2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Śledź na słodko

Kolejny śledź - śledź w winie na słodko. Przepis pochodzi z forum gazety od jacka1f (mam nadzieję, że się nie obrazisz, że go tu wykorzystuję). Przepis wydał mi się tak interesujący, że zrobiłem go, co rzadko mi się zdarza, bez żadnych kombinacji, można rzec 1:1, tym bardziej, że autor zachwalał "szybko sie robi i wychodzą rewelacyjnie". Muszę przyznać, że korciło mnie żeby dodać suszone śliwiki, może orzechy włoskie, gałkę muszkatałową, rodzynki ale się powstrzymałem. Jeśli będą rzeczywiście rewelacyjne to może potraktuje ten przepis jako bazę do dalszych eksperymentów, o czym oczywiście nie omieszkam napisać (mam nadzieję, że nie zapomnę). Ale do rzeczy.

Śledzie w winie na słodko wersja kanoniczna jacka1f 

Składniki:

  • 4 platy śledzia w kawałkach
  • szklanka czerwonego wina
  • pół szklanki czerwonego octu winnego
  • 30-40 gram brązowego lub białego cukru
  • 3-4 goździki
  • 2cm cynamonu
  • 2-3 kardamony
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • skórka pomarańczy
  • czerwona cebula

Wino z octem i przyprawami gotujemy 5 minut, dodajemy piórka z jednej cebuli i gotujemy jeszcze 5 minut. Schłodzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 4 dni do lodówki. A potem, podobno palce lizać.

Moje uwagi jeszcze:

Zalewy starczyło idealnie na słoik 800ml. Moje wino było wytrawne, a ocet to czerwone balsamico. Zaprawę trochę dosłodziłem ale minimalne - polecam spróbować w czasie gotowania. 30-40gr cukru to 2.5 - 3 łyżki płaskie łyżki stołowe, co można sprawdzić tu : ile waży łyżka cukru.

Tekst z blogu: http://zajadamy.blox.pl

Śledzie stoją w lodówce już 1 dzień. Czekam i dam znać co i jak. I jeszcze link do przepisu, z którego ściągałem : Śledzie jacka1f

Więcej przepisów tu : Przepisy Na Święta

piątek, 21 grudnia 2007, korek1000

Polecane wpisy

Komentarze
2007/12/21 14:38:43
Jakiego wina powinnam użyć? Czy nada się coś niedrogiego typu czerwone chianti Caruso? Lubię je i mam zapas, ale nie wiem, czy śledzik też je lubi.
-
2007/12/21 23:03:13
Rodzaj wina pewnie zmieni lekko smak ale myślę, że i tak ocet winny i sam śledź będzie dominował nad nutą winną. Jeśli wino nie jest jakimś wybitnym kwasiorem i da się wypić bez męczarni to myślę, że się nada. Ciężko mi wyrokować bo, jak pisałem, robię tego śledzie pierwszy raz.
-
2007/12/22 20:41:08
30-40 gr, nie dekagramów cukru!! Tak się zastanawiałam, co tyle tego cukru, aż spojrzałam na oryginalny przepis... Nieładnie tak nieuważnie kopiować :((
-
2007/12/23 00:04:39
ło jezu biję się w pierś, rzeczywiście przesadziłem z ty cukrem nieźle. Na swoje usprawiedliwienie - w uwagach już w gramach było i kalkulator mógł zweryfikować błąd. Już poprawione. Gdyby ktoś miał zbyt słodkiego śledzia w winie to biorę całą tą winę na siebie.
-
2008/02/15 22:22:26
a skórka w jakiej postaci???