2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Sos Winegret

Dziś przepis na klasyczny sos do sałatek - sos winegret. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiego słowa vinaigre oznaczającego po prostu ocet. (po angielsku vinegar). Winegret to wyśmienity sos do sałatek z sałatą, papryką, ogórkiem itp. a nie dość, że nadaje sałatkom ciekawszy smak, to, dzięki zawartości octu, jest także proponowany w wielu dietach odchudzających.

Sos Winegret składniki wersja bazowa
  • trzy części oliwy
  • jedna część octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
oliwę mieszamy z octem dodajemy sól i świeżo zmielony pieprz do smaku i gotowe. Prawda, że proste :). Mieszać możemy łyżeczką, trzepaczką lub mikserem albo potrząsając zamkniętym słoiczkiem.

Warianty sosu winegret

Robiąc ten niezwykle prosty acz smaczny sos możemy sobie poeksperymentować z różnymi rodzajami octu. Ocet winny możemy zastąpić przez ocet balsamiczny (z moszczu winogron), ocet owocowy np. z jabłek, ocet ryżowy lub inny. Ocet możemy zastąpić także sokiem z cytryny.

Bazowy sos winegret możemy także wzbogacić różnego rodzaju ziołami, sokiem z cytryny, czosnkiem, drobno posiekaną cebulą lub ostrą papryką, pietruszką. Popularny i smaczny jest także winegret z musztardą a nawet miodem.

Na koniec jeszcze uwaga. Sałata polana tym sosem traci szybko swoją jędrność więc polewać ją należy tuż przed podaniem ... choć, z drugiej strony, dobrze 'przegryziona' sałata z sosem trochę gorzej wygląda ale często lepiej smakuje.

czwartek, 30 lipca 2009, korek1000
Tagi: sosy

Polecane wpisy

  • Farsze Do Jajek

    W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mo

  • Sos Romesco

    Ostatnio mam okazję czytywać stare numery przekrojów (takie sprzed 5-6 lat) a że kucharzyć lubię czytuje w nich z uwielbieniem artykuły kulinarne, których autor

  • Tapenada

    Ten, kto ostatnio wpadał na mojego bloga, na pewno zauważył, że stałem się maniakiem Domowego Pieczywa na Zakwasie . Taki, własnoręcznie upieczony, chleb świet

  • Faza na jedzenie

    No i stało się. W zasadzie nie powinnam być zdziwiona, bo w moim przypadku to taki jesienny standard - faza na jedzenie, podjadanie, wielkie żarcie. Co gorsza,

  • Dietetycznie, czyli lekko

    Przychodzą takie chwile, gdy zmęczony organizm pragnie posiłków lżejszych, łatwiej strawnych, ale bogatych w pożywne składniki. Już w dawnych czasach wiedziano,