2017 już za:|2017 już ma:







Google



Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: grill

poniedziałek, 25 kwietnia 2011
Właśnie zerknąłem w prognozę pogody na weekend majowy 2011 i okazuje się, że staje się już chyba tradycją, bo tak, jak sięgnę pamięcią jest już od dobrych kilku lat, że majówka jest mokra. Choć może, jak piszą na podanej stronie, prognozy jeszcze się zmienią. Miejmy nadzieję, że tak będzie bo przecież na grilla najwyższy już czas. Grillowanie czas zacząć ...

Wpis z blogu zajadamy.blox.pl

sobota, 24 kwietnia 2010
Majówka 2010 za pasem więc warto by było sobie przypomnieć, co można upichcić pod chmurką. Pogoda, co prawda, zapowiada się trochę deszczowa (Pogoda Na Weekend Majowy 2010) no ale deszcze mają być tylko przelotna, a poza tym może prognozy się jeszcze poprawią. W końcu na pierwsze grillowanie i jedzenie na świeżym powietrzu czekał człek przez całą zimę więc lekki deszczyk nie powinien być przeszkodą ...

piątek, 31 lipca 2009
Zbliża się kolejny letni weekend. Pogoda ma być ładna a więc warto zrobić sobie grilla. O grillowaniu jako takim już pisałem np. tu Kurczak z Grilla lub tu Ziemniaki na Grillu. Teraz czas na dodatek. Dziś przepis na sałatkę do grilla z wykorzystaniem oczywiście, opisanego w poprzednim wpisie, Sosu Winegret

poniedziałek, 28 maja 2007

Obiecałem przepisy na szparagi, obiecałem też przepisy na grilla. Weekendując, zastanowiłem się, czy nie da się obu obietnic połączyć i ... okazuję się, że się da. Poszedłem po najmniejszej lini oporu i zrobiłem tak:

Szparagi przygotowałem jak do gotowania, tzn. umyłem i obrałem (białe były), odciąłem końcówki. Następnie surowe ułożyłem na folii aluminiowej, posoliłem, popieprzyłem i skropiłem sokiem z cytryny, a na to wszystko położyłem maślane wiórki (można je zastąpić skropieniem oliwą). Tak spreparowane szparagi zawinąłem szczelnie w folie i położyłem na kratkę grilla. Pichciły się jakieś pół godziny (w połowie paczuszkę przewróciłem na drugą stronę), grill był rozgrzany dość mocno ale nie na full. I wyszły w smaku jak ... gotowane, czyli dobre były :D. Gwoli eksperymentu, po wyjęciu z foli kilka położyłem jeszcze bezpośrednio na grillu na 3 minuty - ładnie się podpiekły - takie też polecam

Ergo: Z powodzeniem możemy robić szparagi z grilla, są dobre i zapewne równie zdrowe (jeśli nie zdrowsze) jak te z wody. 

PS. Zdjęcia szparagów niestety brak, bo zjadły się migiem.

PS2. Szparagów ciąg dalszy, a i grilla również, nastąpi.