2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Pitaja

Swego czasu pisałem o tym, że byłem na warszawskim bazarze i odwiedziłem budkę z dalekowschodnimi specjałami (tu wpis na ten temat: Kuchnia Wietnamska ). Wydarzenia piłkarskie w Austrii (Kuchnia Austriacka) trochę odsunęły na dalszy plan produkty orientalne. Ale już, niniejszym, do nich wracam.
Jedną z moich 'wietnamskich' zdobyczy był śmiesznie wyglądający owoc - Pitaja, zwana też, z racji swojego wyglądu (zobacz zdjęcie) - Dragon Fruit czyli Smoczy Owoc ...


Jak donosi wikipedia Pitaja (inne nazwy: smoczy owoc, pitaya, pitahaya, huo, truskawkowa gruszka, long zhu gu, thanh long, nanettikafruit ) jest owocem kilku gatunków kaktusów m.in. Hylocereus i Stenocereus, uprawiana jest w Azji (m.in Wietnamie i Chinach) ale pochodzi z Ameryki Południowej.

Ciekawostką jest to, że Pitaja kwitnie tylko w nocy stąd kwiaty kaktusa noszą też poetycką nazwę - Królowa Nocy lub Kwiat Księżycowy. Pitaja owocuje 30-50 dni po zakwitnięciu a owocować może kilka razy w roku, stąd też wydajność tej rośliny jest ogromna.

Owoce Pitaji występują w trzech odmianach: różowe z białym miąższem (Undatus Hylocereus ), różowe z czerwonym miąższem (Polyrhizus Hylocereus) i żółte z białym miąższem (Megalanthus Selenicereus). Pitaja, którą udało mi się kupić u polskich Wietnamczyków należała do rodzaju pierwszego i innych nie widziałem co nie znaczy, że dobrze szukając nie można ich znaleźć.

Owoc, jak widać na zdjęciu, wygląda dziwnie. Ma twardawą skórę z wypustkami (stąd i nazwa: Dragon Fruit czyli Smoczy Owoc). Jest wielkości dużej gruszki. Po przekrojeniu, co też widać na zdjęciach, ukazuje się miękki miąższ z licznymi czarnymi, niestrawnymi, podobnymi jak w kiwi pesteczkami. Miąższ jest na tyle miękki, że z powodzeniem można go wyjadać łyżeczką. Smak ma niezbyt intensywny, lekko słodki i ... ciekawy - polecam amatorom 'innych' doznań kulinarnych. Smak staje się bardziej intensywny po schłodzeniu (zrobiłem eksperyment i rzeczywiście) więc polecany jest jako dodatek do lodów lub schłodzonych sałatek owocowych.

Co można zrobić z Pitaji?

Jak pisałem powyżej Pitaję można jeść po prostu prosto z przekrojonego owocu (warto ją lekko schłodzić). Można uzupełnić dodatki do lodów. Może też być wykorzystana w owocowych sałatkach np. takiej jak tu: Sałatka Owocowa

Wartości Odżywcze Owoców Pitaji

Będącym na diecie odchudzającej sprawi na pewno frajdę informacja, że Pitaja mimo swojego słodkawego smaku jest niskokaloryczna. Jako że jest to owoc rośliny pustynnej zawiera dużo wody (80-90%) a więc znakomicie gasi pragnienie w upały. Jak to owoc, Pitaja bogata jest także w witaminy: C (najwięcej w czerwonych), A, B, zawiera też sporo fosforu i wapnia. Owoc zawiera też dużą ilość antyoksydantów (phytoalbuminy). A ntyoksydanty czyli przeciwutleniacze stosowane są w terapii przeciwnowotworowej.

sobota, 28 czerwca 2008, korek1000

Polecane wpisy

  • Kurki

    Korzystając z niedzieli i nie najgorszej pogody wybrałem się dziś za miasto. Do lasu. Nie mogę powiedzieć żebym pojechał na grzyby ale krótki spacer po lesie za

  • Kaszi

    Kilka dni temu poczęstowany zostałem przez znajomych produktem o nazwie "Kaszi" . Pytanie za 100 punktów. Kto z Was wie, co to jest Kaszi? Jeśli nazwa kojarzy W

  • Kasz Gryczana

    Przypominam, że z okazji Wianków prowadzę mini serial poświęcony Kuchni Pogan . Po pierwszym, lekkim ale świadomym oszukaństwie z ziemniakami przyszedł czas n

Komentarze
2013/04/01 14:45:48
Ten owoc wygląda przepięknie. Zastanawiam się jak smakuje :).
Zaciekawił mnie artykuł na ten temat. Miła odmiana w mich obecnych zajęciach, rozliczanie pitów, program, program pit, formularze... Powoli już nie daję rady z tym wszystkim.