2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z Kiełków

Ostatnio zastanawiałem się nad specjalnym Menu na Dzień Ziemi. Narzucały mi się wszelkie wegetariańskie przepisy, no ale to nie sztuka zrobić sobie dzień wegetariański - toż przecież Dzień Ziemi zobowiązuje :). Przyszło mi do głowy, że ideałem byłoby zrobić sobie jakąś przekąskę wyhodowaną własnymi rękoma. Ci co mają własne ogródki czy szklarnie i odpowiednio wcześnie posadzili wcześnie dojrzewające warzywa, zieleniny itp. problemu nie mają. No ale co mają zrobić ci, a jest ich przecież zdecydowana większość, którzy mieszkają w blokach ...? Kombinowałem, kombinowałem i wykombinowałem. Od czego mamy kiełki!!! Do Dnia Ziemi został tydzień więc jest jeszcze czas (najwyższy) na przygotowania. Poniżej podaje przepis na najprostszą chyba a i najzdrowszą sałatkę - Sałatkę z kiełków.

Sałatka z Kiełków

Pisząc, że sałatka z kiełków jest najprostszą z możliwych sałatek ugryzłem się trochę w język, bo nam chodzi o to żeby kiełki własnym sumptem wyhodować, a to troszkę długotrwały proces i trzeba się do niego przygotować ( o uprawie kiełków możecie poczytać tu: Uprawa kiełków )

Powiedzmy więc, że będziemy mieli dwie wersje. Dla leniuchów - wersja prosta - idziemy do spożywczaka i kupujemy wyrośnięte kiełki. I druga - wersja na Dzień Ziemi - kiełki uprawiamy sami.

Co robimy jak już mamy kiełki? Tu właśnie objawia się prostota sałatki. Bez krojenia, bez dziubania, bez innych zwyczjnych sałatkowych czynności - kiełki płuczemy i wrzucamy do miski i już. Możemy (polecam) je jeszcze skropić oliwą z oliwek i cytryną, a jeśli mamy łagodną wersję kiełków możemy je oprószyć np. świeżo zmielonym pieprzem.

Jakie kiełki do sałatki?  

Polecam wszelkie mieszanki kiełków, szczególnie tych ostrych. W sklepach ogrodniczych i supermarketach możemy znaleźć pikantne mieszanki w skład, których wchodzą, między innymi, kiełki soczewicy, fasoli mungo, gorczycy, rzodkwi i lucerny - pycha i jakie zdrowe.

wtorek, 15 kwietnia 2008, korek1000

Polecane wpisy