2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: pierogi

niedziela, 16 grudnia 2007

W poprzednim wpisie gdy robiliśmy ciasto pierogowe obiecałem przepisy na farsz do pierogów. Zaczynamy więc od wigilijnej klasyki - pierogów z grzybami. Na początek w farszu znajdą się tylko grzyby później będziemy kombinować z kapustą i kaszą gryczaną.

Przepis na farsz grzybowy jest dość prosty, jednak zacząć przygotowania musimy trochę wcześniej bo grzyby trzeba namoczyć (ponieważ mam na myśli pierogi wigilijne cały czas będzie mowa o grzybach suszonych)

Składniki:

  • 10 dkg grzybów suszonych (najlepiej mieszanka różnych)
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • tłuszcz (olej lub masło)

Grzyby najpierw przepłuczmy pod bieżącą wodą żeby pozbyć się resztek piasku bo wodę z ich moczenia można będzie póżniej wykorzystać (może w tym akurat przepisie jest to mniej istotne ale np. w farszu z kapusty i grzybów przyda nam się więcej takiej wody). Gdy grzyby są już czyste zalewamy je chłodną przegotowaną wodą. Moczymy ok. 2-3 godzin po czym gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut (w tej samej wodzie), wyjmujemy łyżką cedzakową i kroimy na drobne kawałki. Cebulę pokrojoną również drobno podsmażamy na patelni na złoty kolor, wrzucamy grzyby, dolewamy 2-3 łyżki wody z grzybów, podduszamy aż do wygotowania wody i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe.

PS. W niektórych przepisach dodaje się do farszu jajko i bułkę tartą ale ja robie tak jak w powyższym przepisie i ... nie żałuję tego - jest prosto, smacznie, dobrze i bez zbędnych dodatków. Suszone grzyby mają to do siebie, że świetnie smakują z samą cebulą i pieprzem.

Tekst pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

W następnych wpisach zrobimy również farsz grzybowy do pierogów ale z dodatkami.

czwartek, 13 grudnia 2007

Podobnie jak bez barszczu kolacja wigilina nie może obyć się bez wigilijnych pierogów. W tym wpisie zajmiemy się ciastem, farsze będą później.

Sposobów na ciasto na pierogi jest kilka - można mieszać mąkę z wodą lub mlekiem, dodać jajko lub nie dodawać, można dodać trochę tłuszczu lub nie. Spotkałem się też z wersją : kefir zamiast mleka. Dzięki jajku ciasto jest twardsze, dzięki mleku bardziej puszyste itd, itp. Ale ponieważ rozprawiamy o Wigilii proponuję wersję minimalistyczną, czyli mąka, woda, szczypta soli. Żadnych części i produktów zwierzęcych. I tu uwaga: Polecam takie ciasto pierogowe też w innych terminach, nie tylko na Święta - jest dobre, dobrze się klei i nie rozpada. No ale do roboty.

Przepis na ciasto pierogowe 

Składniki (na ok.50 sporych, większych niż zazwyczaj pierogów - foremka okrągła o średnicy ok. 11cm) : 1kg mąki, ok. 3szklanek wody, szczypta soli.

Mąke przez sitko wsypujemy do sporej miski, dodajemy szczyptę soli i gorącą wodę. Uwaga, ważne żeby woda (podobnie mleko, jeśli robimy wersję z mlekiem) była gorąca - ciasto wychodzi znacznie lepsze bo coś tam się w mące ścina. I druga uwaga: ponieważ woda jest gorąca należy uważać aby się nie poparzyć. Nie rozrobiona mąka z gorącą wodą ma złośliwą przypadłość przylepiania się do rąk a to nie jest przyjemne, oj nie. Dlatego we wstępnej fazie rozrabiamy ciasto narzędziem np. nożem albo drewnianą łyżką. Wodę, oczywiście wlewamy porcjami i patrzymy ile jej mąka przyjmie, jeśli przesadziliśmy z wodą dodajemy trochę mąki, jeśli ciasto jest zbyt suche dodajemy wodę. Gdy już można wyrabiać ciasto rękami ugniatamy je ok. 10 minut, tak aby było elastyczne i nie lepiło się do rąk. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, odkładamy na bok i przykrywamy czystą szmatką aby nie wyschło (można też lekko oprószyć je mąką).

Po wyrobieniu i odłożeniu ciasta możemy się zająć wyrobem farszu. Kolejna uwaga: ciasto nie powinno leżeć dłużej niż godzinę bo przysycha, a niektóre farsze wymagają więcej czasu np. kapusta powinna się długo dusić więc lepiej farsz przygotować za wczasu.

Jak napisałem wcześniej, farszem do pierogów zajmiemy się w następnych odcinkach, teraz jeszcze kilka słów o lepieniu pierogów.

Jak lepić pierogi

Od kuli ciasta odrywamy kawałek wielkości średniej pięści i na uprzednio posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek grubości ok. 2mm. Zbyt cieńkie ciasto będzie się rwało, zbyt grube będzie nie dobre 2mm wydają się idealne. Teraz foremką (może być szklanka albo coś większego) wycinamy kółko, na środek łyżką lub widelcem nakładamy farsz, składamy kółko na pół i zalepiamy. Dobre ciasto powinno się skleić palcami, jeśli nie chce się dobrze lepić możemy je lekko skropić wodą i/lub zawinąć złączenie do środka. Można też łączenie poprzyciskać widelcem.

Gotowanie pierogów

Najłatwiejsza chyba czynność: surowe pierogi wrzucamy do osolonej, gotującej się wody (jeśli są delikatne to wkładajmy je na łyżce aby się nie rozpadły). Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok. 2,3 minut, po czy wyjmujemy łyżką durszlakową i układamy w jednej warstwie żeby się nie posklejały.

Tekst z http://zajadamy.blox.pl

W następnych odcinkach wigilijne farsze do pierogów. Baj.

A tu inne przepisy na Święta i Wigilię

1 , 2