2018 już za:|2018 już ma:





Więcej:
Kubki na Prezent
Gadżety Kuchenne
Blog o jedzeniu, czyli gdzie zjeść na mieście lub w plenerze, co zrobić w domu i z czym się to je.

Wpisy z tagiem: drób

środa, 19 marca 2008

Jajecznie nam się zrobiło, oj jajecznie no ale nie ma się co dziwić bo przecież mamy Wielki Tydzień i za chwilę Święta. Dziś znów o jajkach ale nieco inaczej.

Więcej na : http://zajadamy.blox.pl

Jak donosi trójmiejski dodatek do GW, Animals apeluje aby kupując jajka zwracać uwagę na numer wystemplowany na jajku. Dlaczego? Z artykułu dowiadujemy się, że kury hodowane są na trzy różne sposoby : ekologicznie, na wolnym wybiegu (czyli są to kury podwórkowe) i w klatkach. I właśnie chodzi o te ostatnie. Otóz kury klatkowe przetrzymywane są w klatkach o wymiarach 50x50, po pięc w klatce (dla jednej kury przeznaczona jest powierzchnia o rozmiarach kartki A4). Sami hodowcy przyznają, że to trochę zbyt mało. Podobno, zaletą chowu klatkowego jest mniejsza podatność na choroby, szczególnie salmonnelle.

Pamiętacie jajka sprzed lat. Były większe i miały bardziej żółte żółtko - może warto powalczyć o ich powrót przez kupowanie jaj ekologicznych lub "podwórkowych".

Jak rozpoznać z jakiej hodowli pochodzi jajko? Otóż, są one numerowane. Pierwsza cyfra oznacza system hodowli, i tak:

  • 0 - produkcja ekologiczna
  • 1 - wolny wybieg
  • 2 - chów ściółkowy
  • 3 - chów klatkowy

Nie kupujmy więc jajek z 3 na początku.

Tu cały artykuł: http://miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,5036169.html

PS. reszta oznaczenia na jajku to:

  • kod kraju (dwie litery np. PL)
  • kod województwa (2 cyfry)
  • kod powiatu (2 cyfry)
  • kod działalności (2 cyfry)
  • kod producenta (2 cyfry)

Przykład numeru na jajku : 3PL04141303 - ten numer wskazuje, że jajko pochodzi od kury męczonej na małej przestrzeni :(