2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Grzanki z Mikrofalówki

Dziś przepis dla leniwych. Szybkie grzanki z mikrofalówki. Za mikrofalą nie przepadam ale do leniwych jak najbardziej należę, o czym świadczy niestety ostatnimi czasy prowadzenie tego bloga (rzadko piszę, oj rzadko), więc czasem z kuchenki mikrofalowej korzystam.

Tytuł dzisiejszego wpisu mógłby równie dobrze brzmieć. Jak zrobić grzanki na szybko lub co można zrobić z czerstwej bułki. Do dzieła.

Składniki na grzanki:

  • bułka (świeża lub czerstwa ale nie taka wyschnięta na kamień. Bardzo sucha bułka raczej się nie nada)
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka kropel oliwy
  • starty ser
  • ew. pieprz, papryka w proszku, jakieś zioła

Punkt pierwszy, bułkę kroimy na cieńkie kromki (tak, ok. 8-10 mm). Ponieważ zakładam, że bułka jest czerstwa, a przynajmniej nie pierwszej świeżości więc pocięcie jej na taką grubość nie powinno być większym problemem.

Punkt drugi, kromki bułki podsuszamy w mikrofalówce. Ja to robię przez minutę do dwóch (w zależności od tego jak sucha jest bułka). Po wyjęciu z mikrofali, kromki mogą być jeszcze miękkie ale po kilkudziesięciu sekundach powinny odparować wodę i zrobić się suche.

Punkt trzeci, ząbki czosnku (mogą być w łupinach) przecinamy na pół i nacinamy kilka razy ostrym nożem prostopadle do miejsca przecięcia. Takimi ząbkami nacieramy grzankę. Nie powinno to nastręczyć trudności gdyż sucha bułka działa jak tarka.

Punkt czwarty, kromki skrapiamy oliwą, posypujemy tartym serem i ew. przyprawami - pieprzem, papryką lub ziołami.

Punkt piąty, talerz z grzankami wstawiamy do kuchenki ustawionej na 350 W na około minutę, tak aby ser się rozpuścił.

Takie grzanki, to nie jest jakieś mistrzostwo świata ale robi się je bardzo szybko (nie trzeba rozgrzewać piekarnika, przygotowywać patelni itd.), a i sprzątania po nich jest niewiele. Trzeba ew. umyć tarkę do sera i nóż - to wszystko.

Jeśli zastanawiacie się co zrobić z czerstwą bułką lub nie chce Wam się zabierać za przyrządzanie kanapek, grzanek czy bardziej wyrafinowanych potraw, np. na kolację, to takie grzanki mogą być dobrym rozwiązaniem.

niedziela, 13 czerwca 2010, korek1000

Polecane wpisy

Komentarze
2010/06/15 15:45:37
Rzeczywiscie, nie przychodzi mi do glowy zaden przepis dla bardziej leniwych , hehe
-
2010/07/10 15:25:55
Hmm to taka kiepska i leniwa wersja pieczywa czosnkowego jesli by dodac duzo czosnku :)
-
2010/12/15 12:34:26
Hej ostatnio robiłam zakupy w Carefurze i natknęłam się na wielki symbol PQS. Wiem że to coś w związku z jakością ale ogólnie co ja z tego mam?