2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: ryby

środa, 30 maja 2007

Kontynuujemy naszą przygodę ze szparagami, trzeba się śpieszyć bo maj się kończy i szparagi powoli też. Dziś znów bardziej wyrafinowany przepis na szparagi z wędzonym łososiem.

Składniki:

  • pęczek szparagów białych lub zielonych
  • 100g łososia wędzonego
  • 200-250ml śmietany 22%
  • łyżka masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier (do gotowania szparagów)
  • ew. listki pietruszki, koperku lub kolendry do przybrania

Szparagi gotujemy klasycznie (patrz: Gotowanie szparagów ). W czasie kiedy się gotują na dobrze rozgrzanym maśle podsmażamy 2-3 minuty niezbyt drobno pokrojonego łososia z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny. Następnie do łososia dodajemy śmietanę i wszystko podgotowujemy na wolnym ogniu jakieś 5 minut i ew. doprawiamy. Gorące szparagi wykładamy na talerz i polewamy łososiem w śmietanie. Potrawę możemy jeszcze przybrać listkami pietruszki, koperku lub kolendry. Podajemy oczywiście na gorąco zaraz po zrobieniu.

PS. Można zrobić więcej sosu, szparagi pokroić w 2 cm kawałki i podać z makaronem.

poniedziałek, 28 maja 2007

Właśnie przeglądając różne przepisy na obiecane szparagi wziąłem do ręki książkę "Kuchnia Śródziemnomorska - Książka pełna pomysłów" wydaną przez McRae Books Srl ( polska wersje wydana przez ARTI CENTRUM ) i wpadł mi w oko przepis wydający się tak smakowity, że postanowiłem złamać zasadę tego blogu, niepublikowania niesprawdzonych przepisów. Na swoje usprawiedliwienia obiecuje, że danie niniejsze wykonam niedługo i podzielę się wrażeniami. Przepis przepisuje z książki słowo w słowo. Mam nadzieję, że wydawca nie będzie miał mi tego za złe - toż to dla niego darmowa reklama jest. A ode mnie jeszcze informacja, że książka bardzo godna jest uwagi.

SOLA ZE SZPARAGAMI W SOSIE CYTRYNOWYM

 Proporcje na 6 osób, Przygotowanie 25 min., Gotowanie 25 min., Stopień trudności 2.

Składniki:

  • 30 szparagów
  • 12 filetów soli, każdy o wadze ok 90g
  • 2 drobno posiekane szalotki
  • 1 szklanka/250ml wytrawnego białego wina
  • 1 szklanka/240g masła pokrojonego w kawałki
  • 5 łyżek drobno posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, estragon, trybula)
  • sok z 1 cytryny

Szparagi gotuj w wodzie z dodatkiem soli (chyba nie chodzi o rybę w tym momencie :) dopisek zajadamy.blox.pl) przez 6-7 min. aż staną się miękkie. Obetnij korzonki szparagów, tak by były trochę dłuższe od szerokości filetów rybnych. Filety zawijaj dookoła 12 szparagów. Szalotki przełóż na dużą patelnię, na średni ogień. Rybę i szparagi ułóż na wierzchu. Dolej wino i pozwól by odparowało. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 10-15 min. Delikatnie przełóż zawijańce z filetów i szparagów na podgrzany półmisek. Kontynuuj gotowanie aż ilość sosu zmniejszy się o połowę. Pozostałe szparagi pokrój na małe kawałeczki. Masło dokładaj do garnka porcjami co jakiś czas ubijając sos trzepaczką. Dodaj pozostałe szparagi, zioła, sok z cytryny i gotuj na średnim ogniu przez 2-3 min. aż wszystkie składniki sosu dobrze się połączą. Tak przygotowany sosem polej rybę i podawaj na gorąco.

Niedługo postaram się napisać jak to smakuje. A jeśli by ktoś zrobił taką rybę ze szparagami lub już robił, wszak to z książki ogólnodostępnej przepis, to zachęcam to podzielenia się uwagami w komentarzach pod niniejszym wpisem.

1 , 2