2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Przepis na Chleb

piątek, 19 grudnia 2008
Z cyklu pomysły na Wigilię, a może lepiej nietypowe pomysłu na stół wigiliny, przyszła mi do głowy myśl aby upiec własnoręcznie świąteczny chleb. Wigilia, wiadomo, święto tradycyjne więc taki prawdziwy, własnoręcznie wypieczony chleb na zakwasie, świetnie pasował będzie na kolację wigiliną. Ale uwaga, kto chce skorzystać z tego pomysłu, a nie ma zakwasu, ten musi w te pędy lecieć do sklepu i kupić mąke żytnią bo pierwszy zakwas robi się około 5 dni a więc dziś jest ostatni gwizdek. Kto piekł już chleb i ma zakwas w lodówce może sobie spokojnie poczekać do wigilii Wigilii i zacząć 23 grudnia.

czwartek, 16 października 2008

Dziś wpis ciekawostka.

Jak zauważyli na pewno ci z Was, którzy odwiedzali mojego bloga w ostatnim czasie, stałem się maniakiem domowego pieczenia chleba. Śledzę więc 'chlebowe' strony www i tak sobie śledząc i oglądając wypatrzyłem, że dziś (16 października) obchodzimy Światowy Dzień Chleba (ang: World Bread Day). Chociaż światowe święto chleba obchodzimy po raz trzeci na głównej stronie poświęconej temu świętu (link niżej) zbyt dużo informacji nie znajdziemy. Wygląda na to, że jest to mało znana inicjatywa, choć popierana przez UIB (International Union of Bakers And Bakers Confectioners) (po naszemy: Międzynarodowe Stowarzyszenie Piekarzy). Być może w następnuch latach będzie głośniej o tym przedsięwzięciu. Zobaczymy.

Link do strony o dniu chleba: http://www.world-bread-day.com/ 

PS. A tak przy okazji, jeśli jesteśmy już przy kalendarzu. W przyszłą niedzielę, tj. 29 października nastąpi zmiana czasu z letniego na zimowy. Pora więc chyba zająć się przepisami typowo zimowymi, hmm... być może, w związku z tym, już niedługo zagości na mym blogu np. bigos. Co Wy na to? Dobry bigosik nie jest zły i trzeba by go zrobić. Zaczynam się przymierzać.

  

piątek, 03 października 2008
Od jakiegoś czasu gości na moim blogu Domowy Wypiek Chleba Na Zakwasie. Do tej pory piekłem chleb razowy, tym razem postanowiłem upiec biały chleb z mąki pszennej. Procedura przygotowania ciasta na taki chleb jest nieco bardziej pracochłonna bo, w odróżnieniu od żytniego razowca, chleb z mąki pszennej wymaga wyrabiania ciasta. (Przypomnienie: mąkę żytnią razową jedynie mieszamy z zakwasem). Nie będę się tu rozwodził nad przepisem, gdyż bardzo szczegółowy, można znaleźć na stronie mirabbelki (link niżej).
środa, 17 września 2008
Kilka dni temu, we wpisie Zakwas Chlebowy pisałem jak zrobić pierwszy zakwas z mąki żytniej razowej. Teraz czas na upieczenie pierwszego chleba. Za nim to jednak nastąpi, musimy odłożyć 3-4 łyżki naszego pierwszego zakwasu do szczelnie zamkniętego pojemnika a pojemnik ten włożyć do lodówki. To będzie zaczątek do produkcji następnych zakwasów, które będą się produkować już wiele szybciej. Resztę pierwszego zakwasu możemy wykorzystać na nasz pierwszy chleb...

piątek, 12 września 2008
A oto jeszcze jeden powód, dla którego warto zająć się domowym wypiekiem chleba. Świeżo przeprowadzoana kontrola w 182 piekarniach pokazała stan 'chleba naszego powszedniego'. Kontrolę przeprowadziła Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych o wdzięcznym skrócie IJHARS :). Wyniki zostały opublikowane na stronie Inspekcji (link niżej) w dniu 8 września 2008 roku. Oto co znajdujemy w raporcie:

 
1 , 2