotowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i masłem (kasza gryczana lubi tłuszcz więc polecam dodać ze dwie łyżki), chwilę grzejemy i farsz gotowy.

Uwaga, ponieważ skupiam się na przepisach wigilinych dodaliśmy do kaszy masło, ale do kaszy gryczanej wyśmienicie pasuje boczek więc gdy skończą się Święta Bożego Narodzenia polecam wrzucić i przyrumienić na patelni boczek właśnie.

I drugia wersja farszu z kaszą gryczaną pasująca do hasła : pierogi na wigilę - pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (twarogiem)

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Składniki:

  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 15 dkg białego sera twarogowego
  • 1 cebula
  • masło, sól, pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Do zarumienionej cebuli wrzucamy kaszę, rozdrobniony ser, łyżkę masła, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę grzejemy i gotowe.

Przepisy pochodzą z http://zajadamy.blox.pl  

Jak zwykle życzę Wesołych Świąt i smacznej (własnoręcznie przygotowanej) Wigilii.

PS. O przygotowaniu ciasta, faszerowaniu i gotowaniu wigilijnych pierogów jest tu : Ciasto na Pierogi

poniedziałek, 17 grudnia 2007, korek1000

Komentarze
2007/12/18 01:10:07
a można złożyć zamówienie z dostawą do domu? ;-)
-
2007/12/19 13:06:14
Pewnie, że można w końcu klient nasz Pan - stówa od pieroga + taksówkowe koszty dojazdu i pierogi Twoje (minimalne zamówienie 100szt) :)