2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: wielkanoc

czwartek, 20 grudnia 2007

Po wigilijnych pierogach nadchodzi czas na śledzie. Pomęczę Was trochę teraz przepisami na tą dziwną rybę. Dlaczego dziwną? A dlatego, że ta ryba upieczona, czy usmażona nie należy do jakichś specjalnie wybitnych dań (jest to moje jak najbardziej subiektywne zdanie) natomiast marynowane śledzie, śledzie w oleju, czy też śledzie w śmietanie potrafią być niesamowitym rarytasem i można się nimi zajadać i zajadać. Ryba ta ma jeszcze jedną zaletę - można przyrządzać ją na setki sposobów, dodawać prawie wszystko co przyjdzie do głowy, a więc pole do popisu mamy ogromne. Szczególnie okres świąteczny sprzyja śledziowym szaleństwom, bo śledź to nieodłączny składnik wigilii, a i powinien być zrobiony na kilka sposobów.

Przepisy na śledzie zacznę od absolutnej klasyki, czyli klasycznego śledzia w oleju i śledzia marynowanego. 

Śledź w oleju - przepis klasyczny 

Składniki:

  • 1/2 kg płatów śledziowych
  • 2-3 cebule
  • 1-2 cytryny
  • listek laurowy lub dwa, ziele angielskie kilka ziaren, kilka ziaren czarnego pieprzu
  • olej

Śledzie moczymy z zimnej wodzie od 2-3 godzin do doby w zależności od początkowego ich zasolenia. Aby przyśpieszyć proces odsalania ryby wodę należy jak najczęściej zmieniać. Gdy płaty nie będą już słone (należy spróbować) wyjmujemy je z wody, odsączamy, czyścimy i kroimy na kawałki (kawałki mogą być większe lub mniejsze - jak kto woli).

Cebulę i cytrynę kroimy w cieńkie plasterki. Na dnie słoika układamy warstwę cebuli i 2 plasterki cytryny, wrzucamy ziele angielskie, pieprz i listek laurowy, na to układamy warstwę śledzi, na którą kładziemy znów cebulę i cytrynę i tak aż zapełnimy całe naczynie. Ostatnią warstwę powinna stanowić cebula z cytryną. Całość zalewamy olejem, tak aby ostatnia warstwa była zakryta. Słoik zamykamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej dobę.

Śledzie marynowane - przepis klasyczny

Składniki jak na śledzie w oleju lecz bez cytryny i zamiast oleju 100ml 10% octu i łyżeczka cukru.

Śledzie przygotowujemy jak w przepisie powyżej, ocet z 400ml wody zagotowujemy z przyprawami i taką marynatą zalewamy śledzie. Całość będzie gotowa po kilku dniach.

Dwa powyższe przepisy są absolutną klasyką. Jak już wcześniej powiedziałem, śledzie dają niesamowite pole do popisu więc może dziś albo jutro pojawią się tu bardziej wyrafinowane przepisy na śledzie. Na razie płaty śledziowe moczą się w kuchni a ja, szperając po necie, zastanawiam się jakie zrobić na tegoroczną Wigilię, o czym nie omieszkam napisać.

Postaram się zrobić śledzie w czerwonym winie na słodko, może śledzie z kaparami i na ostro z papryczką chili. Wpadnijcie, zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Tekst o śledziach pochodzi z http://zajadamy.blox.pl

A na razie pozdrawiam i niech Wam śledź wigilijny wyśmienitym będzie.

środa, 28 marca 2007

Od jakiegoś czasu królują na moim blogu przepisy na Wielkanoc, nic w tym chyba dziwnego bo święto za pasem. Nie jest ich na razie zbyt dużo, no ale blog młody jest - w przyszłym roku obiecuję więcej :). Na razie w tym topiku zbierzmy do kupy wszystko co się na Wielkanoc nadać może, a więc mamy

Jeśli coś na czasie pojawi się niedługo, to powyższą listę linków postaram się uzupełnić, a jak już wcześniej wspomniałem, w przyszłym roku powinno się uzbierać dużo więcej przepisów Wielkanocnych.

O Swiętach Wielkanocnych można poczytać tu -> Święta Wielkanocne, a o Lanym Poniedziłku tu -> Śmingus Dyngus

I znów świąteczny temat tym razem mniej związany z pichceniem jako takim ale mający ścisły związek z wielkanocnym stołem i wielkanocnym jajkiem - Pisanki Wielkanocne znane także pod nazwą kraszanki.

Jak zrobić pisanki wielkanocne:

Najprościej wykonać pisanki jednokolorowe. W tym celu gotujemy jajka w wywarze roślinnym. Od rodzaju wywaru zależeć będzie kolor otrzymanej pisanki, i tak:

  • łupiny cebuli dają kolory od żółtego do brązowego w zależności od stężenia i długości gotowania
  • kora dębu i olchy da nam kolor czarny
  • z kory jabłoni lub kwiatu nagietka otrzymamy kolor żółtozłocisty
  • płatki malwy - kolor fioletowy
  • zielony otrzymamy gotując pędy młodego żyta
  • gotując w wywarze z buraka jajka staną się różowe
  • niebieski - owoce tarniny

Możemy oczywiście poeksperymentować z kwiatami, korą, pędami lub użyć gotowych barwników do jajek (ale to mniejsza zabawa).

Jeśli chcemy aby nasze pisanki posiadały wzorek możemy (sposób pierwszy) spróbować wyryć go ostrym rysikiem na już kolorowym jajku lub (bardziej profesjonalnie) pokryć dokładnie jajko woskiem lub steraryną, rysikiem narysować wzór i tak spreparowane jajko ugotować w wywarze.

PS. Różnego rodzaju susze kwiatowe na wywar można dostać w sklepach zielarskich.

Miłej zabawy w pisanki.

Ciąg dalszy przepisów wielkanocnych. Po rzeżusze i jajkach czas na sztandarowe ciasto wielkanocne - Mazurek.

Na samo ciasto potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki pszennej (ok.500dag)
  • 25 dkg masła
  • 3/4 szklanki cukru (ok.20dag)
  • 2 jajka
  • sól

Do dekoracji i przybrania potrzebujemy w zależności od inwencji - suszone owoce, migdały, orzechy, rodzynki, powidła, czekolade, lukier itp.

Ciasto na mazurek:

Mąkę solimy i przesiewamy przez sito, dodajemy masło, cukier, jedno jajko i dokładnie wyrabiamy. Do wyrabianego ciasta możemy dodać część pokruszonych bakalii lub owoców. Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną połowę rozwałkowujemy i układamy w formie nasmarowanej uprzednio masłem, z drugiej formujemy na stolnicy wałeczek i przyklejamy do brzegów ciasta po czym smarujemy rozbełtanym drugim jajkiem. Tak uformowanego mazurka pieczemy w piekarnkiu nastawionym na 200 stopnii. Po 10 minutach wyjmujemy i smarujemy np. powidłami i pieczemy jeszcze około 15-20 minut. Po upieczeniu dekorujemy bakaliami.

Jak zwykle życzę powodzenia i smacznego

wtorek, 27 marca 2007

Zbliża się Wielkanoc więc znów temat związany z tym świętem. Była rzeżucha - teraz pora na przepisy na jajka trochę inaczej.

Każdy z nas zna jajka na miękko, na twardo, jajecznicę, omlety, jajka sadzone - to jadamy często - rzadziej chyba jajka po wiedeńsku i jajka w koszulkach może warto sobie, chociażby z ciekawości lub dla odmiany, zrobić trochę inne śniadanie niż zazwyczaj, tym bardziej, że przepisy są naprawdę proste i nie powinny sprawić większego kłopotu.

Jajka w koszulkach

W garnku gotujemy osoloną wodę z dodatkiem łyżki octu gdy woda buzuje zmniejszamy gaz tak żeby lekko 'bąbelkowała' i wbijamy na nią jajka. Gotujemy 2-3 minute tak aby żółtko było miękkie po czym wyjmujemy cedzakiem i przekładamy na talerzyk lub do szklanki. Jajka powinny być świeże wtedy się nie rozpadną ale dla pewności można je wsadzać do wrzątku łyżką wazową.

Jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku to jajka ugotowane na miękko z dodatkiem masła, soli i ew. pieprzu. Istnieją dwie szkoły gotowania. Możemy ugotować po prostu jajko na miękko, wydłubać je łyżeczką, przełożyć na talerzyk lub do szklanki, posolić i na górę dodać odrobinę masła. Lub, drugi sposób, jajko rozbić do szklanki a szklankę wstawić, ostrożnie tak żeby nie pękła, do kąpieli wodnej. I w tym przypadku, czekamy aż nam się zetnie białko a żółtko pozostanie 'na miękko'. Całość doprawiamy solą, pieprzem i masłem.

Jajka po benedyktyńsku 

Jajka przygotowujemy jak 'jajka w koszulkach' i kładziemy na gorących tostach z podpieczonymi plastrami szynki, całość polewamy sosem holenderskim i posypujemy szczypiorkiem.

PS. Może warto przygotować takie jajka na wielkanoc

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6