2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Jaja Przepiórcze

Dziś o Wielkanocy typowo i nietypowo. Typowo bo o jajkach. Nietypowo bo tematem będą jajka przepiórcze. Te małe, nakrapiane jajeczka o intensywnym smaku można dostać prawie w każdym sklepie spożywczym ale, zdaję się, nie są zbyt popularne - a szkoda, bo są zdrowe i dobre.

wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

Jajka przepiórcze zawierają dużo mniej cholesterolu niż kurze, posiadają dużo składników odżywczych, aminokwasów i witamin (wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, witamina A, witamina B, karoten, i in.) Polecane są chorym na astmę, cukrzycę, choroby wątroby i nerek, anemię. Zwykle nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko.

W kuchni można z nimi robić dokładnie to samo z jajkami kurzymi. Można z nich zrobić jajecznicę, ugotować na miękko lub twardo, zrobić pastę lub sałatkę, podać z sosem do jajek. Jeśli chcemy się do nich przyczepić to jedyną ich wadą może być kłopot z obieraniem bo malutkie są.

Ponieważ przepiórcze jajka są mniejsze to ich obróbka cieplna jest nieco inna niż kurzych, a mianowicie:

Gotowanie jajek przepiórczych:

Żeby otrzymać jajeczka na twardo musimy je gotować około 3 minut. Jajka przepiórcze na miękko gotujemy 1 minutę.

Jajecznica z przepiórczych jajek:

Zważywszy na to, że jajeczka są malutkie na jedną porcję jajecznicy musimy zużyć ich więcej. Mi wychodzi około 9-10 jajek na osobę, tak więc ze standardowej sklepowej paczki, w której jest 18 sztuk powinna wyjść dwuosobowa jajecznica. I jeszcze uwaga praktyczna: żeby nie przypalić tych maleństw lepiej jest wbić wszystkie do szklanki a później wylać na patelnię, niż wrzucać pojedyńczo.

Zachęcam do spróbowania w Wielkanoc swoich sił z tymi jajami. Na pewno będą fajnie wyglądać na wielkanocnym stole. A może nawet można by z nich zrobić pisanki. Takie małe kolorowe jajeczka mogą nieźle zaskoczyć gości. 

Pozdrawiam i postaram się przygotować jakieś przepisy na przepiórcze jaja.

 

czwartek, 13 marca 2008, korek1000