2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: wielkanoc

środa, 08 marca 2017
Z okazji nadchodzącej Wielkanocy 2017 znów przyszło mi do głowy, aby reaktywować tego, kiedyś często odwiedzanego, bloga. Wszak Wielkanoc to czas, w którym potrzebujemy niekonwencjonalnych i ciekawych przepisów kulinarnych, a takowe, swego czasu, pojawiały się na tym blogu. Czy mi reaktywacja (kolejna już jej próba) wyjdzie - czas pokaże.

poniedziałek, 19 marca 2012
Kolejny raz w historii niniejszego bloga zbliża się Wielkanoc. Z tej okazji szybkie przypomnienie niektórych wielkanocnych wpisów i przepisów. Mam nadzieję, że coś się może Wam przyda. Przyznam się, że nawet sam już nie pamiętałem jakie wielkanocne tematy poruszałem i z ciekawością bloga swego wertowałem.

Wpis z http://zajadamy.blox.pl

środa, 24 marca 2010
Kontynuujemy przepisy Wielkanocne. W poprzednim odcinku Farsze do jajek opisałem dwa, według mnie ciekawe rozwiązania faszerowania jaj, za pomocą sosów, które mogą być wykorzystane także do innych potraw - wielkanocnych bądź niekoniecznie wielkanocnych. Dziś, dla tych którzy wolą przygotować farsze szybciej, prostsze przepisy. (a na końcu wersja wielkanocnych jaj dla zupełnie leniwych, wcale nie dużo gorsza od jaj faszerowanych)

Wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl

sobota, 20 marca 2010
W poprzednim wpisie pt. Potrawy Wielkanocne opisywałem ogólnie pomysły na świąteczne dania. Teraz zajmijmy się szczegółowymi przepisami. Na początek, jak by mogło być inaczej, sztandarowa pozycja wielkanocna - jajka. Dziś proponuję dwa nietypowe farsze do jaj. Ich nietypowość polega na tym, że wykorzystamy do ich zrobienia, prezentowane już na tym blogu, standardowe sosy/pasty. W pierwszym przypadku tapenadę, w drugim paprykowy sos romesco.

wtorek, 16 marca 2010
Nadchodzące Święta Wielkanocne to oczywiście radosne święto zmartwychwstania upamiętniające zwycięstwo i wniebowzięcie Jezusa Chrystusa. Z czysto kulinarnego punktu widzenia, Wielkanoc to dzień zakończenia Wielkiego Postu.

Na wielkanocnym stole powinno znaleźć się więc przede wszystkim wszystko to czego brakowało przez ostatnie 40 dni. W dzisiejszych czasach raczej mało kto ściśle przestrzega reguł postu (tym bardziej Wielkiego) ale tradycja wystawnego i bogatego ucztowania w Niedzielę i Poniedziałek Wielkanocny przetrwała chyba w większości polskich domów do dzisiaj. Potrawy Wielkanocne to coś specjalnego i w większości przypadków przykładamy do ich wyboru i sporządzenia wyjątkową uwagę.

Ten wpis pochodzi z blogu http://zajadamy.blox.pl

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6