2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: wielkanoc

niedziela, 14 marca 2010
Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych popełniłem dwa dni temu tekst, bazujący na fragmencie książki wydanej w 1830, o staropolskiej Wielkanocy. Znajdujemy tam fragment o 'potrzebach do święcenia', w którym czytamy o jakichś ogromnych ilościach święconych potraw (między innymi: 12 kop jaj, 15 baranków, 12 szynek wędzonych). Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, bo styl pisania jest staropolski ale jak byk stoi 'potrzeby do święcenia', a po nim wyliczanka. Być może w dworach święciło się potrawy na cały rok dla wszystkich domowników stąd te ilości. W dzisiejszych czasach święconka wygląda skromniej, są to raczej mniejsze, symboliczne ilości ale jaja, baranek i wędlina powinna się w niej znaleźć. No właśnie co powinno jeszcze znaleźć się w koszyku do święcenia na Wielkanoc? ...

piątek, 12 marca 2010
Przeglądając sobie kulinarne materiały związane z Wielkanocą natrafiłem na książkę z 1830 roku pod dość długim tytułem - Domy i dwory: przy tem opisanie apteczki, kuchni, stołów, uczt, biesiad, trunków i pijatyki; łażni i kąpieli; łóżek, pościeli, ogrodów, powozów i koni; błaznów, karłów, wszelkich zwyczajów dworskich i różnych obyczajowych szczegółów przez Łukasza Gołębiowskiego członka Towarzystwa Królewskiego Warszawskiego Przyjaciół Nauk wydanej nakładem autora, druk N.Glucksberga, a w niej godny uwagi opis staropolskiej wielkanocy, a właściwie produktów jakie 'szły' na szlachecki stół ...

czwartek, 26 marca 2009
Około trzech tygodni zostało nam do Wielkanocy (Wielkanoc 2009 - 12 kwietnia) więc w sieci pojawiają się już wielkanocno-jajeczne informacje. A może to przypadek, kto wie? Przypadek, nie przypadek WP, czyli wirtualna polska podała właśnie informację o największym jajku na świecie ...
poniedziałek, 22 grudnia 2008
Ostatnio piekliśmy 'zwykły' schab w marynacie z oliwy, czosnku, tymianku. A dziś przepis na ekskluzywny, prawdziwie świąteczny Schab Pieczony w Pomarańczach. Gorąco polecam ten przepis, nie tylko na święta, choć na świąteczny stół pasuje on idealnie. Słodkość pomarańczy w połączeniu z ostrością musztardy nadaje mu niesamowit smak. Można go jeść na ciepło, np. na świąteczny obiad, lub na zimno na śniadanie. Spróbujcie a nie pożałujecie. Do dzieła ...

sobota, 20 grudnia 2008
Kolejny z przepisów na pierwszy dzień Świąt, to Schab Pieczony w marynacie z oliwy, cytryny, tymianku, szałwi, czosnku. Pieczenie schabu to wcale nie takie trudne zajęcie kuchenne, jeśli zrobicie go według poniższego przepisu (pieczenie na końcu), to schab wychodzi soczysty i smaczny. Do dzieła...

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6