2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: sosy

sobota, 20 marca 2010
W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa pozycja wielkanocna - jajka. Dziś proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.

czwartek, 30 lipca 2009
Dziś przepis na klasyczny sos do sałatek - sos winegret. Nazwa tego sosu pochodzi od francuskiego słowa vinaigre oznaczającego po prostu ocet. (po angielsku vinegar). Winegret to wyśmienity sos do sałatek z sałatą, papryką, ogórkiem itp. a nie dość, że nadaje sałatkom ciekawszy smak, to, dzięki zawartości octu, jest także proponowany w wielu dietach odchudzających.

poniedziałek, 23 marca 2009
Ostatnio mam okazję czytywać stare numery przekrojów (takie sprzed 5-6 lat) a że kucharzyć lubię czytuje w nich z uwielbieniem artykuły kulinarne, których autorem jest, poważany przeze mnie jak najbardziej, Pan Tadeusz Pióro (jaka szkoda, że nie pisze Pan już regularnie w Przekroju bo było to bardzo cacy i czytało się z ogromną przyjemnością). ... Ale do rzeczy. W numerze 47 z 2003 roku znalazłem przepis na sos romesco, który z pewnością może pasować do, nieco przeze mnie zaniechanego tematu PIZZY (mam nadzieję się wkrótce poprawić). Poniżej przepis ...

poniedziałek, 06 października 2008
Ten, kto ostatnio wpadał na mojego bloga, na pewno zauważył, że stałem się maniakiem Domowego Pieczywa na Zakwasie. Taki, własnoręcznie upieczony, chleb świetnie smakuje sam albo tylko z masłem ale od czasu do czasu warto go sobie jakoś urozmaicić, więc dzisiejszy przepis odpowiada na pytanie 'co do chleba?'. Powędrujemy sobie kulinarnie na południe, nad morze Śródziemne i zrobimy "Tapenade", czyli pastę z kaparów, czarnych oliwek i anchois.

wtorek, 18 marca 2008

Jajka na Wielkanoc to oczywiście podstawa. Przed posiłkiem możemy się podzielić jajeczkiem soute (ew. ze szczyptą soli) ale smak jajka na Śniadanie Wielkanocne warto już wzbogacić jakimś sosem.

Ponieważ sosy do jaj robi się strasznie prosto można sobie z nimi pięknie poeksperymentować, tym bardziej, że do jednego sosu zużywamy niewielką część słoika np. majonezu więc jeśli coś nie wyjdzie to mała strata.  Zachęcam do eksperymentów bo smaki mamy różne i dlatego podaję jedynie zgrubne pomysły z czym można zrobić sos do jajek, a resztę, tzn proporcję, zostawiam Waszemu poczuciu smaku.

Przed przystąpieniem do roboty warto zaopatrzeć się w : majonez, musztardę, jogurt naturalny, śmietanę - to będzie baza do naszego sosu. A dodawać możemy do tego ... ho, ho tu jedynym ograniczeniem jest chyba tylko nasza wyobraźnia... np. zieleninę (szczypiorek, rzeżuchę, koperek, pietruszkę), czosnek, zioła w proszku, paprykę, borówkę, ogórka kiszonego, cebulę itd, itp.

Wpis z blogu : http://zajadamy.blox.pl

Co do produktów bazowych to najlepsze są mieszanki np. majonez z musztardą, łagodniejszy będzie jogurt naturalny lub śmietana z musztardą. A oto przykłady.

najprostszy sos do jajek

majonez + drobno posiekany szczypior (można dodać kapkę musztardy).

sos paprykowy

majonez + jogurt naturalny + sporo słodkiej papryki w proszku + szczypta ostrej papryki w proszku.

sos złamany borówką

majonez (ew.jogurt)+ delikatna musztarda + borówka ze słoiczka

wielkanocny sos do jajek

majonez + dużo rzeżuchy (w ogóle żeby było wielkanocnie warto stosować rzeżuchę w innych kombinacjach)

Można pójść też trochę innym tropem (innym bo ciężko nazwać ten pomysł pomysłem na sos) i podać jaja z kawiorem - to standardowe danie jest proste i przepyszne (jeśli ktoś lubi kawior oczywiście), a rzadko chyba spotykane na naszych stołach wielkanocnych.

Życzę sukcesów w eksperymentowaniu i jak ktoś ma jakieś kulinarne pomysły na jajka, to zapraszam do komentarzy.

A tu można jeszcze poczytać o wielkanocy: http://halloween.friko.net/wielkanoc.html