2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Sos Winegret

Dziś przepis na klasyczny sos do sałatek - sos winegret. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiego słowa vinaigre oznaczającego po prostu ocet. (po angielsku vinegar). Winegret to wyśmienity sos do sałatek z sałatą, papryką, ogórkiem itp. a nie dość, że nadaje sałatkom ciekawszy smak, to, dzięki zawartości octu, jest także proponowany w wielu dietach odchudzających.

Sos Winegret składniki wersja bazowa
  • trzy części oliwy
  • jedna część octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
oliwę mieszamy z octem dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz do smaku i gotowe. Prawda, że proste :). Mieszać możemy łyżeczką, trzepaczką lub mikserem albo potrząsając zamkniętym słoiczkiem.

Warianty sosu winegret

Robiąc ten niezwykle prosty acz smaczny sos możemy sobie poeksperymentować z różnymi rodzajami octu. Ocet winny możemy zastąpić przez ocet balsamiczny (z moszczu winogron), ocet owocowy np. z jabłek, ocet ryżowy lub inny. Ocet możemy zastąpić także sokiem z cytryny.

Bazowy sos winegret możemy także wzbogacić różnego rodzaju ziołami, sokiem z cytryny, czosnkiem, drobno posiekaną cebulą lub ostrą papryką, pietruszką. Popularny i smaczny jest także winegret z musztardą a nawet miodem.

Na koniec jeszcze uwaga. Sałata polana tym sosem traci szybko swoją jędrność więc polewać ją należy tuż przed podaniem ... choć, z drugiej strony, dobrze 'przegryziona' sałata z sosem trochę gorzej wygląda ale często lepiej smakuje.

czwartek, 30 lipca 2009, korek1000
Tagi: sosy