2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Blog > Komentarze do wpisu

Młode Ziemniaczki z Czosnkiem i Rozmarynem

Wczoraj proponowałem, w pomyśle na obiad, klasyczne młode ziemniaki z masłem i koperkiem. Danie wyśmienite, szczególnie o tej porze roku, gdy młode kartofelki są tanie, ale ile można jeść nawet najlepsze rzeczy. Dlatego dziś proponuję abyśmy zrobili młode ziemniaczki nieco inaczej.

Przygotowanie młodych ziemniaków z rozmarynem i czosnkiem jest równie proste co tych klasycznych. Potrzebujemy:
  • Ziemniaki w potrzebnej ilości
  • Kilka ząbków czosnku (powiedzmy 2 na porcję)
  • Gałązkę świeżego rozmarynu (5-10cm w zależności od pożądanej rozmarywoności)
  • Trzy łyżki oliwy z oliwek
  • sól do ugotowania ziemniaków, ew. świeżo mielony pieprz
1) Ziemniaki gotujemy klasycznie, uważając jednak aby się nie rozgotowały.

2) Na patelni wlewamy oliwę dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i listki rozmarynu.

3) Odparowane ziemniaki wrzucamy na rozgrzaną oliwę z dodatkami i smażymy, ciągle mieszając, na średnim ogniu ok. 2 minut.

4) Jeśli ktoś lubi, ziemniaczki można przyprószyć świeżą zmielonym pieprzem.

Smacznego.
środa, 20 maja 2015, korek1000

Polecane wpisy