2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierogi Wigilijne

Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. Ostatnio była mowa o śledziach na Wigilię, dziś pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś czas temu. Dziś przypominam te przepisy. Ponieważ wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się wyśmienicie na wigilijny stół. Wśród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

Często zachwycamy się smakiem pierogów, mówiąc na przykład: ale dobre jadłem dziś pierogi z mięsem, serem, kapustą itd. Farsz w pierogach, dobrze dobrane, przygotowane i doprawione składniki, to rzeczywiście bardzo ważna rzecz ale tajemnica dobrych pierogów leży także w dobrze przygotowanym cieście. Nic nie pomoże wyśmienity, wyrafinowany, smaczny farsz jeśli ciasto będzie klejące, oślizłe, rozgotowane - niedobre. Przygodę z pierogami proponuję więc rozpocząć od przepisu na ciasto pierogowe. W podanym linku znajdziecie przepis minimalistyczny, składający się z mąki, gorącej wody i soli, a więc taki odpowiedni na Wigilię ale, składnikowa skromność nie oznacza, że jest to przepis słaby, wręcz przeciwnie, to chyba najlepszy sposób na dobre ciasto pierogowe.

Gdy już potrafimy zrobić ciasto do pierogów, czas na farsze. Poniżej przypominam przepsiy na farsz do pierogów wigilijnych.

Klasyczne Wigilijne Pierogi z Kapustą i Grzybami
Przepis na farsz do takich pierogów znajduje się tutaj: Pierogi z kapustą i grzybami. Do przygotowania farszu będziemy potrzebować: kiszoną kapustę, mieszankę suszonych grzybów, cebulę, przyprawy (sól i pieprz), tłuszcz do podsmażenia cebuli. Samo przyrządzenie farszu nie jest skomplikowane, no ale jak to z kapustą bywa, należy ją dość długo podduszać, do tego dochodzi co najmniej dwu godzinne moczenie grzybków, więc przygotowanie takich pierogów trochę trwa. Ale gra może okazać się warta świeczki, bo pierogi mogą wyjść znakomite :)

Również Klasyczne: Wigilijne Pierogi z Suszonymi Grzybami
Jeszcze prostsze w przygotowaniu od poprzednich są Pierogi z Suszonymi Grzybami. Nic dziwnego, że farsz ten jest prostszy bo przygotowuje się go podobnie jak farsz kapuściano-grzybowy tylko ... bez kapusty :). Trzeba jedynie pamiętać aby odpowiednio wcześnie (na 2-3 godziny) przed przystąpieniem do roboty zacząć moczyć grzyby. Przepis na pierogi z suszonymi grzybami znajduje się w podanym linku.

Mniej klasycznie: Wigilijne Pierogi z Soczewicą.
Muszę się przyznać, że pierogi lubię. Dobrze zrobione potrafią być na prawdę rarytasem. Ponieważ dobre pierogi lubię, lubię także poeksperymentować z farszami. Do jednych z takich eksperymentów należą pierogi z, niezbyt chyba u nas docenianą nie tylko w pierogach ale w ogóle, soczwicą. Dobra zupa z soczewicy z odrobiną soku z cytryny, hmm, mniam, mniam.
Przepis na farsz z soczewicy (plus cebula, czosnek, tymianek) znajdziecie tutaj: pierogi z soczewicą

I najlepsze chyba w tej serii: Wigilijne Pierogi z Kaszą Gryczaną
Swego czasu zrobiłem na raz wszystkie podane tu przepisy na farsze do pierogów. Wieczorem zasiedliśmy do stołu i próbowaliśmy wszystkich rodzajów. Nasz domowy ranking bezapelacynie wygrały pierogi z kaszą gryczaną i serem, drugie miejsce zdobyła (o ile mnie pamięć nie myli) kasza gryczana z suszonymi grzybami. Na pewno do wyników rankingu przyczyniło się, oprócz oczywiście smaku, to że raczej rzadko jadamy tego typu pierogi ale tak czy inaczej kasza grzyczana w pierogach górą! Przepisy na oba farsze (kasza + ser i kasza + grzyby) znajduje się tutaj: Pierogi z Kaszą Gryczaną. Gorąco polecam. Kto nie próbował niech spróbuje.

A w następnych odcinkach serii przepisów na Święta i Wigilię postaram się zająć już pierwszym i drugim dniem Świąt, czyli będzie już o mięsach.

piątek, 18 grudnia 2009, korek1000

Polecane wpisy