2014 już za:|2014 już ma:







Google



Więcej:
Akcesoria Kuchenne
Książki Kulinarne Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Pizza na cienkim cieście

Pizza na cienkim, a właściwie mówiąc na BARDZO cienkim cieście. Jakiś czas temu na tym blogu królowała domowa pizza, wtedy robiłem ją na dość cienkim (bo na grubym nie lubię) cieście ale ostatnio odkryłem co to znaczy ciasto do pizzy naprawdę cienkie. Rozkochałem się w tej pizzy i serdecznie ją polecam. Wydaje się, że bardzo cienkie ciasto lepiej się piecze w domowym piekarniku - nie mamy przecież w domach pieca do pizzy, który można rozgrzać do temperatury powyżej 300 stopni. Nie mówiąc już o tym, że jedna osoba może zjeść cały placek i nie będzie czuła się ociężała i przejedzona. Oto przepis ...
Przepis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl


Tak cienkie jest ciasto w tej pizzy

Z jednej szklanki mąki powinniśmy uzyskać blat pizzy o rozmiarze blachy do piekarnika
Składniki na ciasto do pizzy:
  • 1 szklanka, a może nawet ciut mniej, mąki pszennej (zwykłej)
  • 20g (1/5 klasycznej kostki) świeżych drożdży
  • 1/5 szklanki (40ml) ciepłej wody do rozpuszczenia drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • niepełna płaska łyżeczka soli

Do szklanki z ciepłą wodą wrzucamy rozdrobnione drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na trzy minuty.

Do mąki dodajemy sól i oliwe, po trzech minutach rozczyn drożdży i wyrabiamy ciasto ugniatając przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne i nieklejące - powyżej podane proporcje powinny to zapewnić, jeśli nie, należy dodać odrobinę mąki lub odrobinę wody w zależności od kleistości i konsystencji naszego ciasta.

Z wyrobionego ciasta formujemy kulę i odkładamy pod przykryciem na 20 minut.

Po 20 minutach ponownie wyrabiamy przez kilka minut i znów odkładamy pod przykryciem do wyrośnięcia, tym razem na co najmniej godzinę - długo bo chodzi o to żeby drożdże podrosły sobie zawczasu i ciasto nie rosło nam za bardzo w trakcie pieczenia.

W trakcie oczekiwania na ciasto w odpowiednim momencie włączmy piekarnik na maksymalną temperaturę, tak aby gdy surowa pizza będzie gotowa, można było ją od razu włożyć do piekarnika. U mnie piekarnik do maksymalnej temperatury rozgrzewa się jakieś 30-40 minut. Ile u Was, musicie wiedzieć/sprawdzić sami.

Gdy ciasto już swoje odleżało, rozwałkowujemy je delikatnie, najcieniej jak to tylko możliwe. Ze szklanki mąki powinniśmy otrzymać cienki placek na pizzę wielkości typowej blachy do piekarnika (patrz zdjęcie). Jeśli przygotowaliśmy dobre ciasto i
wałkujemy odpowiednio ostrożnie, nie powinno to nam sprawić większej trudności.

Rozwałkowany placek na pizzę bardzo delikatnie przekładamy na czystą, suchą, oprószoną mąką blachę do piekarnika. Ciasto na pizzę gotowe.

Teraz należy ułożyć ulubiony/wybrany top. Nie miejsce tu i teraz na topy do pizzy, teraz pieczemy ale przykładowe, moje ulubione topy, znajdą się pewnie w jednym z najbliższych wpisów.

Pieczenie pizzy na cienkim cieście:
Naszą domową pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym do maksymalnej temperatury, u mnie 280 stopni, około 8-9 minut. Po tym czasie ciasto powinno być idealne, ser stopiony i przyrumieniony i ogólnie powinno być świetnie :). Tak cienkie ciasto zapewnia nam w domowych warunkach idealne zgranie czasu potrzebnego na upieczenie ciasta i podpieczenie składników pizzy.

Pizzę wyjmujemy, dzielimy na kawałki i jemy. Tu uwaga, dobrze się przy dzieleniu zaopatrzyć w płaską szpachelkę do podważania kawałków pizzy bo z racji swojej cienkości są one dość delikatne i mogą się rozpaść.

Smacznego. Spróbujcie pizzy na cienkim cieście, warto :)

niedziela, 05 września 2010, korek1000

Komentarze
2010/09/05 23:23:00
Wygląda świetnie :) Chętnie wypróbuje ten przepis w praktyce.
-
2010/09/11 17:07:04
czy jest jakiś sposób, żeby brzegi się aż tak nie spiekały? zrobiłam dzisiaj pizzę z tego przepisu i brzegi były czarne po 3 minutach :/
-
2010/09/15 22:33:12
@k80zbro, mi nigdy nie wyszły czarne, czesme były spieczone mocniej ale nie czarne (po 8-9 minutach) może Twój piekarnik grzeje jakoś mocniej. Możesz spróbować umieścić ciasto niżej, jeśli grzeje od góry. Albo, tego nie próbowałem, ale podobnie jak przy pieczeniu chleba skropić brzegi wodą lub lepiej oliwą albo posmarować białkiem. Spróbuj i napisz czy pomogło
-
2010/10/10 20:36:39
Wygląda smacznie :)
-
2010/10/11 00:50:14
świetny przepis :)
-
2010/12/15 12:27:52
Hej ostatnio robiłam zakupy w Carefurze i natknęłam się na wielki symbol PQS. Wiem że to coś w związku z jakością ale ogólnie co ja z tego mam?