2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: wielkanoc

piątek, 19 grudnia 2008
W zeszłym roku robiliśmy Zakwasa na barszcz czerwony a w tym proponuje, mniej skomplikowany, przepis na zakwas na żur. Żur (żurek) to także tradycyjna potrawa, świetnie nadająca się na Święta Bożego Narodzenia a z białą, tłustą kiełbasą może nam świetnie uratować życie w Sylwestrową Noc. Uwaga, już ostatni dzwonek żeby nastawić zakwas, bo musi on się kisić 3-4 dni. Przepis jest następujący ...

wtorek, 18 marca 2008

Jajka na Wielkanoc to oczywiście podstawa. Przed posiłkiem możemy się podzielić jajeczkiem soute (ew. ze szczyptą soli) ale smak jajka na Śniadanie Wielkanocne warto już wzbogacić jakimś sosem.

Ponieważ sosy do jaj robi się strasznie prosto można sobie z nimi pięknie poeksperymentować, tym bardziej, że do jednego sosu zużywamy niewielką część słoika np. majonezu więc jeśli coś nie wyjdzie to mała strata.  Zachęcam do eksperymentów bo smaki mamy różne i dlatego podaję jedynie zgrubne pomysły z czym można zrobić sos do jajek, a resztę, tzn proporcję, zostawiam Waszemu poczuciu smaku.

Przed przystąpieniem do roboty warto zaopatrzeć się w : majonez, musztardę, jogurt naturalny, śmietanę - to będzie baza do naszego sosu. A dodawać możemy do tego ... ho, ho tu jedynym ograniczeniem jest chyba tylko nasza wyobraźnia... np. zieleninę (szczypiorek, rzeżuchę, koperek, pietruszkę), czosnek, zioła w proszku, paprykę, borówkę, ogórka kiszonego, cebulę itd, itp.

Wpis z blogu : http://zajadamy.blox.pl

Co do produktów bazowych to najlepsze są mieszanki np. majonez z musztardą, łagodniejszy będzie jogurt naturalny lub śmietana z musztardą. A oto przykłady.

najprostszy sos do jajek

majonez + drobno posiekany szczypior (można dodać kapkę musztardy).

sos paprykowy

majonez + jogurt naturalny + sporo słodkiej papryki w proszku + szczypta ostrej papryki w proszku.

sos złamany borówką

majonez (ew.jogurt)+ delikatna musztarda + borówka ze słoiczka

wielkanocny sos do jajek

majonez + dużo rzeżuchy (w ogóle żeby było wielkanocnie warto stosować rzeżuchę w innych kombinacjach)

Można pójść też trochę innym tropem (innym bo ciężko nazwać ten pomysł pomysłem na sos) i podać jaja z kawiorem - to standardowe danie jest proste i przepyszne (jeśli ktoś lubi kawior oczywiście), a rzadko chyba spotykane na naszych stołach wielkanocnych.

Życzę sukcesów w eksperymentowaniu i jak ktoś ma jakieś kulinarne pomysły na jajka, to zapraszam do komentarzy.

A tu można jeszcze poczytać o wielkanocy: http://halloween.friko.net/wielkanoc.html

piątek, 14 marca 2008

Wczoraj, w tekscie Kulinarny Przekrój pisałem, jak to nam się Przekrój rozbuchał w tym tygodniu i o kuchni dużo napisał. Teraz chciałby się podzielić wrażeniami z lektury "Wiosennego Ucztowania" pióra Karoliny Konar i AHA.

Oryginał z : http://zajadamy.blox.pl

Tematem przewodnim tego artykułu jest Kuchnia Wielkanocna na świecie. Właściwie wielkanocno-wiosenna bo autorki opisują też chińskie święta Ching-Ming (Święto Sprzątania Grobów), żydowski Purim i egipski Szam El-Nasim (dosłownie "Powiew Wiatru" - egipskie święto wiosny). Kraje chrześcijańskie wymienione w artykule to Grecja, Szwecja, Finlandia, Norwegia, Słowacja i Meksyk.

Jeśli miałbym wybierać, na podstawie tego artykułu, gdzie chciałbym spędzać kulinarną Wielkanoc, to bez wątpienia wybrałbym Grecję. Autorki opisują (krótko, bo krótko ale i tak ślinka leci) właściwie cały grecki Wielki Tydzień. Grecy zaczynaja swoją kulinarną przygodę już w Wielki Wtorek piekąc koulouraki (słodkie kuleczki). W Wielki Czwartek Grecy pieką tsoureki (pleciony, okrągły chleb) z czerwonym jajkiem w środku (czerwień symbolizuje krew Jezusa) lub inny rodzaj chleba - lambropsomo (sezam,cynamon,goździki,gałka muszkatołowa,liść laurowy). Wydaje się, że Grecy nie przestrzegają w Wielki Piątek ścisłego postu bo robią zupę z pasty sezamowej tahini (tej samej, z której robi się hummus), nie wolno jeść jedynie słodyczy. Wielka Sobota to czas na zupę cytrynową a Wielka Niedziela to czas pieczonych baranów, jagniąt, kóz marynowanych w cytrynie, majeranku i tymianku plus wino i grecka anyżówka ouzo. Brzmi rozkosznie i ślinka leci, prawda?.

Później przenosimy się do Skandynawii gdzie w święta królują ryby, zapiekanka z ziemniaków i anchois, dziwna fińska masa o nazwie mammi (a z dwoma kropkami u góry), koldtbord (zimny stół).

Następnie trafiamy do Izraela na wspomniane już wcześniej święto Purim i Chin gdzie autorki bardziej skupiają się niestety na obrzędach niż kuchni i przepisach.

W Egipcie na święto wiosny trafiamy na fasih (symbol żyzonści), który trochę przypomina garum (marynowane, solone prawie zgniłe ryby). Jest to podobno przysmak ale trzeba go dobrze zrobić bo inaczej krzyżyk :(.

Później jedziemy do Słowacji wieprzowe szynki i zieleninę (pokrzywa, szczaw, szpinak), baby, sery itd. (podobnie jak w Polsce), po czym znów przenosimy się daleko bo aż do Meksyku jeść kaktusy, ananasy, melony i papryczki nadziewane tuńczykiem.

Artykuł mocno streściłem oczywiście. Polecam go przeczytać osobiście może jakieś fajne pomysły na wielkanocne przepisy wpadną Wam do głowy. 

czwartek, 13 marca 2008

Dziś o Wielkanocy typowo i nietypowo. Typowo bo o jajkach. Nietypowo bo tematem będą jajka przepiórcze. Te małe, nakrapiane jajeczka o intensywnym smaku można dostać prawie w każdym sklepie spożywczym ale, zdaję się, nie są zbyt popularne - a szkoda, bo są zdrowe i dobre.

wpis pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

Jajka przepiórcze zawierają dużo mniej cholesterolu niż kurze, posiadają dużo składników odżywczych, aminokwasów i witamin (wapń, fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, witamina A, witamina B, karoten, i in.) Polecane są chorym na astmę, cukrzycę, choroby wątroby i nerek, anemię. Zwykle nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na kurze białko.

W kuchni można z nimi robić dokładnie to samo z jajkami kurzymi. Można z nich zrobić jajecznicę, ugotować na miękko lub twardo, zrobić pastę lub sałatkę, podać z sosem do jajek. Jeśli chcemy się do nich przyczepić to jedyną ich wadą może być kłopot z obieraniem bo malutkie są.

Ponieważ przepiórcze jajka są mniejsze to ich obróbka cieplna jest nieco inna niż kurzych, a mianowicie:

Gotowanie jajek przepiórczych:

Żeby otrzymać jajeczka na twardo musimy je gotować około 3 minut. Jajka przepiórcze na miękko gotujemy 1 minutę.

Jajecznica z przepiórczych jajek:

Zważywszy na to, że jajeczka są malutkie na jedną porcję jajecznicy musimy zużyć ich więcej. Mi wychodzi około 9-10 jajek na osobę, tak więc ze standardowej sklepowej paczki, w której jest 18 sztuk powinna wyjść dwuosobowa jajecznica. I jeszcze uwaga praktyczna: żeby nie przypalić tych maleństw lepiej jest wbić wszystkie do szklanki a później wylać na patelnię, niż wrzucać pojedyńczo.

Zachęcam do spróbowania w Wielkanoc swoich sił z tymi jajami. Na pewno będą fajnie wyglądać na wielkanocnym stole. A może nawet można by z nich zrobić pisanki. Takie małe kolorowe jajeczka mogą nieźle zaskoczyć gości. 

Pozdrawiam i postaram się przygotować jakieś przepisy na przepiórcze jaja.

 

piątek, 07 marca 2008

No i znów licznik się przeręcił i powoli nadchodzi kolejna Wielkanoc. W tym roku święta będą dość wcześnie bo już 23 marca, więc czas zastanowić się co by tu upichcić tym razem. Niniejszym donoszę, że właśnie zaczynam się zastanawiać jakie przepisy wielkanocne w tym roku umieścić na blogu. Myślę, że pierwsze z nich pojawią się tu już niedługo. A dla tych co są niecierpliwi przypominam przepisy (nie tylko typowo kuchenne) z zeszłego roku. Tak więc:

Więcej na ten temat znajdziesz na : http://zajadamy.blox.pl

Ciasto Na Mazurek - w zeszłym roku pojawił się przepis tylko na ciasto (ale za to dobre ciasto), w tym, mam nadzieję, napiszę coś o mazurkowych polewach.

Czymże byłaby Wielkanoc bez jajek? Tu znajdziecie kilka prostych sposobów na zrobienie tychże : Przepisy Na Jajka. A jeśli już mówimy o jajkach i Wielkiej Nocy to nie można nie wspomnieć o pisankach. Pisanki z wydmuszek możemy zacząć, na spokojnie, robić już dziś bo przecież się nie psują. Jeśli komuś pomogą moje rady jak zrobić pisanki no to się będą cieszył. W w/w wpisie znajdziecie listę zawierającą naturalne barwniki do jajek, w których to należy jajka ugotować.

I jeszcze jeden nieodzowny symbol Wielkanocy : rzeżucha - w tym wpisie znajdziecie kilka informacji na temat uprawy tej roślinki. Rzeżuchę może zasiać nawet bardzo początkujący ogrodnik i jeśli tylko o niej nie zapomni uprawa powinna, bez większych kłopotów, zakończyć się sukcesem.

Powodzenia, i do zobaczenie przy tegorocznych przepisach wielkanocnych.

Tagi: wielkanoc
13:15, korek1000 , Inne
Link Dodaj komentarz »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6