2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Śledzie w oleju na ostro

Ostatni, jak na razie, przepis na śledzia w oleju na ostro z imbirem i papryczką chili. Wykonanie jest bardzo podobne do śledzia z kaparami, smak zgoła inny.

Śledź na ostro wymaga: (proporcje na litrowy słoik)

  • 5 płatów śledziowych
  • 1 duża, lub dwie mniejsze cebule
  • cytryna lub dwie
  • świeży imbir
  • 1-2 papryczki chili
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • listek bobkowy
  • pieprz ziarnisty
  • ok. pół litra oleju

Płaty śledziowe moczymy tak długo aż nie będą słone, następnie kroimy je w kawałki odpowiedniej wielkości. Cebulę i cytrynę kroimy w półplasterki. Papryczki bez pestek (chyba, że ktoś chce rzeczywiście ostre śledzie) kroimy na małe kawałki. Imbir kroimy na cieńkie talarki. Tak przygotowani układamy na dnie słoika warstwę z: półplasterków cebuli, 2-3 półpolasterków cytryny, talarka lub dwóch imbiru, 2-3 kawałeczków papryki, ziarenko ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Na to układamy ściśle warstwę śledzi, na którą następnie znów kładziemy warstwę z cebuli i dodatków. I tak w kółko - powinno nam wyjść ok. 5 warstw, przy czym ostatnią warstwę powinna stanowić cebula ze spółką. Całość zalewamy olejem uważając aby nie zostały w środku bąble powietrza (słoik można poprzechylać, lekko wstrząsnąc itd) i odstawiamy do lodówki. Takie śledzie zaczynają się robić dobre po ok. 3 dniach.

Przepis na śledzie z http://zajadamy.blox.pl

Tu ogólne info jak robić śledzie : przepisy na śledzie, a tu jeszcze inne przepisy wigilijne

niedziela, 23 grudnia 2007, korek1000

Polecane wpisy