2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Napój na upał

Przyszła kolejna fala upałów. Trzeba sobie jakoś z tym radzić. Dziś propozycja napoju, który świetnie ugasi pragnienie, orzeźwia, jest zdrowy i prosty w wykonaniu. Orzeźwiający napój imbirowo-miętowo-cytrynowo-miodowy dobry na upał. Oto przepis.

Dobry napój na upał (imbir, mięta, cytryna, miód)

Składniki (na 1 litr):
  • imbir (kawałek ok. 1-1,5cm)
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • pół cytryny
  • dwie łyżki miodu (może też być syrop klonowy)
Imbir tniemy w cienkie plasterki. Razem z miętą wrzucamy go do naczynie i zalewamy wrzątkiem. Tak przygotowaną herbatkę imbirowo-miętową studzimy i po wystudzeniu dodajemy sok z cytryny i miód. Napój wstawiamy do lodówki. 

Orzeźwienie w upalne dni gwarantowane. Smacznego!

PS. Podane ilości składników są oczywiście orientacyjne. Można sobie poeksperymentować dobierając taką ilość aby maksymalnie zadowolić własne podniebienie. Miód można, jeśli ktoś lubi, zastąpić syropem klonowym, a cytrynę limonką.

A tu jeszcze:
czwartek, 17 lipca 2014, korek1000

Polecane wpisy

  • Wino na Upały

    Idzie fala upałów, zapowiadają nam ponad 30 stopni w cieniu. Trzeba sobie jakoś radzić. Wkrótce postaram się napisać coś o napojach i jedzeniu na upał (np. Sała

  • Na Upały : Lody

    Tak bardzo na szybko, bo zaraz wyjeżdżam w plener. Właśnie tuż przed wyjazdem wpadł mi artykuł GW z przepisami na lody. Ponieważ ostatnio goszczą na moim blogu

  • Zupa owocowa

    Upał nam nieco zelżał, lecz wciąż jest gorąco więc, dla tych, którzy męczą się bez klimatyzacjikontunuuje temat : Kulinarny sposób na upały . Dziś znów zupa na

  • Kawa mrożona. Ice Coffe.

    Jakiś czas temu przedstawiałam Wam przepis na mrożoną herbatę (Ice Tea) – klik-przepis . Pora zatem na mrożoną kawę. Podobnie jak w przypadku herbaty, mro

  • Kompoty

    Dziś przepisów na kompoty jako tako nie będzie. Po prostu - kilkulitrowy garnek wypełniam owocami, zalewam wodą, słodzę lub nie i gotuję. Za to mam w domu pyszn