2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: ciasta

sobota, 12 marca 2011
Dzisiejszy tytuł Pi Pie to wcale ani nic nie obraźliwego, ani po chińsku, ani po japońsku tylko po angielsku. 14 marca świętujemy mianowicie Święto Pi. Tej Pi, znanej z matematyki, co to wynosi około 3.1415. Dlaczego o tym piszę na blogu kulinarnym? Ano dlatego ...

środa, 28 marca 2007

Ciąg dalszy przepisów wielkanocnych. Po rzeżusze i jajkach czas na sztandarowe ciasto wielkanocne - Mazurek.

Na samo ciasto potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok.500dag)
  • 25 dkg masła
  • 3/4 szklanki cukru (ok.20dag)
  • 2 jajka
  • sól

Do dekoracji i przybrania potrzebujemy w zależności od inwencji - suszone owoce, migdały, orzechy, rodzynki, powidła, czekolade, lukier itp.

Ciasto na mazurek:

Mąkę solimy i przesiewamy przez sito, dodajemy masło, cukier, jedno jajko i dokładnie wyrabiamy. Do wyrabianego ciasta możemy dodać część pokruszonych bakalii lub owoców. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i układamy w formie nasmarowanej uprzednio masłem, z drugiej formujemy na stolnicy wałeczek i przyklejamy do brzegów ciasta po czym smarujemy rozbełtanym drugim jajkiem. Tak uformowanego mazurka pieczemy w piekarnkiu nastawionym na 200 stopnii. Po 10 minutach wyjmujemy i smarujemy np. powidłami i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Po upieczeniu dekorujemy bakaliami.

Jak zwykle życzę powodzenia i smacznego