2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: pierogi

wtorek, 06 grudnia 2016
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas lepienia pierogów. Fajnie się je lepi w rodzinnym gronie. Można pogwarzyć, pośmiać się, ale czasem czas goni i trzeba się sprężać, a lepienie pierogów zajmuje jednak trochę czasu. Jak sobie ułatwić lepienie pierogów?


piątek, 18 grudnia 2009
Ponieważ zbliżają się Święta Bożego Narodzenia od kilku dni prowadzę serial świąteczny. Ostatnio była mowa o śledziach na Wigilię, dziś pora na wigilijne pierogi O pierogach pod kątem Świąt i Wigilii pisałem już jakiś czas temu. Dziś przypominam te przepisy. Ponieważ wszystkie są jak najbardziej postne, nadają się wyśmienicie na wigilijny stół. Wśród rzeczonych przepisów jest wigilijna klasyka, czyli pierogi z kapustą i pierogi z kapustą i grzybami ale są też przepisy na, na prawdę godne polecenia, pierogi z soczewicą i pierogi z kaszą gryczaną. Oto przepisy na wigilijne pierogi.
Wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

środa, 19 grudnia 2007

Ostatnia już chyba pozycja z serii Pierogi na Święta, już więcej nie będę Was męczył, myślę, że na tegoroczną Wigilię już starczy. Dziś po raz ostatni w tym roku spotykamy się z pierogami a dokładniej z pierogami z soczewicą. Farsz do pierogów z soczewicy też nie należy do świątecznej klasyki (przy najmniej u mnie) ale jest godny polecenia i wypróbowania.

Składniki na pierogi z soczewicą:

  • szklanka ziaren soczewicy (ok.20 dkg)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku, świeży lub suszony tymianek
  • sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Soczewicę moczymy 2-3 godziny. Wiem, że niektórzy nie moczą i podobno też jest dobra, ja moczę. Bez moczenia nie próbowałem więc jeśli ktoś się spieszy i nie chce moczyć to na własną odpowiedzialność. Po wymoczeniu wymieniamy wodę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok.30 min).

Drobno posiekaną cebulę smażymy, jak zwykle, na złoto z dwoma ząbkami posiekanego czosnku. Gdy cebula będzie gotowa wrzucamy na nią soczewicę dodajemy drobno pokrojony i rozgnieciony z solą ząbek czosnku i tymianek. Chwilę podsmażamy (można dodać odrobinę masła) doprawiając solą i pieprzem.

Zostało nam już tylko "zmasakrowanie" farszu. W tym celu możemy go rozgnieść widelcem, zmiksować lub przepuścić przez maszynkę i gotowe.

Wariacje farszu z soczewicą: w internecie spotkałem się jeszcze z następującymi wariacjami, które wydają się interesujące, może kiedyś wypróbuje.

  • do farszu dodajemy ugotowanego ziemniaka i całość mielimy
  • zamiast ziemniaka dodajemy ugotowane na twardo jajko
  • jak wyżej ale jajko lub tylko żółtko jest surowe

Przypominam, że przepis na wyrób ciasta na pierogi, formowanie i gotowanie znajduje się tu : Ciasto na Pierogi, a na tym blogu znajdziesz jeszcze inne Przepisy Świąteczne

Ten przepis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

Jak zwykle życzę udanych Świąt i niech Wasza Wigilia będzie smaczna

poniedziałek, 17 grudnia 2007

Po świątecznej klasyce, czyli pierogach z grzybami i kapustą i grzybami, czas na mniej znane ale wyśmienite w smaku pierogi z kaszą gryczaną, wpasowują się one wyśmienicie w potrawy wigilijne, a w smaku rzeczywiście są zadziwiające. Kto nie próbował, temu gorąco polecam, bo są na prawdę bardzo dobre i ... hm, szukam słowa, ... ciekawe, a do zrobienia nie trudne.

Proponuję dwie wersje, bardziej klasyczne : pierogi z kaszą gryczną i grzybami oraz pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Jeśli ktoś szuka ciekawych smaków i czegoś nowego na Wigilię to szczególnie polecam te drugie, tzn. z białym serem.

Tyle tytułem wstępu teraz zabieramy się do roboty.

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami

Składniki:

  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • jedna duża cebula
  • sól, pieprz, masło

Grzyby przygotowujemy jak w przepisie na farsz grzybowy, (dokładniejsze instrukcje znajdziesz w podanym linku, tu w skrócie) czyli, moczymy je w zimnej wodzie 2-3 godziny, podgotowujemy 15 minut, siekamy, wody nie wylewamy.

Kaszę gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Na głębokiej patelni podrumieniamy na złoto drobno posiekaną cebulę, gdy będzie gotowa dorzucamy doń kaszę i grzyby, podlewamy odrobiną wody (3-4 łyżki) i podduszamy do wygotowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i masłem (kasza gryczana lubi tłuszcz więc polecam dodać ze dwie łyżki), chwilę grzejemy i farsz gotowy.

Uwaga, ponieważ skupiam się na przepisach wigilinych dodaliśmy do kaszy masło, ale do kaszy gryczanej wyśmienicie pasuje boczek więc gdy skończą się Święta Bożego Narodzenia polecam wrzucić i przyrumienić na patelni boczek właśnie.

I drugia wersja farszu z kaszą gryczaną pasująca do hasła : pierogi na wigilę - pierogi z kaszą gryczaną i białym serem (twarogiem)

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Składniki:

  • 20 dkg kaszy gryczanej
  • 15 dkg białego sera twarogowego
  • 1 cebula
  • masło, sól, pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na maśle. Do zarumienionej cebuli wrzucamy kaszę, rozdrobniony ser, łyżkę masła, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę grzejemy i gotowe.

Przepisy pochodzą z http://zajadamy.blox.pl  

Jak zwykle życzę Wesołych Świąt i smacznej (własnoręcznie przygotowanej) Wigilii.

PS. O przygotowaniu ciasta, faszerowaniu i gotowaniu wigilijnych pierogów jest tu : Ciasto na Pierogi

niedziela, 16 grudnia 2007

A teraz już zupełna klasyka na pierogi wigiline. Pierogi z kapustą i grzybami. Jeśli potrafiliśmy poradzić sobie z ciastem pierogowym i pierogami z samymi grzybami, to z pewnością dołożenie kapusty nie sprawi problemu.

Składniki na farsz kapuściano-grzybowy

  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • 10-15 dkg grzybów suszonych
  • 2 średniej wielkości cebule
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia cebuli

Grzyby przygotowujemy podobnie jak w przepisie na farsz grzybowy, tzn. płuczemy dokładnie (tym razem będziemy wykorzystywać całą wodę z moczenia grzybów więc opłuczmy bardzo starannie żeby nam piasek nie zgrzytał wzębach), moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie co najmniej 2 godziny, w tej samej wodzie podgotowujemy 10-15 minut i drobno siekamy.

Kapustę wyciskamy lekko z płynu, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać zimną, bieżącą wodą. Drobno pokrojoną cebulę przysmażamy na tłuszczu na złoto, przekładamy do garnka dodajemy kapustę i grzyby, zalewamy całość wodą z grzybów i dusimy na małym ogniu aż do wygotowania całej wody. Pamiętajmy, że kapusta im dłużej duszona tym lepsza, gotujmy ją więc cierpliwie i w trakcie próbujmy doprawiając czarnym pieprzem i solą. Jeśli zbyt szybko wygotuje nam się woda a kapusta jeszcze nie będzie gotowa możemy dolać trochę wody i dusić dalej.

Gdy farsz jest gotowy, napełniamy nim pierogi i gotujemy w osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia. Cały proces przygotowania ciasta na pierogi i ich gotowania opisany jest tu: Ciasto na pierogi

Przepis z http://zajadamy.blox.pl

Inne farsze, potrawy wigilijne i świąteczne znajdują się tu: Przepisy wigilijne i świateczne

PS. I jeszcze mała, praktyczna rada - farsz z grzybów i kapusty dużo lepiej nakłada się widelcem niż łyżką. Pewnie sami byście na to wpadli ale dobrych rad nigdy nie za wiele :).

Pozdrawiam i życzę smacznych Świąt.

 
1 , 2