2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Farsze Do Jaj cz.2

Kontynuujemy przepisy Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, według mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane także do innych potraw - wielkanocnych bądź niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla zupełnie leniwych, wcale nie dużo gorsza od jaj faszerowanych)

Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl

Proste Farsze Do Jaj
Ilości składników w przepisach powinny wystarczyć na farsz do 4 jaj, czyli ośmiu połówek

Farsz z łososia
  • 4 jaja na twardo przekrojone na pół
  • 70g - wędzonego łososia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • kilka kropel soku z cytryny
  • świeży koperek

Rozdrobnionego łososia mieszamy ze śmietaną i rozdrobnionymi żółtkami oraz kilkoma kroplami soku z cytryny, masę w miejsca po wyjętych żółtkach, dekorujemy koperkiem i ew. małym kawałkiem wyciętym z plasterka cytryny. Farsz można lekko doprawić świeżym pieprzem.

Farsz do jaj z kawioru
  • 4 ugotowane na twardo, przekrojone na pół jaja
  • 1 łyżka czerwonego kawioru
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka kropel skou z cytryny
  • biały pieprz
  • ew. świeży koperek

Podobnie jak w poprzednim przepisie, składniki farszu tj. kawior, majonez, kilka kropel soku cytrynowego i posiekane żółtka mieszamy i doprawiamy pieprzem. Całość nakładamy do jaj w miejsca po żółtkach. Możemy udekorować gałązką koperku i cytryną.

Krewetkowy farsz do jaj
  • 4 jaja
  • 10 małych krewetek
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z cytryny
  • sól,pieprz
  • koperek

I znów, wszystkie składniki rozdrabniamy, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą, faszerujemy połówki jaj, dekorujemy koperkiem i ew. kawałkiem cytryny.

Wersja dla leniwych. Jeśli komuś nie chce się faszerować jaj, może na bazie składników do w/w farszy pójść na łatwiznę i udekorować nimi połówki jaj np. plasterek łososia skropionego sosem z cytryny układamy na jajku, dodajemy odrobinę śmietany lub majonezu i dekorujemy kawałkiem cytryny i gałązką  koperku. Podobnie postępujemy z krewetkami (układamy je w całości) lub kawiorem.

PS. Przypominam, że w najbliższą niedzielę czeka nas zmiana czasu na letni, jest to także Niedziela Palmowa rozpoczynająca Wielki Tydzień, następna niedziela to już Wielkanoc, a więc czas powoli zabrać się za myślenie co się znajdzie na naszym wielkanocnym stole. A tu jeszcze znajduje się pogoda na wielkanoc - już za kilka dni będzie dużo dokładniejsza, okaże się czy będzie wiosennie, czy mokro - jeśli będzie padać trzeba chyba przygotować więcej potraw bo więcej czasu będziemy spędzać za świątecznym stołem.
środa, 24 marca 2010, korek1000

Polecane wpisy

Komentarze
2010/12/15 12:38:48
Hej ostatnio robiłam zakupy w Carefurze i natknęłam się na wielki symbol PQS. Wiem że to coś w związku z jakością ale ogólnie co ja z tego mam?