Ostatnie wpisy
Zakładki:
2018 już za:|2018 już ma: Po jedzeniu
![]() ![]() ![]() ![]() |
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.
Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie
niedziela, 23 grudnia 2007
Składniki:
Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietanę mieszamy, w zależności od pożądanej ostrości, z 1-3 łyżeczkami chrzanu, dodajemy utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny i kaparami. W czasie przyprawiania całość próbujemy i dobieramy najbardziej nam pasujące proporcję. Całością zalewamy śledzie i odstawiamy przykryte do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach. Przepis z http://zajadamy.blox.pl A tu jeszcze inne Przepisy Na Święta
piątek, 21 grudnia 2007
Śledzie w winie na słodko wersja kanoniczna jacka1f Składniki:
Wino z octem i przyprawami gotujemy 5 minut, dodajemy piórka z jednej cebuli i gotujemy jeszcze 5 minut. Schłodzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 4 dni do lodówki. A potem, podobno palce lizać. Moje uwagi jeszcze: Zalewy starczyło idealnie na słoik 800ml. Moje wino było wytrawne, a ocet to czerwone balsamico. Zaprawę trochę dosłodziłem ale minimalne - polecam spróbować w czasie gotowania. 30-40gr cukru to 2.5 - 3 łyżki płaskie łyżki stołowe, co można sprawdzić tu : ile waży łyżka cukru. Tekst z blogu: http://zajadamy.blox.pl Śledzie stoją w lodówce już 1 dzień. Czekam i dam znać co i jak. I jeszcze link do przepisu, z którego ściągałem : Śledzie jacka1f Więcej przepisów tu : Przepisy Na Święta
czwartek, 20 grudnia 2007
Składniki w proporcjach na 1 litrowy słoik.
Śledzia moczymy tak żeby nie był słony jak w: Przepisy na Śledzie, cebulę i cytrynę kroimy w półplasterki. Na dno wyparzonego słoika kładziemy warstwę cebuli, plasterek cytryny, kilka (5-6) kaparów, listek bobkowy, ziele angielskie, i kilka (4-5) ziarenek pieprzu. Tą warstwę przykrywamy kawałkami śledzia i na niej układamy znów warstwę cebuli, plasterek cytryny, kilka ziaren pieprzu i ziela. Potem znów śledzie i tak aż zapełnimy cały słoik. Powinno nam wyjść ok. 5 warstw ostatnią powinna być warstwa cebuli z dodatkami. Całość zalewamy olejem, tak aby ostatnia warstwa była całkowicie przyjryta, uważając żeby nie pozostawić bąbli powietrza. Aby pozbyć się tych bąbli możemy albo lekko docisnąć śledzie albo zamknąć słoik trochę nim potrząsnąć i poprzechylać i uzupełnić olej. Słoik ze śledziamu odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. Przepis na te śledzie pochodzi z http://zajadamy.blox.pl Smacznego. A tu więcej przepisów na święta Po wigilijnych pierogach nadchodzi czas na śledzie. Pomęczę Was trochę teraz przepisami na tą dziwną rybę. Dlaczego dziwną? A dlatego, że ta ryba upieczona, czy usmażona nie należy do jakichś specjalnie wybitnych dań (jest to moje jak najbardziej subiektywne zdanie) natomiast marynowane śledzie, śledzie w oleju, czy też śledzie w śmietanie potrafią być niesamowitym rarytasem i można się nimi zajadać i zajadać. Ryba ta ma jeszcze jedną zaletę - można przyrządzać ją na setki sposobów, dodawać prawie wszystko co przyjdzie do głowy, a więc pole do popisu mamy ogromne. Szczególnie okres świąteczny sprzyja śledziowym szaleństwom, bo śledź to nieodłączny składnik wigilii, a i powinien być zrobiony na kilka sposobów. Przepisy na śledzie zacznę od absolutnej klasyki, czyli klasycznego śledzia w oleju i śledzia marynowanego. Śledź w oleju - przepis klasyczny Składniki:
Śledzie moczymy z zimnej wodzie od 2-3 godzin do doby w zależności od początkowego ich zasolenia. Aby przyśpieszyć proces odsalania ryby wodę należy jak najczęściej zmieniać. Gdy płaty nie będą już słone (należy spróbować) wyjmujemy je z wody, odsączamy, czyścimy i kroimy na kawałki (kawałki mogą być większe lub mniejsze - jak kto woli). Cebulę i cytrynę kroimy w cieńkie plasterki. Na dnie słoika układamy warstwę cebuli i 2 plasterki cytryny, wrzucamy ziele angielskie, pieprz i listek laurowy, na to układamy warstwę śledzi, na którą kładziemy znów cebulę i cytrynę i tak aż zapełnimy całe naczynie. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula z cytryną. Całość zalewamy olejem, tak aby ostatnia warstwa była zakryta. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę. Śledzie marynowane - przepis klasyczny Składniki jak na śledzie w oleju lecz bez cytryny i zamiast oleju 100ml 10% octu i łyżeczka cukru. Śledzie przygotowujemy jak w przepisie powyżej, ocet z 400ml wody zagotowujemy z przyprawami i taką marynatą zalewamy śledzie. Całość będzie gotowa po kilku dniach. Dwa powyższe przepisy są absolutną klasyką. Jak już wcześniej powiedziałem, śledzie dają niesamowite pole do popisu więc może dziś albo jutro pojawią się tu bardziej wyrafinowane przepisy na śledzie. Na razie płaty śledziowe moczą się w kuchni a ja, szperając po necie, zastanawiam się jakie zrobić na tegoroczną Wigilię, o czym nie omieszkam napisać. Postaram się zrobić śledzie w czerwonym winie na słodko, może śledzie z kaparami i na ostro z papryczką chili. Wpadnijcie, zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Tekst o śledziach pochodzi z http://zajadamy.blox.pl A na razie pozdrawiam i niech Wam śledź wigilijny wyśmienitym będzie.
środa, 19 grudnia 2007
Ostatnia już chyba pozycja z serii Pierogi na Święta, już więcej nie będę Was męczył, myślę, że na tegoroczną Wigilię już starczy. Dziś po raz ostatni w tym roku spotykamy się z pierogami a dokładniej z pierogami z soczewicą. Farsz do pierogów z soczewicy też nie należy do świątecznej klasyki (przy najmniej u mnie) ale jest godny polecenia i wypróbowania. Składniki na pierogi z soczewicą:
Soczewicę moczymy 2-3 godziny. Wiem, że niektórzy nie moczą i podobno też jest dobra, ja moczę. Bez moczenia nie próbowałem więc jeśli ktoś się spieszy i nie chce moczyć to na własną odpowiedzialność. Po wymoczeniu wymieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok.30 min). Drobno posiekaną cebulę smażymy, jak zwykle, na złoto z dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Gdy cebula będzie gotowa wrzucamy na nią soczewicę dodajemy drobno pokrojony i rozgnieciony z solą ząbek czosnku i tymianek. Chwilę podsmażamy (można dodać odrobinę masła) doprawiając solą i pieprzem. Zostało nam już tylko "zmasakrowanie" farszu. W tym celu możemy go rozgnieść widelcem, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę i gotowe. Wariacje farszu z soczewicą: w internecie spotkałem się jeszcze z następującymi wariacjami, które wydają się interesujące, może kiedyś wypróbuje.
Przypominam, że przepis na wyrób ciasta na pierogi, formowanie i gotowanie znajduje się tu : Ciasto na Pierogi, a na tym blogu znajdziesz jeszcze inne Przepisy Świąteczne Ten przepis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl Jak zwykle życzę udanych Świąt i niech Wasza Wigilia będzie smaczna |