2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Omlet na ostro

Dziś przepis z serii: potrawy śniadaniowe lub śniadanie na ciepło. Choć, omlet (bo o nim mowa) można jeść nie tylko na śniadanie ale przez cały dzień. Model, który dziś zaprezentuje czyli Omlet na Ostro może, szczególnie jeśli doda mu się trochę wędliny np. szynki, z powodzeniem być serwowany na obiad. Omlet, z uwagi na cholesterol zawarty w jajkach, nie jest być może tak zdrowym posiłkiem jak ten tu: Zdrowe Śniadanie ale przyżądza go się dość szybko i jest smaczny.

Składniki na Omlet na Ostro (proporcje na 1 sztukę.)

  • 3 jajka
  • pół średniej cebuli
  • 1 pomidor średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • ostra papryka w proszku (ilość zależna od ostrości i gustów)
  • łyżeczka mąki pszennej
  • sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki
  • ew. kilka plasterków pomidora i listek bazylii do wykończenia
  • ew. (w wersji na zdjęciu nie ma) 2-3 plasterki szynki
  • tłuszcz do smażenia

Pomidora, uprzednio sparzywszy wrzątkiem, pozbawiamy skórki. Jajka rozbijamy do miseczki. Cebulę, czosnek, pomidora, szynkę jeśli używamy kroimy jak najdrobniej i wrzucamy do jajek. Całość doprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solą, dodajemy mąkę. Możemy spróbować odrobinę surowizny i zobaczyć czy słoność i ostrość nas zadawala, po czym ew. dodać potrzebne sładniki-przyprawy. Wszystko mieszamy dość dokładnie widelcem.

Smażenie omletów

Na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz. Ja stosuję masło z oliwą z chili aby omlet był ostrzejszy ale można użyć tylko masła. W celu smażenia omleta dobrze jest posłużyć się patelnią teflonową z nieuszkodzoną powierzchnią. Omlet nie będzie nam się przypalał, a i przewrócić go będzie łatwo.

Gdy tłuszcz na patelni jest już silnie rozgrzany, przykręcamy palnik do poziomu średniego lub trochę mniejszegi i wlewamy naszą jajeczną mamałygę. Omlet smażymy pod przykryciem aż ładnie się zetnie. Ci, którzy lubią omle dobrze ścięty z obu stron mogą w trakcie smażenia przewrócić go na drugą stronę.

Przewracanie Omleta

W celu przewrócenia omleta na drugą stronę, najpierw sprawdzamy, czy dobrze 'odlepi się' od patelnii. W tym celu lekko potrząsamy patelnią do przodu i do tyłu, jeśli omlet ładnie się przesuwa jest OK, jeśli nie możemy go lekko podważyć drewnianą szpatułką. Do patelnii przykładamy duży talerz lub lepiej dużą garnkową pokrywkę "bez kantów" (wyższość pokrywki nad talerzem polega na rączce, którą owa posiada) i energicznie przekręcamy patelnie z pokrywką/talerzem do góry nogami. Uwaga na gorący tłuszcz!!! - nie poparzcie się, jeśli przesadziliście z ilością tłuszczu to lepiej zrezygnować z tego sposobu przekręcania, bo nie chcę mieć Was na sumieniu. Gdy już mamy nasz omlet na pokrywce/talerzu, zsuwamy go po prostu na patelnię. Można też zrobić odwrotnie -najpierw zsunąć na talerz a następnie przyłożyć patelnie i całość obrócić szybkim ruchem.

Ci nie lubią zbyt ściętego omleta mogą go nie przekręcać. Smażenie pod pokrywką w zupełności wystarczy.

Gotowy omlet można udekorować pomidorem z bazylią (jak na zdjęciu)

Smacznego.

środa, 08 października 2008, korek1000
Tagi: jajka