2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka na Grilla

Zrobiło nam się już na prawdę wiosennie, powoli nadchodzi Majówka, zbliża się sezon na grilla. Dziś, dla tych którzy już zaczęli grillować - Wiosenna sałatka wyśmienita do mięs z grilla. Jeśli jednak jeszcze nie rozpoczeliście sezonu, poniższą sałatkę można podac do zwykłego domowego obiadu. Przepis, który podaję można traktować jako bazę do własnych pomysłów. Jeśli ktoś, na przykład, nie lubi kaparów może ich nie dodawać, można też oczywiście dodać inne składniki, ja - gdybym w momencie przygotowywania miał rukolę - to bym ją śmiało dorzucił. Nie bójmy się ekserymentować, wszak mamy ładną wiosnę a to sprzyja spontaniczności. To była taka mała dygresja a teraz czas na przepis na sałatkę na grilla

Przepis na sałatkę

Składniki:

  • główka sałaty
  • po jednej papryce żółtej, czerwonej, zielonej
  • dwa ząbki czosnku
  • słoiczek kaparów
  • 2-3 pomidory
  • kiść słodkich, ciemnych winogron
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • sól, pieprz, ostra czerwona papryka

W przygotowaniu sałatki nie ma żadnej filozofii. Sałatę myjemy, suszymy w wirówce lub na papierowym kuchennym ręczniku, drzemy na kawałki i wrzucamy do dużej miski. Następnie, po usunięciu gniazd nasiennych i umyciu, kroimy wszystkie trzy papryki w drobną kostkę i dorzucamy do sałaty. Póżniej idą pokrojone w ósemki lub szesnastki pomidory i drobno pokrojone winogrona. Słodkie winogrona bardzo fajnie pasują do tej sałatki i czynią je trochę mniej zwyczajną. Dorzucamy odsączone kapary i rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko polewamy oliwą i sokiem z cytryny, mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką i gotowe.

Dobrze żeby sałatka postała sobie trochę w lodówcę i smaki się przegryzły. Nie może jednak stać za długo bo sflaczeje.

Jeśli podajemy taką sałatę do ciężkich mięs z grilla to polecam ją dobrze podostrzyć czosnkiem, pieprzem i ostrą papryką - lepiej się będzie trawić.

środa, 16 kwietnia 2008, korek1000
Tagi: sałatki

Polecane wpisy