2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Sos Romesco

Ostatnio mam okazję czytywać stare numery przekrojów (takie sprzed 5-6 lat) a że kucharzyć lubię czytuje w nich z uwielbieniem artykuły kulinarne, których autorem jest, poważany przeze mnie jak najbardziej, Pan Tadeusz Pióro (jaka szkoda, że nie pisze Pan już regularnie w Przekroju bo było to bardzo cacy i czytało się z ogromną przyjemnością). ... Ale do rzeczy. W numerze 47 z 2003 roku znalazłem przepis na sos romesco, który z pewnością może pasować do, nieco przeze mnie zaniechanego tematu PIZZY (mam nadzieję się wkrótce poprawić). Poniżej przepis ...

Przepis na Sos Romesco wg. Tadeusza Pióro

cały wspomniany artykuł jest tu : http://www.przekroj.pl/archiwum_pisalidlanas_pioro_artykul,3259.html u mnie w skrócie:

Składniki

  • 3 suszone papryczki chilli + jedna świeża
  • dwa pomidory
  • 6 ząbków czosnku
  • 24 migdały
  • 24 orzechy laskowe
  • łyżka posiekanej pietruszki
  • dwie kromik chleba
  • oliwa extra vergine (jak pisze Pióro 'dziewicza')
  • łyżka octu winnego
  • sól

suszone papryczki moczymy przez godzinę w wodzie. Pozbawiamy ich pestek. Drobno siekamy wraz ze świeżą i podsmażamy na oliwie. Migdały i orzechy prażymy w 200 stopniach celsjusza na złoto. Kromki smażymy również na złoto w oliwie. Papryczki, migdały, orzechy, chleb, pietruszkę tłuczemy w moździerzu, dodajemy papkę pomidorową (z pomidorów przetartych przez tarkę). Całość przyprawiamy oliwą, octem i solą.

Do czego, oprócz pizzy, można użyć katalońskiego sosu romesco? Jak pisze Tadeusz Pióro ... do prawie wszystkiego. Do pieczonych/smażonych warzyw, do ryb, do zupy rubnej, do grilowanych mięs, do naleśników, do jajecznicy (sic), itd, itp.

A na marginesie: wrzuciłem sobie do Google'a hasło sos romesco i wyskoczyło mi masę 'suchych przepisów' składniki + czynności. O ile przyjemniej poczytać jest krótki nawet artykulik ale napisany ze swadą i widocznym uwielbieniem do gotowania. Od razu człowiekowi ślinka leci.

poniedziałek, 23 marca 2009, korek1000

Polecane wpisy

Komentarze
2009/03/24 15:40:35
Czy mogłabym prosić o kontakt mailowy autora tych pyszności?
-
2009/03/25 21:56:38
Spróbuj do mnie napisać mail'a. Adres standardowy gazetowy, czyli korek1000 na gazeta.pl i będzie kontakt.