2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Potrawy Wielkanocne

Nadchodzące Święta Wielkanocne to oczywiście radosne święto zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno znaleźć się więc przede wszystkim wszystko to czego brakowało przez ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej mało kto ściśle przestrzega reguł postu (tym bardziej Wielkiego) ale tradycja wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała chyba w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl

Poniżej znajdują się, na razie, ogólne pomysły na potrawy Wielkanocne, a bardziej szczegółowo, z przepisami, będzie w następnych wpisach.

Jaja:
Od czego można zacząć wpis na temat potraw Wielkanocnych jak nie od jaj. Kilka dni temu, w wpisie Święconka, cytowałem Ks. Protazego Neweraniego, który o wielkanocnych jajach pisał tak:

Święcą na ostatek i jaja, na dowód tego, że jako kokosz dwojako niby kurczęta rodzi, raz niosąc owoc, drugi raz go wysiadując, tak przez Chrystusa (który się u Mateusza Ś. w Roz: 23. przyrównywa do kokoszy Sicut gallina congregat populos fuos) dwa razy odrodzeni jesteśmy, raz przez Chrzest Ś. drugi raz przez chwałę Niebieską...

Jajko jest więc symbolem życia i odrodzenia ale także symbolizuje kończący się post ponieważ przez kilkaset lat spożywanie jaj, podobnie jak mięsa, było w Wielki Post zakazane. Na wielkanocny stół powinny więc trafić jajka przyrządzane na różne sposoby ale raczej jajka w całości, ew. w pół- lub ćwierć- całości np. jaja faszerowane, jaja z przeróżnymi sosami, jaja pieczone i nie muszą być to jaja wyłącznie kurze.

Pomysł: może warto by było skorzystać z okazji i spróbować innych jaj niż te jadane na co dzień, np. gęsich, przepiórczych czy nawet strusich. Polecam też, rzadko jadane jaja pieczone/zapiekane.

Mięsa na Wielkanoc:
W końcu mamy zakończenie Wielkiego Postu więc cieszyć się powinniśmy (w dzisiejszych czasach przynajmniej teoretycznie, tradycja to przecież fajna rzecz więc można trochę poudawać :) ) z możliwości jedzenia mięsa. Mięsiwa owe powinny być więc wykwintne i, aby podkreślić ich świąteczność, niecodzienne. Proponuję mięsa nadziewane, dziczyznę i pasztety z dziczyzny, rolady, lepsze szynki (np. wędzone i suszone), rzadko jadaną w Polsce jagnięcinę.

Pomysły: Może warto w Wielkanoc spróbować dziczyzny np. pasztet z zająca czy dzika, z drobiu bażanta lub przepiórkę (o cietrzewiu czy tym bardziej, wspominanym we wcześniejszych wpisach, jarząbku nie mam pojęcia, czy jest gdzieś do dostania). Pomysł dla dużych rodzin - upiec prosiaka lub jagnię. Dla mniejszych rodzin - potrawy z jagnięciny (jagnięcinę dostać można w dużych marketach spożywczych). Pomysł mniej ekstremalny, który często na święta forsuję bo dobry: Schab pieczony w pomarańczach.

Zupy na Wielkanoc:
Z zup wielkanocnych należy wymienić Żur obowiązkowo z białą kiełbasą i jajkiem (zakwas na żur), barszcz na mięsie z kością (zakwas do barszczu) , flaki, zupę gulaszową - ma być tłusto -ale także zupę chrzanową gdyż chrzan jest jednym z symboli wielkanocnych (patrz wpis o Święconce)

Pomysł: Zupa Chrzanowa na Wielkanoc - przyznam się, że to pomysł chyba osobiście dla mnie bo takiej zupy jeszcze nie robiłem. Jeśli ktoś skorzysta z tej podpowiedzi i zrobi zupę chrzanową, to będzie mi miło, że sie na coś przydałem :)

Chleb Wielkanocny:
Skoro jemy tłusto, to warto by ten tłuszcz czymś zagryźć a nie ma nic chyba lepszego do tłustych potraw nad dobry chleb - tym bardziej, że chleb jest jednym ze składników wielkanocnej święconki. Skoro jesteśmy w kuchni tradycyjnej, to proponuję chleb na zakwasie.

Pomysł: upiec na Wielkanoc chleb na zakwasie (Jak to zrobić pisałem tu: Domowy chleb na zakwasie)

To na razie tyle, do świąt zostało jeszcze trochę czasu jak mi przyjdzie jakiś pomysł do głowy na potrawy wielkanocne, to jeszcze coś wrzucę, a teraz idę pomyśleć nad przepisami.

----

A tu można będzie sprawdzić Pogodę Na Wielkanoc
wtorek, 16 marca 2010, korek1000