2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Schab Pieczony w Pomarańczach

Ostatnio piekliśmy 'zwykły' schab w marynacie z oliwy, czosnku, tymianku. A dziś przepis na ekskluzywny, prawdziwie świąteczny Schab Pieczony w Pomarańczach. Gorąco polecam ten przepis, nie tylko na święta, choć na świąteczny stół pasuje on idealnie. Słodkość pomarańczy w połączeniu z ostrością musztardy nadaje mu niesamowit smak. Można go jeść na ciepło, np. na świąteczny obiad, lub na zimno na śniadanie. Spróbujcie a nie pożałujecie. Do dzieła ...

Schab pieczony w pomarańczach przed pieczeniemPrzepis na schab w pomarańczach

  • 1,3 kg ładnego schabu bez kości
  • 1 ale lepiej więcej dobrych, słodkich pomarańczy
  • 2 średnie cebule
  • 200-250g musztardy francuskiej (tej z niezmielonymi ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżeczki dżemu lub syropu pomarańczowego. ew. sok z pomarańczy
  • kilka gałązek tymianku
  • 10-15 listków szałwi
  • sól, pieprz, oliwa

Marynatę przygotowujemy z musztardy, drobno posiekanej cebuli (z połówki lub całej cebuli), 2 łyżeczek dżemu (syropu) pomarańczowego, soli, pieprzu. Francuska musztarda jest z reguły łagodna więc, dla lubiących osrzejsze potrawy, możemy ją podostrzyć odrobiną ostrej musztardy, np. rosyjskiej, dodatkowymi ziarnami gorczycy lub np. ostrej papryki. Marynata ma być słodkawa ale bez przesady, mamy przecież jeszcze słodkie pomarańcze.

Schab nacieramy solą i pierprzem. Na dnie brytwanny układamy resztę pociętej w piórka cebuli i na to cząstki pomarańczy. Upieczona w sosie ze schabu pomarańcz ma świetny smak więc nie żałujcie sobie. Prószymy całość pieprzem, szczyptą soli, ew. ostrej papryki i skrapiamy oliwą. Na takie łoże układamy nasz schab i zalewamy go musztardowo-pomarańczowo-cebulową marynatą. Na to wszystko układamy gałązki tymianku i listki szałwi, przykrywamy i odkładamy na noc do lodówki. Nie trzeba schabu ruszać ani przekręcać bo marynata powinna się dobrze trzymać na wierzchu.

Schab w pomarańczach po upieczeniuNasz schab pieczemy najpierw przez 15 minut w 220 stopniach, póżniej około 1,5 godziny w 160-180 stopniach. W trakcie pieczenia mięso polewamy od czasu do czasu wytopionym tłuszczem i sosem z pomarańczy. Na kwadrans przed końcem pieczenia dobrze jest przykryć mięso.

Z tego przepisu wychodzi na prawdę pyszny schab a pomarańcze są ... ech, palce lizać.

Uwagi:

- jak pisałem wcześniej, pomarańcze z tego schabu są przepyszne więc warto ich dać dużo.

- dzieląc pomarańcze na cząstki należy dobrze je obrać z białych skórek bo te lubią gorzknieć w czasie pieczenia.

poniedziałek, 22 grudnia 2008, korek1000