2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Jak długo gotować jajka?

Do Wielkanocy 2010 zostało nam jeszcze trochę czasu lae ponieważ trafiłem na dwie urocze strony na temat gotowania jajek, dziś temat jajeczny. Myślę, że każdy, nawet niezbyt wprawny kucharz, mniej więcej orientuje się jak długo gotować jajka aby zrobiły się one na miękko, półmiękko lub na twardo. Jeśli ktoś nie pamięta, to poniżej kilka słów przypomnienia, a potem będzie o wspomnianych wcześniej stronach ...

Gwoli przypomnienia, jajka na miękko gotujemy od trzech do pięciu minut. Ile dokładnie, zależne jest to od trzech czynników: stopnia pożądanej miękkości jajka, wielkości jajka oraz temperatury początkowej (jajko prosto z lodówki lub o temperaturze początkowej). Jeśli np. mamy pod ręką niewielkie jajka wyjęte wcześniej z lodówki i chcemy aby białko było lekko ścięte, gotujemy takie jajko ok. 3 minut, podobnemu jajku prosto z lodówki możemy doliczyć ok. pół minuty, większe gotujemy oczywiście dłużej.
Mniejszy problem jest z jajkami na twardo, gotujemy około 6-7 minut i powinny być OK, tzn. z twardym żółtkiem i twardym białkiem.

Zwykle wyczucie wystarcza aby odpowiednio ugotować jajko ale ... nie wszystkim. Na stronie EggWatchers znajdujemy fikuśny minutnik do jajek ... minutnik online. Ładnie zrobiony, pozwala wybrać wielkość jajka, temperaturę początkową (jajko z lodówki lub nie), i pożądany stopień ścięcia, po czym bardzo ładnie odlicza czas do końca gotowania. Strona zrobiona jest elegancko i z humorem. Warto obejrzeć :)

A tym z Was, którym nie wystarczają przybliżenia lub łakną bardziej naukowej wiedzy na temat gotowania jajek, polecam stronę The Science of Boiling an Egg (uwaga, strona po angielsku ze wzorami), na której znajdziemy ... równania termodynamiczne, wykresy i ich analizę, a wszystko w celu odpowiedzi na pytanie "Jak długo gotować jajka" :)

Dla ciekawskich, równanie opisujące gotowanie jajek wygląda następująco:

równanie nie musimy na szczęście rozwiązywać przed każdym gotowaniem gdyż na wspomnianej stronie znajduje się jego rozwiązanie w formie wykresu:


Fridge - oznacz jajo z lodówki, RT (room temperature) temperaturę pokojową. Na osiach poziomych mamy oznaczoną wielkość jajka, a na pionowej odczytujemy czas gotowania jajka na miękko (prawie ścięte białko/slightly less-than-firm white).
Ciekawe, nieprawdaż? :)

Hmm, tak się zastanawiam może wprowadzić dział Fizyka w Kuchni? ...

Pozdrawiam i życzę owocnego gotowania jajek :)

PS. Niedługo Walentynki ... myślę nad wpisem.
środa, 03 lutego 2010, korek1000

Polecane wpisy

Komentarze
2010/07/16 12:27:00
fajne równanie, jednak ja znam prosty spsób na jajako na miękko wystarczy jajko mające temp pokojową włożyć do szklanki z wrzątkiem i wyjąc po kilku minutach. :)