2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Sznycel Wiedeński

Za kilka godzin gramy "mecz o wszystko" z Austriakami, pora więc porządnie się posilić. Zostawmy więc sobie kawy po wiedeńsku i Sernik na świętowanie zwycięstwa i przejdźmy do prawdziwego jedzenia, czyli Sznycla po Wiedeńsku. W odróżnieniu od kawy po wiedeńsku, czy sernika po wiedeńsku nazwa "Wiener Schnitzel" nie jest polskim wymysłem i funkcjonuje w całym świecie. Cóż to jest ten sznycel po wiedeńsku ...

Otóż, sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel to prawie to samo co nasz kotlet schabowy z jedną tylko różnicą, mianowicie, nie jest on robiony ze schabu ale z cięlęciny. Przepis na sznycel po wiedeńsku jest dokładnie taki sam jak przepis na kotlet schabowy, a więc (w skrócie bo dokładniej o schabowym jest w podanym linku) mięso rozbijamy na grubość 3-5 mm (zależy na jaki mamy ochotę), solimy i pieprzymy, panierujemy najpierw w mące potem w jajku i na końcu w tartej bułce, i następnie smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu (do cielęciny polecane jest masło).

Jakie mięso na sznycel po wiedeńsku

Jako się rzekło, sznycle wiedeńskie robione są z cielęciny. Dokładnie z udźca cielęcego, a jeszcze dokładniej z Frykanda I lub II. Frykando I to tylna wewnętrzna część udźca. Frykando II to też tylna część ale zewnętrzna. Inna nazwa części tuszy cielęcej odpowiedniej na sznycle to sznyclówka. Jeśli mamy kłopot z wyborem mięsa zawsze możemy poprosić sprzedawcę o sznylcówkę.

Z czym podać sznycle

Typowo sznycel po wiedeńsku podawany jest z plaserkiem cytryny i sałatką ziemniaczaną. Można też go podać z ziemniakami z masłem i pietruszką.

Gdzie jeść sznycle

Niestety nie wiem gdzie w Austrii można zjeść dobre sznycle ale myślę, że przebywający w tym kraju nie będą mieli większych kłopotów z ich znalezieniem. Jeśli ktoś jadł i może polecić przwdziwy, dobry austriacki Wiener Schnitzel to polecam się w komentarzach.

W Polsce natomiast dobre sznycle po wiedeńsku można zjeść w Warszawie na ulicy Oboźnej w 9 w CK Oboźna Wine Lounge. Informacja tą zasłyszałem w audycji Pawła Lorocha, w której gościła prawdziwa Austriaczka Pani Franca Maria Kobenter. Sam tam jeszcze nie byłem ale skoro austriaczka poleca no to powinny być dobre. Jeśli wybiorę się do CK Oboźna to na pewno zamówię sznycla a o wrażeniach poinformuję na blogi.

Inne sznycle

Sama nazwa sznycel oznacza nasz kotlet, a więc nie koniecznie musi on być z cielęciny. Podobny kotlet ale zrobiony z wieprzowiny nazywa się, dla odróżnienie od cielęcego oryginału, Schnitzel Wiener Art lub Wiener Schnitzel vom Schwein.

Na zakończenie: Za moment rozpoczyna się na Euro 2008 mecz Polska-Austria, mam nadzieję, że zrobimy z gospodarzy sznycle po wiedeńsku. Pozdrawiam i trzymajmy kciuki za naszych.

 

czwartek, 12 czerwca 2008, korek1000