2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Zakwas chlebowy

Dziś, obiecany wcześniej, przepis na zakwas chlebowy. Na nieocenionej stronie mirabbelki (www.chleb.info.pl) znajduje się kilka przepisów na zakwas m.in. popularny we Francji zakwas z mąki pszennej, zakwas żytni z maślanki, zakwas z mąką orkiszową. Ja, na początek, wybrałem najbardziej chyba popularny zakwas z mąki żytniej razowej. Przygotowanie go zajmuje niestety trochę czasu więc trzeba się uzbroić w cierpliwość. Ale do rzeczy, odpowiedzmy sobie na pytanie jak zrobić zakwas na chleb ...

Pierszy zakwas chlebowy z mąki żytniejJak już pisałem, produkcja pierwszego zakwasu trochę trwa (5 dni) ale, na pocieszenie, następne otrzymujemy już dużo szybciej wykorzystując rozczyn chlebowy zrobiony za pierwszym razem. Ja, na pierwszy raz, wybrałem przepis na zakwas ze strony "Zakwas na wesoło". Oto skondensowane informacje.

Składniki i przybory

  • Mąka żytnia razowa (ja użyłem nr 2000)
  • przegotowana woda
  • co najmniej litrowy słoik lub podobne naczynie (przezroczystość jest wskazana jeśli chcemy obserwować powstawanie i rośnięcie zakwasu)
  • gęsta gaza lub ściereczka i gumka recepturka do zakrycia naczynia
  • przyda się też termometr do zmierzenia temperatury wody. Jeśli nie mamy termometru trzeba działać "na czuja"
  • przydatna też będzie waga kuchenna lub naczynie do odmierzania ilości mąki.

A teraz przepis jak zrobić zakwas na chleb

Krok 1. Mieszamy dokładnie w słoiku 100g mąki i 100ml (100 gram) wody o temperaturze około 40 stopni celsjusza. Słoik przykrywamy gazą, zawiązujemy gumką recepturką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 48 godzin. Uwaga: woda nie może mieć więcej niż 40 stopni. Najlepiej jeśli będzie miała trzydzieści kilka stopni.

Krok 2. Po 48 godzinach zakwas powinien urosnąć i zacząć 'bąbelkować'. Dodajemy do niego 60 gram mąki i 60 gram (mililitrów) wody (temperatura jak poprzednio), mieszamy i ponownie odstawiamy, tym razem na 24 godziny.

Krok 3. Do naszego zakwasu dodajemy 120 gram mąki + 120 mililitrów wody o temperaturze jak w dwóch poprzednich krokach, mieszamy i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na dwa dni.

Po pięciu dniach otrzymujemy gotowy zakwas chlebowy (około 600 gram), z którego możemy już upiec nasz pierwszy chleb. Mój zakwas wyglądał jak na zdjęciu, pachniał lekko kwaśno, bąbelkował, a na powierzchi zebrało się trochę wody (to nie wada).

Z takiego zakwasu część, 3 łyżki, odkładamy do plastikowego szczelnie zamykanego pojemnika, odkładamy go do lodówki, w której może sobie leżeć do dwóch tygodni. To będzie zaczyn do następnych, szybciej już produkowanych, zakwasów. Resztę możemy użyć do upieczenia chleba ale to już w następnym odcinku. 

piątek, 12 września 2008, korek1000

Polecane wpisy

  • Pomysł na Wigilię

    Z cyklu pomysły na Wigilię, a może lepiej nietypowe pomysłu na stół wigiliny, przyszła mi do głowy myśl aby upiec własnoręcznie świąteczny chleb. Wigilia , wiad

  • Dzień Chleba

    Dziś wpis ciekawostka. Jakzauważyli na pewno ci zWas, którzy odwiedzali mojego bloga w ostatnim czasie,stałem się maniakiem domowego pieczenia chleba . Śledzę w

  • Chleb Pszenny na Zakwasie

    Od jakiegoś czasu gości na moim blogu Domowy Wypiek Chleba Na Zakwasie . Do tej pory piekłem chleb razowy, tym razem postanowiłem upiec biały chleb z mąki pszen

Komentarze
2010/02/13 06:48:51
Witaj :)
Parę tygodni temu wpadłam na Twoją stronę całkiem przypadkiem, czytając sobie dla odprężenia jak inni przygotowują zakwas na barszczyk. Spodobała mi się i tak od słowa do słowa... przeczytałam tu u Ciebie to i owo o pieczeniu chleba. I zainspirowałam się :) Postanowiłam zrobić zakwas. Po przestudiowaniu chleb.info.pl zdecydowałam się na "zakwas na wesoło" i pamiętna co pisałeś, wróciłam tutaj :). Wzięłam 100g mąki razowej, 100 g wody i RATUNKU! Jakoś inaczej sobie Pana Zakwasa wyobrażałam. Wyszła mi bardzo gęsta papka - no ... zdecydowanie ciało stałe, a nie płyn. Mógłbyś mi proszę napisać czy Tobie też tak wyszło - o ile jeszcze pamiętasz :D... Dziękuję z góry i pozdrawiam!
-
2010/02/24 12:20:29
@paniswegodomu, na którym etapie wyszedł ci taki gęsty? U mnie pierwszy zakwas był, i chyba taki powinien być, hmm ... gęstości niezbyt gęstego budyniu ... jakoś tak. Dojrzały zakwas, dłużej trzymany w lodówce, czasem schnie na wiór i wtedy jak najbardziej jest ciałem stałym. Prawdopodobnie źle go przykryłaś albo postawiłaś wzbyt ciepłym miejscu i odparowała woda.
-
2011/02/11 13:35:05
Witam, mój zakwas własnie dostał dokarmienie, ślicznie bąbelkuje. Pierwsze bąbelki pokazały się po kilku godzinach od nastawienia zakwasu.
Mam nadzieję na pyszny chlebek.
Do zaczyny użyłam czeskiej biomąki żytniej z pełnego przemiału.
Pozdrawiam.e
-
2011/02/13 21:15:54
Mam pytanie jak zrobić następny zakwas z tych trzech łyżek, które zostawiłam starego zakwasu
-
2012/03/26 09:54:20
Witam.Od Bozego Narodzenia eksperymentuje z wypiekiem chleba,wychodzily rozne bo i ja rozne sposoby praktykowalam ale wszystkie byly zjadliwe a co najlepsze zarazilam pieczeniem cala rodzine,wszystkim dalam przepis i zakwas na poczatek.Dzisiaj mam kolejny piekny i smaczny chlebek a wyrazy uznania od wszystkich,ktorzy ten chleb konsumuja sa cala zaplata za poswiecenie z mojej strony.Polecam pieczenie domowego chleba.
-
2012/05/20 21:40:26
Witam
Zrobiłam zakwas według Pańskiego przepisu
proszę uprzejmie o powiadomienie mnie ,
jak dalej mam postąpić z odłożonym zakwasem ( 3 łyżki)
pozdrawiam
-
2012/05/21 00:00:30
Witam proszę o podanie mi dobrego przepisu chleb na zakwasie
pozdrawiam
-
2012/05/24 22:09:55
Proszę o odpowiedź jak dalej postąpić odłożonym zakwasem ( 3 łyżki
pozdrawiam
-
2013/03/17 11:54:01
Witam to mój pierwszy zakwas, który zrobiłam, jak narazie stoi 48 godzin i dzisiaj robie drugi zakwas, rośnie ładnie i pachnie kwaskowato. Zobaczymy jaki upieke, mój pierwszy chlebek, mam nadzieje, że wyjdzie pyszny :))