2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: wielkanoc

piątek, 28 grudnia 2007

Święta, święta i po świętach ale lodówki jeszcze pewnie wielu z Was są pełne. Okres świąteczny i poświąteczny nie sprzyja raczej umiarkowaniu w jedzeniu i piciu, a po takim nieumiarkowaniu łatwo się przejeść. Czy są na to jakieś sposoby? Podobno, starożytni rzymianie na przejedzenie stosowali ... ptasie piórko. Smerali się głęboko w gardle, zwracali (fuj), to co zjedli i znów siadali do biesiady. Powyższy sposób jest prawdopodobnie bardzo skuteczny, ale raczej, z wiadomych względów, go nie polecam. Mogę jednak polecić inne sprawdzone sposoby.

Moje sprawdzone sposoby na przejedzenie

  • raphacholin (rapacholin) - ziołowy środek żółciotwórczy i żółciopędny pobudzający apetyt dostępny w aptekach bez recepty
  • sylimarol - podobnie jak wyżej, ziołowy preparat wspomagający działanie wątroby
  • unicum - węgierska nalewka ziołowa podobna do jegermeistra i underberga, wg. mnie działa jednak dużo bardziej skutecznie.

Sposoby internautów z forum "kuchnia" gazety wyborczej:

  • alkoholowe: orzechówka, wódka z pieprzem, jegermeister, underberg, kieliszek czerwonego wina, kieliszek grappy
  • ziołowe: gorzka, mocna herbata, mięta (nie polecana przy nadkwaśności), napar z dziurawca, imbir (napar albo kandyzowany)
  • inne: spacer na świeżym powietrzu, sen, termofor

Życzę szybkiego i miłego trawienia.

Tekst z blogu : http://zajadamy.blox.pl

PS. Z braku czasu nie udało mi się podać wszystkich przepisów świątecznych. Mam ich jeszcze masę w zanadrzu, kilka z nich pojawi się na tym blogu niebawem - może przydadzą się w przyszłym roku, a może z innej okazji albo i bez okazji.

niedziela, 23 grudnia 2007

Ostatni, jak na razie, przepis na śledzia w oleju na ostro z imbirem i papryczką chili. Wykonanie jest bardzo podobne do śledzia z kaparami, smak zgoła inny.

Śledź na ostro wymaga: (proporcje na litrowy słoik)

  • 5 płatów śledziowych
  • 1 duża, lub dwie mniejsze cebule
  • cytryna lub dwie
  • świeży imbir
  • 1-2 papryczki chili
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • listek bobkowy
  • pieprz ziarnisty
  • ok. pół litra oleju

Płaty śledziowe moczymy tak długo aż nie będą słone, następnie kroimy je w kawałki odpowiedniej wielkości. Cebulę i cytrynę kroimy w półplasterki. Papryczki bez pestek (chyba, że ktoś chce rzeczywiście ostre śledzie) kroimy na małe kawałki. Imbir kroimy na cieńkie talarki. Tak przygotowani układamy na dnie słoika warstwę z: półplasterków cebuli, 2-3 półpolasterków cytryny, talarka lub dwóch imbiru, 2-3 kawałeczków papryki, ziarenko ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu. Na to układamy ściśle warstwę śledzi, na którą następnie znów kładziemy warstwę z cebuli i dodatków. I tak w kółko - powinno nam wyjść ok. 5 warstw, przy czym ostatnią warstwę powinna stanowić cebula ze spółką. Całość zalewamy olejem uważając aby nie zostały w środku bąble powietrza (słoik można poprzechylać, lekko wstrząsnąc itd) i odstawiamy do lodówki. Takie śledzie zaczynają się robić dobre po ok. 3 dniach.

Przepis na śledzie z http://zajadamy.blox.pl

Tu ogólne info jak robić śledzie : przepisy na śledzie, a tu jeszcze inne przepisy wigilijne

A teraz moja odmiana śledzia w śmietanie z chrzanem i kaparami (lub bez jeśli ktoś ich nie lubi). Będzie to śledź na ostro jeśli dodamy więcej chrzanu, jeśli nie dodamy go wcale lub mniej będzie bardziej łagodny.

Składniki:

  • 3-4 płaty śledziowe pokrojone w kawałki
  • 300g śmietany 22%
  • cebula
  • 2 winne jabłka
  • tarty chrzan ze słoiczka
  • pół słoiczka kaparów w zalewie (jeśli lubimy)
  • pieprz, sól, sok z cytryny

Zalewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietanę mieszamy, w zależności od pożądanej ostrości, z 1-3 łyżeczkami chrzanu, dodajemy utarte jabłka, drobno posiekaną cebulę i przyprawiamy solą, pieprzem, ew. sokiem z cytryny i kaparami. W czasie przyprawiania całość próbujemy i dobieramy najbardziej nam pasujące proporcję. Całością zalewamy śledzie i odstawiamy przykryte do lodówki. Najlepsze po 2-3 dniach.

Przepis z http://zajadamy.blox.pl

A tu jeszcze inne Przepisy Na Święta

piątek, 21 grudnia 2007

Kolejny śledź - śledź w winie na słodko. Przepis pochodzi z forum gazety od jacka1f (mam nadzieję, że się nie obrazisz, że go tu wykorzystuję). Przepis wydał mi się tak interesujący, że zrobiłem go, co rzadko mi się zdarza, bez żadnych kombinacji, można rzec 1:1, tym bardziej, że autor zachwalał "szybko sie robi i wychodzą rewelacyjnie". Muszę przyznać, że korciło mnie żeby dodać suszone śliwiki, może orzechy włoskie, gałkę muszkatałową, rodzynki ale się powstrzymałem. Jeśli będą rzeczywiście rewelacyjne to może potraktuje ten przepis jako bazę do dalszych eksperymentów, o czym oczywiście nie omieszkam napisać (mam nadzieję, że nie zapomnę). Ale do rzeczy.

Śledzie w winie na słodko wersja kanoniczna jacka1f 

Składniki:

  • 4 platy śledzia w kawałkach
  • szklanka czerwonego wina
  • pół szklanki czerwonego octu winnego
  • 30-40 gram brązowego lub białego cukru
  • 3-4 goździki
  • 2cm cynamonu
  • 2-3 kardamony
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • skórka pomarańczy
  • czerwona cebula

Wino z octem i przyprawami gotujemy 5 minut, dodajemy piórka z jednej cebuli i gotujemy jeszcze 5 minut. Schłodzoną zalewą zalewamy śledzie i odstawiamy na 4 dni do lodówki. A potem, podobno palce lizać.

Moje uwagi jeszcze:

Zalewy starczyło idealnie na słoik 800ml. Moje wino było wytrawne, a ocet to czerwone balsamico. Zaprawę trochę dosłodziłem ale minimalne - polecam spróbować w czasie gotowania. 30-40gr cukru to 2.5 - 3 łyżki płaskie łyżki stołowe, co można sprawdzić tu : ile waży łyżka cukru.

Tekst z blogu: http://zajadamy.blox.pl

Śledzie stoją w lodówce już 1 dzień. Czekam i dam znać co i jak. I jeszcze link do przepisu, z którego ściągałem : Śledzie jacka1f

Więcej przepisów tu : Przepisy Na Święta

czwartek, 20 grudnia 2007

No i mamy pierwszy przepis na śledzie w oleju - śledź w oleju z kaparami i kolorowym pieprzem.

Składniki w proporcjach na 1 litrowy słoik.

  • 4-5 płatów śledziowych
  • 1 duża cebula
  • kapary w occie (ok. pół słoiczka)
  • 1 cytryna
  • listek bobkowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • ziarna kolorowego pieprzu
  • ok. pół litra oleju

Śledzia moczymy tak żeby nie był słony jak w: Przepisy na Śledzie, cebulę i cytrynę kroimy w półplasterki. Na dno wyparzonego słoika kładziemy warstwę cebuli, plasterek cytryny, kilka (5-6) kaparów, listek bobkowy, ziele angielskie, i kilka (4-5) ziarenek pieprzu. Tą warstwę przykrywamy kawałkami śledzia i na niej układamy znów warstwę cebuli, plasterek cytryny, kilka ziaren pieprzu i ziela. Potem znów śledzie i tak aż zapełnimy cały słoik. Powinno nam wyjść ok. 5 warstw ostatnią powinna być warstwa cebuli z dodatkami. Całość zalewamy olejem, tak aby ostatnia warstwa była całkowicie przyjryta, uważając żeby nie pozostawić bąbli powietrza. Aby pozbyć się tych bąbli możemy albo lekko docisnąć śledzie albo zamknąć słoik trochę nim potrząsnąć i poprzechylać i uzupełnić olej.

Słoik ze śledziamu odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny.

Przepis na te śledzie pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

Smacznego.

A tu więcej przepisów na święta

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6