2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: jajka

środa, 28 marca 2007

I znów świąteczny temat tym razem mniej związany z pichceniem jako takim ale mający ścisły związek z wielkanocnym stołem i wielkanocnym jajkiem - Pisanki Wielkanocne znane także pod nazwą kraszanki.

Jak zrobić pisanki wielkanocne:

Najprościej wykonać pisanki jednokolorowe. W tym celu gotujemy jajka w wywarze roślinnym. Od rodzaju wywaru zależeć będzie kolor otrzymanej pisanki, i tak:

  • łupiny cebuli dają kolory od żółtego do brązowego w zależności od stężenia i długości gotowania
  • kora dębu i olchy da nam kolor czarny
  • z kory jabłoni lub kwiatu nagietka otrzymamy kolor żółtozłocisty
  • płatki malwy - kolor fioletowy
  • zielony otrzymamy gotując pędy młodego żyta
  • gotując w wywarze z buraka jajka staną się różowe
  • niebieski - owoce tarniny

Możemy oczywiście poeksperymentować z kwiatami, korą, pędami lub użyć gotowych barwników do jajek (ale to mniejsza zabawa).

Jeśli chcemy aby nasze pisanki posiadały wzorek możemy (sposób pierwszy) spróbować wyryć go ostrym rysikiem na już kolorowym jajku lub (bardziej profesjonalnie) pokryć dokładnie jajko woskiem lub steraryną, rysikiem narysować wzór i tak spreparowane jajko ugotować w wywarze.

PS. Różnego rodzaju susze kwiatowe na wywar można dostać w sklepach zielarskich.

Miłej zabawy w pisanki.

wtorek, 27 marca 2007

Zbliża się Wielkanoc więc znów temat związany z tym świętem. Była rzeżucha - teraz pora na przepisy na jajka trochę inaczej.

Każdy z nas zna jajka na miękko, na twardo, jajecznicę, omlety, jajka sadzone - to jadamy często - rzadziej chyba jajka po wiedeńsku i jajka w koszulkach może warto sobie, chociażby z ciekawości lub dla odmiany, zrobić trochę inne śniadanie niż zazwyczaj, tym bardziej, że przepisy są naprawdę proste i nie powinny sprawić większego kłopotu.

Jajka w koszulkach

W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki octu gdy woda buzuje zmniejszamy gaz tak żeby lekko 'bąbelkowała' i wbijamy na nią jajka. Gotujemy 2-3 minute tak aby żółtko było miękkie po czym wyjmujemy cedzakiem i przekładamy na talerzyk lub do szklanki. Jajka powinny być świeże wtedy się nie rozpadną ale dla pewności można je wsadzać do wrzątku łyżką wazową.

Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku to jajka ugotowane na miękko z dodatkiem masła, soli i ew. pieprzu. Istnieją dwie szkoły gotowania. Możemy ugotować po prostu jajko na miękko, wydłubać je łyżeczką, przełożyć na talerzyk lub do szklanki, posolić i na górę dodać odrobinę masła. Lub, drugi sposób, jajko rozbić do szklanki a szklankę wstawić, ostrożnie tak żeby nie pękła, do kąpieli wodnej. I w tym przypadku, czekamy aż nam się zetnie białko a żółtko pozostanie 'na miękko'. Całość doprawiamy solą, pieprzem i masłem.

Jajka po benedyktyńsku 

Jajka przygotowujemy jak 'jajka w koszulkach' i kładziemy na gorących tostach z podpieczonymi plastrami szynki, całość polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem.

PS. Może warto przygotować takie jajka na wielkanoc

1 , 2 , 3